Spitzen

Wat zijn spitzen?

Spitzen zijn dansschoenen met een harde punt aan de onderkant, die is gemaakt van lijm. Zo kan de danseres op de punten van haar tenen staan. De Engelse benaming van “spitzen” is “pointe shoes” en die voor “op spitzen dansen” is “pointe work”.

In dit filmpje zie je hoe ze worden geproduceerd.

Marie Tagiolini, een Zweeds-Italiaanse balletdanseres, was de http://the100.ru/images/womens/id879/435-Sylphide_-Marie_Taglioni_-1832_-2.jpgeerste die een voorstelling op spitzen 

danste. Dit stuk, La Sylphide, was in 1832 speciaal voor haar gemaakt. Iedereen stond versteld van de voor die tijd nieuwe techniek. Marie is ook degene die is begonnen met in korte rokken (tutu’s) dansen in plaats van in lange rokken, deze lange rokken verborgen de spitzen namelijk helemaal.

Sindsdien wordt in balletten over de hele wereld op spitzen gedanst. De spitzentechniek maakt de bewegingen van de danseres elegant en gracieus. Goed op spitzen kunnen dansen vereist echter wel sterke, soepele spieren en veel oefening. Daarom is het niet voor ieder persoon mogelijk om op spitzen te leren dansen. Verder op deze pagina leer je meer over het dansen op pointes.

 

Marie Taglioni Bron: http://the100.ru/en/womens/marie-taglioni.html

Voor wie zijn ze bedoeld?

Spitzen zijn van van oudsher bedoeld voor professionele klassiek balletdanseressen om mee op de punten van de tenen te kunnen dansen. Tegenwoordig wordt ook bij modern ballet en contemporary ballet vaak op pointes gedanst. Op veel amateurscholen kan  je ook op spitzen beginnen. Je moet fysiek dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Klik hier voor meer informatie over wanneer je er (fysiek) aan toe bent om op spitzen te kunnen gaan dansen.

Mannen die op spitzen dansen komen niet veel voor. Toch wordt soms, bijvoorbeeld als mannen slappe enkels hebben, overwogen om de man op pointes te laten dansen zodat deze spieren worden versterkt. Ook bij modern ballet moeten mannen soms op hun tenen dansen.

In principe is op spitzen dansen dus een vrouwending, niet iets wat niet echt voor mannen bedoeld is. Maar in sommige balletten dragen mannen wel spitzen, dit zijn dan speciale rollen. Ook wordt sommige mannen met zwakkere enkels geadviseerd op spitzen te oefenen, hier worden zij namelijk snel erg goed getraind door. Op deze pagina kun je meer lezen over spitzen.

Wanneer kan ik op spitzen dansen?

Naomi vroeg: ‘wanneer ben ik er aan toe om op spitzen te gaan dansen? Hoe weet ik dat dan en wat moet ik verder doen als ik op spitzen mag dansen?’

Heleen antwoordde: ‘op spitzen dansen is een droom van vele meisjes. Helaas is niet iedereen er geschikt voor. Het is namelijk erg belastend voor het lichaam doordat je hele gewicht op een klein oppervlak (de punten van je tenen in de spitzen) rust. Hieronder lees je precies hoe je erachter komt of je eraan toe bent om op spitzen te kunnen beginnen, en welke stappen je daarna moet zetten.

Wat is de leeftijd waarop ik kan beginnen met op spitzen dansen?
Voor iedereen is de leeftijd waarop je op spitzen mag gaan dansen verschillend. Meestal is dit als je ongeveer 12 of 13 jaar bent, wanneer je voeten de grootste groeispurt hebben gehad. Het is verschillend per persoon omdat niet elk meisje zich in het zelfde tempo fysiek ontwikkelt. Op sommige balletscholen, dit zijn  meestal dansvakopleidingen, beginnen meisjes op 10-jarige leeftijd of nog jonger. Voor sommige meisjes is dit mogelijk, andere meisjes kunnen pas later beginnen. Voordat je begint aan op spitzen dansen moet je altijd eerst eerste goedkeuring vragen aan een ervaren dansdocent(e).

Wat zijn de eisen om een goede, veilige start te maken op pointes?

 1. Niet voor het twaalfde levensjaar.
 2. Als de balletlessen één keer per week zijn, dan niet op spitzen gaan dansen. Je moet dus minimaal 2 balletlessen per week volgen. 
 3. Als de leerling niet echt pre-professioneel (=verder wil gaan met het dansen, naar een dansopleiding wil), ontmoedig dan spitzenlessen. Het gebeurt echter wel vaak dat amateurdansers op spitzen gaan dansen. Dit kan ook, betreffende dansschool moet echter wel voldoende aanbod aan kwalitatief hoge lessen hebben.
 4. Als de leerling anatomisch niet geschikt is (bijvoorbeeld onvoldoende bewegingsuitslag bij de enkel-en voetstrekking, of slechte placering en uitdraai van de heupen), geef dan geen toestemming.
 5. Als de leerling zwakke romp-en pelvis (de “kern-“)spieren heeft of zwakke benen, stel dan spitzenlessen uit (en overweeg een krachttrainingsprogramma in te voeren).
 6. Als de leerling hypermobiel is in de enkels en voeten, stel spitzenlessen dan uit (en overweeg een krachttrainingsprogramma in te voeren).
 7. Als bovenstaande niet van toepassing is, en de balletlessen minimaal twee keer per week zijn, begin dat in het vierde jaar van de training met spitzenlessen.

De dansdocent geeft een advies over eis 1 t/m 3 of de leerling in staat zal zijn op spitzen te kunnen dansen. Het advies kan als volgt luiden:

 • Ja, zover ik kan zien ben je fysiek ver genoeg ontwikkeld om op spitzen te mogen dansen. Na een positief afgelegde keuring van de (sport)fysiotherapeut kan je gaan beginnen op spitzen.
 • Daar twijfel ik over, ik kan op dit moment niet goed genoeg inschatten of je er fysiek aan toe bent om op spitzen te gaan dansen. Breng een bezoek aan de (sport)fysiotherapeut en vraag die om een advies.
 • Nee, helaas ben je er fysiek nog niet aan toe om op spitzen te kunnen gaan dansen. Je hebt een fysiek probleem/achterstand waardoor het niet mogelijk is. Met oefeningen die je van een (sport)fysiotherapeut voor dit probleem zal je het misschien op kunnen lossen. Volgend jaar kunnen we dan opnieuw kijken.

Als eis 1 t/m 3 in orde zijn zal de dansdocent in principe toestemming geven voor een spitzencontrole bij de (sport)fysiotherapeut. Deze fysiotherapeut loopt de punten 4 t/m 6 van bovenstaande tekst na en trekt een conclusie; wel of geen spitzen. Naast voldoende lessen en motivatie is een fysiek sterk lichaam namelijk van groot belang. Het kan zijn dat de fysiotherapeut zegt dat je er momenteel nog niet aan toe bent, maar dat je bijvoorbeeld krachttrainingen kunt gaan volgen waardoor het later wel mogelijk zal zijn. Hieronder staat uitgebreide uitleg over de “spitzencontrole”.

Waar let een fysiotherapeut onder andere op  tijdens de “spitzencontrole”? Hoe kan ik dit oefenen?

 • Een goede core stabilityDit betekent vertaald uit het Engels “bekken stabiliteit”. Je bekken moeten sterk ontwikkeld zijn om de druk van je lichaam op je voeten op te kunnen vangen. Hoe kan je dit oefenen? Voor oefeningen klik hier.
 • De lijn van heup – knie – enkel – voet moet goed zijn. Dit kan je niet oefenen, het is genetisch bepaald of dit goed is. Wel kan je letten op eventueel ingezakte voeten of naar binnen gedraaide benen. Dit moet gecorrigeerd worden. Kijk op de foto hier onder, Foto 1. Je ziet holletjes onder de voeten. Dit duidt op niet ingezakte voeten, en is dus goed. Ook is het een voordeel als je een hoge wreef hebt. Je kunt dit niet oefenen, je krijgt het mee met je geboorte of niet.
 • De kracht en flexibiliteit van enkels en voeten. De enkels en voeten moeten, als je op spitzen danst, een groot deel van de druk van je lichaam opvangen. Je staat immers maar op een klein oppervlak. Hoe kan je dit oefenen? De kracht kan je oefenen door te springen en dan goed af te zetten met je voeten. De flexibiliteit door regelmatig je voeten te strekken en flexen en rondjes te draaien met je voeten. Je kan dit ook doen als je bijvoorbeeld op school zit en je je verveelt. De muur wegduwen met je voeten zorgt ook voor meer kracht. Voor meer oefeningen klik hier. Zie foto’s 2 en 3 voor strekken van voet.
 • Sterkte van andere spieren. Natuurlijk moeten ook je andere spieren sterk zijn, dat is net zo belangrijk als dat de spieren in je tenen sterk zijn. Dus oefen regelmatig je beenspieren, kuitspieren, buikspieren, enz… Want als deze spieren niet sterk genoeg zijn, kan dit doorwerken op je voeten. Kijk voor meer oefeningen verder op mijn blog.
 • Als je het afgelopen jaar een ongeluk hebt gehad waardoor er iets mis is gegaan met je lichaam waar je nu nog steeds last van hebt, moet je hier rekening mee houden. Hier zal de fysiotherapeut naar vragen.
 • Heb je wel een goede conditie? Dit is ook erg belangrijk. Dit kan je oefenen door af en toe buiten een rondje te gaan hardlopen, trampoline/touwtje te springen, te fitnessen krijg je een beter uithoudingsvermogen.
Foto 1: Holletjes onder de voet? Dan is het goed!
Foto 2: Overstrekte voetBron:
Foto 3: Goed gestrekte voetBron:

Heeft een ervaren dansdocent(e) en een ervaren fysiotherapeut toestemming gegeven voor het op spitzen dansen? Gefeliciteerd! Je kunt nu echt op spitzen beginnen. Voor informatie over spitzen kopen, klik hier.
Let op! Voel je je erg onzeker of je wel of niet op spitzen wil gaan dansen? Beginnen met op spitzen dansen is heel leuk maar ook moeilijk en het kost veel tijd en vergt veel energie. Je moet er wel zeker van zijn dat je het wilt. Ben je er nog niet helemaal zeker van? Dan kan je beter nog een jaartje wachten zodat je er het volgende jaar helemaal tegen aan kan gaan.’

Waar moet ik op letten als ik spitzen ga kopen?

Super dat je op spitzen mag gaan dansen. Het is heel leuk om te doen, al zal je eraan moeten wennen en je moet er op de goede manier mee omgaan.

Waar kan ik spitzen kopen?
Spitzen kan je via internet bestellen, maar als je de eerste keer spitzen aanschaft moet je dat zeker niet via internet doen! Je moet ze gaan passen in de winkel. Dit is noodzakelijk. Maten van spitzen komen niet overeen met gewone schoenmaten of met die van andere balletschoenen. Spitzen moeten precies passen, je kunt ze niet op de groei kopen.
Pas als je voeten helemaal uitgegroeid zijn en je weet precies welke spitzen bij je voeten passen kun je ze gaan bestellen, maar doe dit als je twijfelt absoluut NIET!

Het beste is om naar een danswinkel te gaan waar het personeel ervaring heeft met spitzen. Maak van tevoren een afspraak, zodat je zeker weet dat je er terecht kan. Zeg duidelijk dat het je eerste paar spitzen zijn, dan kan het winkelpersoneel daar rekening mee houden.
In de winkel wordt je geholpen door iemand die er verstand van heeft. Diegene gaat uitvoerig naar de grootte, breedte etc. van je voeten kijken. Je krijgt een paar soorten spitzen die je moet passen. Meestal is het eerste paar spitzen dat je past niet de goede. Er zijn geen specifiek beste merk spitzen. Iedere danseres heeft zo haar eigen voorkeur. Je moet zelf in de loop van de tijd gaan ontdekken welke spitzen je fijn vindt!

Hoe kan ik me voorbereiden op het moment dat ik spitzen ga passen?

 • Knip je teennagels zorgvuldig: een ontstoken teen na het passen is zeker niet prettig.
 • Maak je niet te druk, dat is nergens voor nodig. Elke danseres heeft een eerste keer spitzen moeten passen. Het is spannend maar vooral heel leuk. Onthoud dat!
 • Maak je voeten van te voren een beetje los. Doe war kleine rekoefeningetjes met tenen en strek je voeten zodat ze niet meer te stijf zijn.

Waar kan ik op letten tijdens het spitzen passen?

 • Knellen de spitzen niet aan mijn hiel?
 • Zitten mijn tenen niet te erg opgepropt?
 • Vraag, als het de eerste keer is dat je spitzen gaat kopen, aan degene die je helpt of je ‘zachtere’ spitzen mag passen. Deze zijn voor beginners, ze worden makkelijker soepel en beweeglijker. Er wordt gezegd dat ze korter mee gaan, maar dat valt wel mee. Waarschijnlijk zal het personeel zelf ook wel eerst zachte spitzen voor je halen.

Toch zal het voor jezelf moeilijk zijn een oordeel te geven of je spitzen goed of niet goed zitten. Je weet niet precies hoe het moet voelen, maar als het erg veel pijn doet moet je dat zeker zeggen.

Vraag ten slotte aan de specialist in de winkel waar je je spitzen hebt gekocht naar informatie over hoe je spitzen verder in elkaar moet knutselen. Je krijgt ze namelijk niet kant en klaar. Je moet de linten er nog aanmaken, het elastiek en de suède neusjes. 

Wat is het verschil tussen beginnersspitzen en gevorderde spitzen?

Mensen die balletlessen volgen doen, soms bewust en soms onbewust, oefeningen voor het sterker maken van de voeten ter voorbereiding van  de spitzen. Dit is hard nodig, de spieren in de voeten (en in de rest van het lichaam) moeten sterk genoeg zijn.

Als de voeten sterk genoeg zijn en je hebt toestemming van de fysio en je dansdocent(e) ga je spitzen kopen in de winkel.
De spitzen die je aangemeten krijgt zijn hoogstwaarschijnlijk beginnersspitzen. Er bestaan ook gevorderde spitzen. Maar wat zijn dan de verschillen tussen deze twee soorten? Hier onder lees je de voor-en nadelen.

spitzen

Beginnersspitzen:

Voordelen:
Deze spitzen zijn zachter dan gevorderde spitzen. Dat houdt in dat de zool soepeler en dus makkelijker om in te werken is. Na een paar lessen van oefeningen doen op deze spitzen zul je merken dat je er al makkelijker in kan bewegen.
Ideaal natuurlijk, dat je als beginner al snel op je spitzen kan staan. Deze spitzen zijn ook goedkoper dan gevorderde spitzen.
Als je voeten nog erg groeien is het ook een aanrader om nog beginnersspitzen te nemen. Je bent dan minder geld kwijt als je na een tijdje opnieuw terug moet om nieuwe spitzen te kopen.

Nadelen:
De soepelheid van de spitz heeft naast voordelen ook een nadeel. De spitz gaat minder lang mee dan een gevorderde spitz. De zool wordt sneller slap en dan heb je er geen steun meer aan, je hebt dan kans dat de zool raar gaat doen door deze soepelheid en bijvoorbeeld makkelijker ombuigt. Dat moet je natuurlijk niet hebben. 
Het verschilt per persoon hoe lang een beginnersspitz mee gaat. Als je elke week maar één keer les hebt kan hij (als je niet meer groeit) ongeveer 1 tot 1 1/2 jaar mee.
Dans je vaker en intensiever, dan ongeveer 3 maanden tot 1 jaar. Als je zwaarder bent van gewicht gaan de spitzen ook minder lang mee.
Als je voeten een stuk sterker zijn geworden van het op spitzen dansen kan je aan de verkoper van de danswinkel om gevorderde spitzen vragen.


Gevorderde spitzen:

Voordelen:
Deze spitzen zijn ‘hard’. In tegenstelling tot de beginnersspitzen doe je er langer over om ze in te werken. Ze zijn dus een stuk minder soepel. Dit kan een groot voordeel zijn als je meerdere lessen per week op je spitzen danst. Je kan er dan veel langer mee doen. 
Nog een voordeel is dat, als je goed op je spitzen danst (goed opstrekken, op punten van spitzen staan, e.d.) je voeten sterker worden dan als je op beginnersspitzen danst.
Deze spitzen gaan langer mee dan beginnersspitzen. Je moet wel rekening houden met de invloed van je lichaamsgewicht (zwaar=korter mee) en de intensiviteit(aantal keer dat je per week danst). 

Nadelen:
Gevorderde spitzen zijn duurder dan beginnersspitzen. Er zit steviger en dik materiaal in, ze kosten zo 10 euro meer. Maar je doet er dan ook wel langer mee.
Nog een nadeel is dat de stevigheid en hardheid van deze spitzen ervoor kunnen gaan zorgen dat je in je spitzen gaat hangen. Dat komt je lichaam fysiek niet ten goede. Je moet echt sterk genoeg zijn wil je je voeten goed door kunnen strekken.

Wil je weten welke spitzen bij jou passen? Doe hier de test!

Wat zijn de spitzen accessoires?

Met accessoires kun je het dansen op spitzen een stuk aangenamer maken. Je moet zelf een beetje uitvinden welke accessoires je het fijnst vindt, dat verschilt per persoon.

Wat zijn de noodzakelijke spitzen accessoires?
Een aantal spitzen accessoires zijn noodzakelijk als je op spitzen gaat dansen. De persoon die je helpt bij het spitzen passen zal je hier wel op wijzen. Hier vind je de noodzakelijke spitzen accessoiren.
 • Teenbeschermers
Er zijn meerdere soorten teenbeschermers. Je hebt sowieso één paar nodig als je op spitzen gaat dansen. Je hebt ze in verschillende maten. Als je bij een gespecialiseerde danswinkel je spitzen koopt, moet je ze erbij kopen. Het hangt er per persoon van af welke soort teenbeschermer ze het fijnst vindt. Je moet dit dus zelf uitvinden. Hier de belangrijkste paren teenbeschermers.

-Schapenwollen teenbeschermers: Beschermers die aan je tenen zitten bij het dansen op spitzen. Een redelijk zacht bedje, om je te beschermen tegen de harde onderkant van de spitzen. Goed genoeg voor de meeste danseressen. Jammer genoeg gaan ze niet lang mee. Het is verstandig om ze om de zoveel weken/maanden (ligt eraan hoe intensief je er op danst) te wassen in de wasmachine en ze daarna uit te pluizen. Dan biedt het weer een tijdje bescherming. Toch zul je regelmatig nieuwe moeten kopen.
 
-Gel teenbeschermers: Als je gevoelige tenen hebt is dit een uitkomst. Ze zijn een stuk duurder dan de schapenwollen teenbeschermers en nemen meer ruimte in beslag, maar het is veel zachter. Je hebt ze in verschillende groottes. 
Nog een voordeel is dat ze je hele leven meegaan. Wil je gegarandeerd zijn van fijn kunnen dansen, neem dan deze heerlijke teenbeschermers (persoonlijke mening). (Zie de afbeelding)
Gel teenbeschermers (ouch pouches)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Suède neusjes
Deze heb je sowieso nodig. Je moet ze over de neus van je spitz plakken met goede (1 sec.) lijm. De neus kan daardoor niet meer beschadigen. Ze zijn er in het rose en in het grijs. Rose is mooier, deze kleur valt minder op, ook al zou je dat niet meteen zeggen als je ze op het eerste moment ziet. Je bevestigt ze aan de neus van de spitz door ze er in het geheel op te leggen, met de rechte zijde naar de zool toe. Daar maak je war knipjes in en je plakt het stevig vast. Soms is het neusje al op de spitz gemaakt.
 • Linten en elastiek
Deze krijg je meestal inclusief je spitzen bij de gespecialiseerde danswinkel. Er is één vaste maat. Hoe je de linten aan de spitzen moet bevestigen kan je verder op deze pagina lezen.
Ook elastieken krijg je bij je spitzen. Het is niet noodzakelijk ze aan je spitzen te bevestigen, maar bij de eerste paar spitzen wel een aanrader. Je bevestigt ze op dezelfde manier als dat je het bij je gewone balletschoenen doet, aan je spitzen. Voor meer informatie kijk verder op deze pagina.

Wat zijn verdere, handige spitzen accessoires?
Deze spitzen accesoires zijn eveneens verkrijgbaar bij de gespecialiseerde danswinkel. Ze zijn niet noodzakelijk voor het dansen op spitzen. Je kunt ze gebruiken als je last krijgt van kwaaltjes bij het op spitzen dansen. Je kan het beste ter plekke kijken en voelen wat je het fijnst vind zitten.

 • Spacemakers
Dit zijn plastic hoesjes die ruimte maken tussen je tenen. Je hebt verschillende soorten: voor tussen je grote teen en 2e teen om eeltknobbels te voorkomen. Voor het spreiden van je tenen zodat de nagels niet in je tenen snijden.
 • Big tip en jelly tip

Betekent hetzelfde. Het is en hoesje met gel voor over je grote teen. Extra bescherming tegen harde onderkant. Als je last hebt van een ontstoken teen of gewoon een gevoelige grote teen, neem er dan zo een. (zie hieronder)

 

 

 • Toe tape
Hiermee kan je je tenen afplakken om schuurplekken en blaren aan je tenen te voorkomen. Erg handig voor gevoelige tenen.
 • Jelly tubes

Bescherming voor de tenen om schuren te voorkomen.

 

Hoe kan ik mijn spitzen voorbereiden voor gebruik?

Er moeten vier dingen gebeuren voordat je op je spitzen die je in de winkel hebt gekocht, kan dansen: de linten en het elastiek aannaaien, het suède neusje bevestigen en je spitzen soepel maken. In dit artikel lees meer over hoe je je spitzen voorbereiden kan voor gebruik.

Linten aannaaien:
Er zijn natuurlijk meerdere manieren maar dit is de manier waarop ik het doe.
 
Benodigdheden:
 • De linten die je hebt gekregen bij aankoop van je spitzen
 • Naald en garen (bij voorkeur een lichte kleur als roze of wit, dat valt minder op)
 • Spelden
 • Schaar

Zo doe je het (linkervoet):

 • Trek je spitzen op de goede manier aan. Zie filmpje verder naar beneden op deze pagina.
 • In het midden van je linten zit een stuk elastiek. Dit moet bij je hiel zitten. Daardoor knielt het niet. Leg het elastiek van je ene lint op je hiel en sla het over je wreef. (Foto 1)
Foto 1
 • Zet het lint vast aan de rand van de buitenkant (linkerkant) van je spitz met een speld zodat het strak is gespannen over je voet. (Foto 2) Knip het overtollige touw nog niet weg!
Foto 2
 • Doe met het andere lint aan de binnenkant van je voet (rechterkant) hetzelfde als bij de vorige stap. Let goed op dat het lint strak gespannen over je wreef is. Hier kan je voor zorgen door het lint meer achter op je spitz te plaatsen (dit zie je op foto 3). Het lint zit best ver naar achteren. Dit zorg voor een mooi strak lint over je wreef. De linten vormen nu een kruis over je wreef (foto 4). Op foto 5 zie je hoe de linten er aan de zijkant uitzien.
spitzen
Foto 3
Foto 4
Foto 5
 • Sla nu de linten om je enkel heen. Controleer of alles nog steeds mooi strak zit. Knoop je linten aan de binnenkant van je voet. Er hoeft maar een klein stukje lint over te blijven, een paar centimeter is genoeg,het hoeft geen hele strik te zijn. Een klein knoopje is handiger, dat is makkelijker te verbergen. (Foto 6)
 • Naai het lint nu vast aan het randje van de spitz waaraan je hem hebt bevestigd en met de speld. Knip het overgebleven lint pas af als je zeker weet dat je het niet meer nodig hebt.
 • Tip! Heb je het overtollige stukje lint afgeknipt? Smeer het uiteinde dan in met doorschijnende nagellak, dan gaat het niet rafelen.
Doe ditzelfde met je rechterspitz. Succes!
Foto 6

Elastiek vastnaaien:

Als je voor de eerste keer op spitzen gaat dansen, is het fijn om wat extra steun te hebben. Dit kan je krijgen door de elastieken, die je ook bij je spitzen hebt gekregen, aan je spitzen te bevestigen. Het is eigenlijk net zoals je dat bij je gewone balletschoentjes. Hier nog een korte uitleg.
 
Benodigdheden:
 • De elastieken die je hebt gekregen bij aankoop van je spitzen.
 • Naald en garen (bij voorkeur een lichte kleur als roze of wit, dat valt minder op).
 • Spelden
 • Schaar
 • Pen

Zo doe je het:

 • Leg je elastieken zo op je de binnenkant van je spitzen dat ze op de linten liggen. Ze moeten strak zijn gespannen over je wreef. Zet ze vast met een speld. (Foto 7)
Foto 7
 • Zet een streepje met de pen waar je het elastiek vast gaat naaien. Je kan dan je spitzen uit doen en ze op je gemak vastzetten. (Foto 8)
Foto 8

Suède neusje vastzetten: 
Soms zit dit suède lapje stof al kant en klaar aan de neus van de spitz bevestigd. Maar vaker niet. 

Benodigdheden:

 • Eén-secondelijm
 • Evt. een schaar
Zo doe je het: Met één-secondelijm plak je de gladde kant van de stof aan de punt. Soms moet je eerst een paar knipjes in het lapje maken. Vraag aan de verkoper van je spitzen of dit wel/niet moet gebeuren.

Hoe kan ik mijn spitzen soepel maken?

Op de foto’s hieronder zie je hoe je je spitzen soepel maken kan zodat het dansen erop gemakkelijker wordt. Klik hier voor meer oefeningen op spitzen.
 
Duw met je handen op de voorkant (=box) van je spitzen. 
Buig de zool van je spitzen om zodat het een beetje banaanvormig wordt.
 
Let op!
Wil je je spitzen soepeler maken voor gebruik? Er gaat een verhaal gaat dat je ze dan nat moet maken en ze een nacht in bed moet dragen, of dat je ze in bad aan moet trekken. Zodat ze naar je voeten gaan staan. Doe dit vooral niet! Bij sommige mensen heeft het misschien wel eens geholpen, maar neem het risico niet! Als het mislukt, is het gevolg kan erg pijnlijk zijn, de spitzen kunnen zo strak om je voeten gaan zitten, dat ze gaan knellen. Je kunt je gloednieuwe spitzen dan dus weggooien. Het is veel beter om regelmatig de oefeningen voor op spitzen (zie filmpjes op deze blog) te doen. Dan is het resultaat veel beter!

Wat zijn goede oefeningen als ik op spitzen dans?

Als je bent begonnen met op spitzen dansen is het belangrijk dat je er regelmatig op oefent. Dit kan bij jezelf thuis, maar zorg er dan wel voor dat er altijd een volwassene in de buurt is en dat er ergens een stoel of tafel is waar je, mocht het nodig zijn, jezelf aan op kunt vangen.

Houd ook zeker de pagina ‘Oefeningen’ onder ‘Overig’ in de gaten, hier plaats ik regelmatig nieuwe (spitzen)oefeningen.

 

Wat zijn goede tips als ik op spitzen dans?

Op spitzen dansen is niet altijd een pretje. Met deze tips kan je het een stuk aangenamer maken:

 • Koop bij je apotheek een flesje kamferspiritus en smeer dat op je voeten als je net op spitzen hebt gedanst. Dit zorgt voor ontspanning van de spieren.
 • Knip je nagels altijd goed voordat je op spitzen gaat dansen, dit voorkomt het ingroeien van nagels en ontstekingen.
 • Maak de spieren van je voeten los en warm voordat je gaat dansen op spitzen.
 • Als je thuis op spitzen gaat dansen, dan heb je natuurlijk geen zin om je panty aan te trekken. Koop een paar pantykousjes, die zitten fijn en het kost veel minder moeite om ze aan te trekken.
 • Bewaar je spitzen en je teenbeschermers los van elkaar.
 • Bewaar je spitzen en teenbeschermers niet in een plastic zakje of tasje, maar in een tasje dat goed ademt en isoleert. Zo’n tasje kun je bij een speciale balletwinkel kopen maar je kunt ook een eigen, stoffen tasje gebruiken.

 

Heleen

Sta ik wel goed op mijn spitzen?

Goed op het spitzen staan is natuurlijk erg belangrijk. Je moet er wel goed op staan als je er ook goed op wilt kunnen dansen. Hier een aantal tips:

 • Goed op je spitzen staan begint al bij het aantrekken. Hiernaast zie je een filmpje hoe dat moet. Controleer altijd of je voet recht in de spitz zit. De zool moet onder je voet zitten, die mag niet naar de buitenkant of binnenkant schuiven. Hieronder staat in stappen uitgelegd hoe je je spitzen correct aantrekt.

In stappen hoe je je spitzen aantrekt:

  1. Zorg dat je panty(kousjes) strak over je tenen gespannen zijn.
  2. Span je teenbeschermer over je tenen. (Als je spacemakers of de jelly tip gebruikt moet je die natuurlijk eerst aandoen.)
  3. Ga op één knie zitten, je andere been voor je, met de voet op de grond en je knie gebogen.
  4. Pak je spitz en schuif hem recht van voren over je tenen naar je hiel.
  5. Drapeer de linten zoals aangegeven in het filmpje. Hou de linten altijd laag bij je enkel en knoop ze niet helemaal omhoog langs je been.
  6. Maak een strik of een knoop van de uiteinden van je linten.
  7. Stop de strik of knoop onder je lint aan de binnenkant van je voet in het holletje dat daar zit. Doe  dat zo dat het er niet meer uit kan vallen. Er bestaan speciale plakbandjes die je er omheen kan draaien zodat het goed op zijn plek blijft zitten.
  8. Controleer of je spitz wel lekker zit, de linten moeten strak zitten maar mogen niet snijden.
 • Als je op spitzen staat moet de hele onderkant van je spitz op de grond staan, dus op de hele punt. Dat betekent dat je er een beetje ‘overheen’ moet staan. Hier moet je aan werken. Probeer weg te strekken uit je spitzen, je staat dan over de box (het harde gedeelte) van je spitz.
 • Het is erg belangrijk dat je , als je op spitzen danst, je voor de rest van de tijd op goede schoenen loopt. Dus géén Uggs en geen andere schoenen die geen steun hebben. Als je niet weet wat voor schoenen wel goed zijn. Ga dan naar een podo- of fysiotherapeut en vraag hem/haar om advies.
Niet goed op spitzen, de persoon staat niet
helemaal op de punten van haar spitzen, de 
wreven zijn niet doorgestrekt.
Wel goed op spitzen, de persoon staat over de
boxen van haar spitzen. De wreven en knieën zijn
optimaal doorgestrekt.

Wat zijn goede oefeningen voor het sterker maken van mijn voeten?

Hoi dansliefhebber! In dit bericht geef ik een aantal oefeningen voor het oefenen met de Thera Band voor het sterker maken van je voeten voor als je op spitzen wilt gaat dansen, of als je gewoon sterkere voeten wilt krijgen.
 
Wat is de Thera Band? Je hebt er misschien wel eens van gehoord: de Thera Band, een ogenschijnlijk nutteloos stuk dun, lang plastic. Maar inmiddels is wel bewezen dat deze Thera Band erg geschikt is om oefeningen mee te doen voor het krijgen van sterke spieren. Door de latex band op verschillende manieren te gebruiken, kan je veel spieren in je lichaam trainen. Ook als je voor de split of spagaat oefent is dit een handig middel om je flexibiliteit de verbeteren. In dit artikel beperk ik me tot oefeningen voor de voeten.
De Thera Band
 
Wat zijn goede oefeningen voor het sterker maken voor mijn voeten met de Thera Band? Hier staan een aantal handige oefeningen met de Thera Band voor de voeten op een rijtje, daarbij staat aangegeven wat voor deel van de voeten je oefent en wat daarvan het resultaat is.
 
Oefening 1: Vooral geschikt voor het krijgen van sterke kuitspieren, ook de rest van je tenen. Resultaat: sterkere voeten.
 
Let op! Je rolt je voet helemaal af. Eerst komt dus de bal van de voet, daarna de tenen. Niet sikkelen!
Let op! Strek je tenen helemaal door.
 
Oefening 2: Je kunt deze oefening op 2 manieren uitvoeren, met verschillende resultaten:
Manier 1: Je houdt je voet helemaal ontspannen bij het uitvoeren van de oefening, resultaat: een soepelere enkel.
Manier 2: Je trekt de Thera Band strak aan en drukt dus met je voet de band weg, resultaat: sterkere voeten.
 
Oefening 3: Hiermee train je je kleine voetspiertjes. Resultaat: sterke tenen en voeten.


Zijn er verschillende soorten Thera Banden?
Er zijn verschillende levels van de Thera Band, die je kunt onderscheiden aan de hand van kleuren. Die van de hogere levels zijn stugger, en daarmee wordt de moeilijkheidsgraad dus opgevoerd. Het is goed om te beginnen met een soepele Thera Band, en de oefeningen op te voeren naar stugger.

Waar kan je de Thera Band kopen?
De originele Thera Band is te koop bij veel sportwinkels en de fysiotherapeut. Van de Thera Band zijn er echter veel nagemaakt. Bij allerlei andere winkels (tot in de supermarkten) kun je deze nep Thera Band krijgen. Ook op de webwinkel van Django Dance kun je hem krijgen: 

 

Wat kunnen klachten aan mijn voeten door spitzen zijn?

Op spitzen dansen maakt je voeten zeker niet mooier. Je rust met je hele lichaamsgewicht op een klein oppervlak, en dat kan nog wel eens blessures veroorzaken. Blessures ontstaan meestal als je iets op de verkeerde manier doet.
Het verschilt per persoon heel erg of ze last van hun voeten hebben door het dansen op spitzen. Hier een aantal klachten die je kan krijgen als je op pointes danst:

 • Vaak zie je in balletfilms dat ballerina’s bloedende voeten hebben. Laat je hier niet bang door maken! Als je voorzichtig omgaat met het dansen op spitzen is de kans dat dit gebeurt niet groot. Wel kan er net een plekje van je voet (uitstekend botje) de hele tijd tegen je spitz aanduwen en daardoor een schaafwond ontstaan. Als dit gebeurt, ontsmet het wondje dan en plak er een watje en een pleister op. Gebeurt dit vaker? En heb je er erg veel last van? Vraag dan hulp aan een professioneel persoon, als je dansdocent, personeel in de danswinkel of een podo- of fysiotherapeut.
 • Een ontstoken teen is vaak het gevolg van slecht geknipte nagels of van nagels die een rare vorm hebben. Als je op je spitzen staat rust je hele lichaamsgewicht op een erg klein oppervlak. Als je nagels lang zijn of een rare vorm hebben kunnen ze dus in je teen drukken en ingroeien. Als je een ontstoken teen hebt moet je een voetenbad met soda nemen. Als je er vanaf bent, maar de ontstoken teen komt weer terug, kan je naar een pedicure gaan en hem/haar om advies vragen over de goede manier van het knippen van je nagels.
 • Pijn in de enkel is ook een veelvoorkomende kwaal. Er kunnen velen oorzaken zijn. Het is misschien wel zo dat je niet opstrekt als je in je spitzen staat. Of dat je niet op al je tenen, maar alleen je grote teen staat. Ook kan het zo zijn dat je slappe enkels hebt die je hebt overbelast en dat je de spieren erin gewoon moet trainen. Als je probleem niet over gaat en je dansdocent kan je geen advies geven, ga dan naar een fysio- of podotherapeut. Probeer in ieder geval voor het op spitzen dansen, je voeten en benen een goede warming-up te geven.

http://www.podotherapiewesterpark.nl/html/dansers.html voor meer informatie over sportblessures.

Doorgezakte balletvoetenBron:

 

Wanneer moet ik nieuwe spitzen?

Het is niet te zeggen hoe lang je met één paar spitzen kan doen. In professionele balletten doen ballerina’s soms maar één voorstelling met een paar. Zo snel zal het niet gaan als je niet bij een gezelschap zit. Als je voeten zijn uitgegroeid doe je er natuurlijk langer mee dan als je voeten nog groeien. Als je spitzen te klein geworden zijn merk je dat het lastiger wordt de spitz over je voet aan te krijgen, en het gaat knellen bij je hiel en aan de zijkanten. Als je en pointe staat glijdt de achterkant van de spitz van je hiel af.
Gebeurt dit, dan ben je waarschijnlijk aan een nieuw paar spitzen toe.

Je bent ook aan nieuwe spitzen toe als je “erdoor” bent. Dat betekent dat de zolen zo soepel zijn geworden dat ze geen steun meer geven aan je voeten. Hoe kan je zien dat je “door” je spitzen bent? De zool is erg soepel en slap en er zit een knik in. Je bent sneller door je spitzen als je erg sterke enkels hebt of als je zachte/beginnersspitzen hebt.  

 

Wat kan ik doen met oude spitzen?

Weet je niet wat je kan doen met je oude spitzen? Liggen ze in de weg maar vind je het toch zonde om ze zomaar weg te doen?


Hang ze aan de muur! Zie de foto hierboven, zo kan je toch nog blijven genieten van je oude pointes.

Nog een idee: Maak soft pointes van je spitzen. Dit zijn zachte balletschoenen waarmee je niet op je tenen kan staan maar die je wel kan gebruiken om op de te dansen, ze kunnen je helpen je voeten alvast te laten wennen. Zie het plaatje hieronder:

Soft pointes: hiermee kan je niet op je tenen staan!Bron:

In het onderstaande filmpje zie je hoe je softpointes van je oude spitzen kan maken.

                                           

 

Hoe kan ik mijn spitzen schoonmaken / mooier maken?

 

Zijn je balletschoenen ook zo vies? Hier een aantal tips om ze schoon en mooi te maken!

Voor canvas balletschoenen:
De meeste dansers dansen op canvas balletschoenen (zie afbeelding hieronder). De stugge stof waarvan de schoenen gemaakt zijn wordt snel vies.

Zo snel als canvas balletschoenen vies worden, worden ze ook weer schoon.  Je kunt ze in een teiltje lauw water met biotex of een ander wasmiddel te weken leggen. Je zult zien hoeveel vuil eruit komt. (Zie afbeelding hieronder, ik heb het zelf ook gedaan, met succes!) Ook kun je ze in de wasmachine laten meedraaien. Wel uitkijken dat je je schoentjes niet tussen de rode kleren wast, dan komen ze er misschien slechter uit dan toen ze erin gingen.
 

Voor lederen balletschoenen:
Lederen balletschoenen (zie afbeelding hieronder) worden minder snel vies dan canvas balletschoenen. Als ze vies worden zal dat vooral op de plekken zijn waar je botjes tegen de schoen aan schuren en het leer een beetje afgesleten is (bij de tenen, hiel, etc,). 

Leren balletschoenen maak je schoon door ze op te wrijven met foundation. Dit is huidkleurige make-up die je bij iedere drogist kunt krijgen (zie afbeelding hieronder). Breng met een sponsje een laagje foundation aan op de vieze of afgesleten plekken van je leren balletschoenen. 

Voor satijnen balletschoenen (en pointes):
Spitzen zijn dansschoenen waarmee je op de punten van je tenen kunt staan (zie afbeelding hieronder). Ook deze kun je schoonmaken met een sponsje en foundation. 
Let wel op! Als je je spitzen inwrijft met foundation worden ze mat in plaats van glimmend. Je moet ze dus helemaal inwrijven, en niet kleine stukjes. Je moet er van tevoren over nadenken of je dit wilt, want je kunt het eenmaal gedaan niet meer ongedaan maken.