Oefeningen

Naast de reguliere danslessen trainen dansers vaak ook thuis. Dit doen ze om de danstechniek verder te ontwikkelen of om delen van het lichaam extra te trainen. Daarom zetten wij in dit artikel de belangrijkste dansoefeningen op een rijtje. Bovendien zijn deze ook prima te volgen voor niet-dansers. Doe hier wat inspiratie op voor ballet oefeningen om toe te voegen aan jouw Home Work-out!

Klassiek Ballet Oefeningen

De balletles bestaat uit een vaste opbouw aan de balletbarre en au milieu. Op zoek naar meer uitleg over deze balletpasjes en juiste volgorde van een balletles? Lees dan hier alles over ballettermen.

Ballet Oefeningen voor Thuis

Op ballet geïnspireerde oefeningen zijn gericht op flexibiliteit, spierkracht en het verbeteren van de lichaamshouding. Met deze home workout oefeningen train je de basis van klassiek ballet. Daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld gebruikt worden als warming-up voor een dansles. De bewegingen zijn makkelijk te volgen, ook als je geen ervaring met ballet hebt. Maak de oefeningen nog uitdagender door sportaccessoires voor dansers te gebruiken.

Split en Spagaat:

1. Spagaat leren
Stretch de hamstrings, de bovenbeen spieren aan de achterkant, om uiteindelijk de spagaat te leren. Wissel grondoefeningen af met staande rekoefeningen voor soepele spieren.

bloch spagaat leren exercise band

2. Split leren
Naast de hamstrings is het ook belangrijk om rekoefeningen te doen voor de adductoren, de bovenbeen spieren aan de voorkant. Wij geven diverse tips voor het stretchen van de adductoren. Dit helpt met het leren van de split.

bloch weerstandsband split a0925

Onderlichaam:

3. Sterke beenspieren trainen
Sterke beenspieren zijn zeer belangrijk in ballet. Wat opvalt aan dansers is dat ze erg sterk zijn in hun benen (eigenlijk in al hun spieren), maar dat ze geen extreem grote spieren hebben. Dit train je door je benen te tillen vanuit de onderbenen in plaats van de bovenbenen. In dit artikel lees je precies hoe!

sterke beenspieren oefeningen voor ballet

4. Kuitspieren rekken
De kuiten kunnen gemakkelijk overal gestretcht worden. Zet het ene been voor het andere en buig de voorste. Het is belangrijk om dit regelmatig bij te houden om de spieren lang te houden en kramp te voorkomen. Zowel tijdens het dansen, als tijdens het hardlopen, fietsen of sporten.

kuiten stretchen voor dansers

5. Bovenbeen spieren stretchen
Het stretchen van de voorkant van de bovenbenen wordt nog wel eens vergeten, maar is belangrijk voor het leren van de split. Wist je dat lunges niet alleen de bovenbenen versterken, maar tegelijkertijd ook rekken? De ideale oefening dus!

bloch bovenbeenspieren stretchen

6. Voeten trainen voor spitzen
Voordat je op spitzen kan gaan dansen, moeten de voeten zeer sterk zijn. Train daarom regelmatig de voeten, enkels en kuiten met deze snelle, gemakkelijke voetoefeningen. Hiervoor raden wij aan een Thera Band te gebruiken.bloch thera band a0925

7. Uitdraai verbeteren
Uitdraai van de heupen is een belangrijk aspect bij Klassiek Ballet. Daarnaast zijn soepele heupen ook fijn om te trainen voor niet-dansers. Onder andere de vlinder en de kikker helpen met het ontspannen van de heupgewrichten en het verbeteren van de uitdraai.

Ballet butterfly oefeningen

Bovenlichaam:

8. Buikspieren versterken
Wat voor soort dans of sport je ook beoefend, goed getrainde buikspieren zijn altijd een must. Wanneer het centrum van het lichaam sterk is, zullen vele oefeningen ook een stuk soepeler uit te voeren zijn. Iedereen is wel bekend met de klassieke sit-ups (crunches). Wij geven een variatie hierop om de schuine buikspieren te trainen.

ballet side crunches

9. Sterke en lenige rug trainen
De rug van dansers moet niet alleen sterk zijn, maar ook lenig. Wij geven 5 verschillende oefeningen om de rugspieren sterken én flexibeler te maken. Na verloop van tijd zal je het verschil zeker merken in de cambré, arabesque en grand jeté!

th-109 techdance yoga wheel

Evenwicht:

10. Core stability trainen
Balans begint bij een sterke core. Core Stability, oftewel rompstabiliteit, is voordelig voor iedere sport. Train regelmatig de bekkenstabiliteit en de resultaten zullen al snel merkbaar zijn. Het helpt je om je evenwicht beter te kunnen bewaren, veerkrachtigere bewegingen te maken en de rug beter te ondersteunen.

bloch a0925 buikspier oefeningen

11. Evenwicht verbeteren
Als je moeite hebt om je evenwicht te bewaren bij een specifieke houding of beweging, moet je die houding of beweging vaak herhalen. Daarnaast vertellen wij jou in dit artikel welke spieren wellicht versterkt moeten worden en hoe je deze traint.

techdance spinboard voor ballet