De balletles

Volg jij al balletlessen of wil je er meer over weten? Wij beantwoorden al jouw vragen over de balletles. Klik op een vraag hieronder om meer te weten te komen over de onderwerpen of lees gerust verder voor beknopte antwoorden.

 1. Voor wie is ballet bedoeld?
 2. Hoe ziet een balletles eruit?
 3. Ben ik te oud om op balletles te gaan?
 4. Ik wil graag met ballet beginnen op latere leeftijd, welke les past bij mij?
 5. Hoe kan ik mij voorbereiden op mijn eerste balletlessen?
 6. Wat moet ik aan tijdens mijn eerste balletles?
 7. Waarom gelden er kledingvoorschriften tijdens de balletles?
 8. Hoe maak ik een ballet knot?
 9. Hoe gaan balletvoorstellingen er achter te schermen aan toe?

Voor wie is ballet bedoeld?

Ballet als recreatie is bedoeld voor iedereen. Twijfel je om balletles te gaan volgen? Plan een aantal proeflessen in bij diverse dansscholen in de buurt in. Zo ontdek je vanzelf of klassiek ballet iets voor jou is en welke soort balletles het beste bij jou past. Nog niet overtuigd? Een aantal redenen om het toch te proberen:

 • Het verbeteren van conditie, motoriek en coördinatie
 • Versterken van spieren die je normaal niet traint
 • Je krijgt er een goede, rechte houding van
 • Discipline en doorzettingsvermogen trainen
 • Het is hartstikke leuk om te bewegen en op te treden met anderen!

Hoe ziet een balletles eruit?

Het verschilt per dansschool en dansdocent hoe de balletles er precies uit ziet. Echter, de meeste balletlessen bestaan uit een vaste volgorde aan de ballet barre en vervolgens au milieu (in het midden van de studio) en over de diagonaal. In het artikel leggen wij deze volgorde in detail uit.

Voor de jongste kinderen bestaat een groot deel van de balletles uit spelletjes en improvisatie om de dansante vorming te ontwikkelen. Hoe ouder de dansers en hoe hoger het niveau, hoe meer aandacht er wordt besteed aan het verbeteren van de techniek. Eventueel wordt de balletles afgesloten met spitzen oefeningen voor meisjes en grand allegro (grote sprongen) voor jongens.

danskleding in de balletles

Is er een minimale/maximale leeftijd om met ballet te beginnen?

De jongste kinderen kunnen al beginnen op 4 jarige leeftijd. Vooral voor dansers die dromen van een professionele danscarrière is het belangrijk om jong te beginnen. Veel kinderen volgen namelijk al vanaf groep 7 of 8 een vooropleiding tot danser.

Op balletles voor je plezier? Dat kan op iedere leeftijd! Balletlessen worden namelijk vaak ingedeeld op leeftijd en niveau. Ook voor volwassenen die nog nooit balletles hebben gevolgd, zijn er beginners danslessen te vinden. Hier wordt de basistechniek aangeleerd en is er veel focus op dansplezier, conditie en coördinatie.

Hoe kan ik mij voorbereiden op mijn eerste danslessen?

De eerste balletles kan best spannend zijn. Veel voorbereidingen zijn echter niet nodig. De dansdocent zal namelijk rekening met je houden. Bovendien kom je waarschijnlijk in de balletles te staan met allemaal beginners.

Zorg er in ieder geval voor dat je haren uit het gezicht zitten en je comfortabele kleding aan hebt, waarin je kan bewegen. Eventueel kan je alvast een paar balletschoenen aanschaffen bij een Danswinkel. De belangrijkste tip: heb plezier! Ballet is geweldig om te doen en leren, geniet ervan.

Wat moet ik aan tijdens mijn eerste balletles?

Tijdens de eerste balletles hoef je nog geen echte balletkleding te dragen. Nauw aansluitende sportkleding is prima! Als je besluit balletlessen te blijven volgen, is het belangrijk om de juiste balletkleding aan te schaffen en het haar vast te zetten in een knot. Vraag eerst na bij jouw dansdocent welke specifieke kleding vereist is. Bij de meeste dansscholen bestaat een balletkleding outfit uit:

Dames: Heren:
Balletpakje Balletpakje of shirt
Balletpanty Ballet legging of short
Balletschoenen Balletschoenen en sokken
Optioneel: rokje of vestje Dancebelt
Capezio MC102 dames ballet outfit Calla CAL176M balletkleding voor heren

 

Waarom gelden er kledingvoorschriften tijdens de balletles?

Danswinkel.nl werkt samen met vele dansscholen en dansopleidingen, verspreid over Nederland en België. Hier kan je dus terecht voor het aanschaffen van de juiste balletkleding. Dansscholen hebben vaak verschillende redenen om kledingvoorschriften aan te houden:

 • Het goed kunnen zien van spiergebruik en houdingen
 • Het creëren van rust en structuur in de dansstudio
 • Een professionele ballet uitstraling creëren
 • Een gevoel van eenheid en gelijkwaardigheid
 • Verbetering van het visuele effect van dansbewegingen
 • Comfort en veiligheid van de studenten (o.a. geschikte dansschoenen om uitglijden te voorkomen, het afraden van sieraden en het haar strak uit het gezicht houden)
 • Balletkleding als basis van kostuums tijdens voorstellingen of examens.

Balletles kledingvoorschriften

Hoe maak ik een ballet knot?

Simpel! Maak een strakke paardenstaart met een elastiekje in jouw haarkleur. Draai de staart één kant en draai hem vervolgens om het elastiekje heen, zodat er een donut ontstaat. Doe hier eventueel een haarnetje omheen. Maak de knot vast met haarspelden rondom de gehele knot. Spray er eventueel wat haarlak in. Tot slot kan je de knot eindeloos versieren met scrunchies, strass speldjes of andere haaraccessoires.

bloch haarset knot maken

Hoe gaan balletvoorstellingen er achter te schermen aan toe?

Er moet veel gebeuren ter voorbereiding van een dansvoorstelling. Denk onder andere aan het bedenken van choreografieën, licht en geluid voorbereiden, het maken van kostuums, kaartverkoop regelen en het repeteren van de voorstelling.

Voordat de balletvoorstelling begint, moeten dansers zich flink voorbereiden. De toneel make-up moet gedaan worden, iedereen moet het juiste kostuum aan en er moet gerepeteerd worden op het podium. Gelukkig is er tussen deze drukte door ook veel ruimte voor plezier. Het moment op het toneel is tenslotte waar je maandenlang voor hebt geoefend, dus geniet er vooral van.

Toi, Toi, Toi!

ballet backstage balletvoorstelling