De balletles

Ga je komend schooljaar je eerste balletlessen volgen? Of heb je al wel eens een paar keer balletles gehad, maar wil je er nog meer over weten? Dan is deze pagina geschikt voor jou. Een paar belangrijke, veelgestelde vragen, worden hier beantwoord. Natuurlijk mag je ook altijd zelf een specifieke vraag stellen.

 • Voor wie is ballet bedoeld?
 • Wanneer ben ik te oud om op balletles te gaan?
 • Ik heb al een hogere leeftijd, maar wil toch graag met ballet beginnen, welke les past bij me?
 • Hoe ziet een balletles eruit?
 • Hoe kan ik me voorbereiden op mijn eerste balletlessen?
 • Welke kleding is geschikt als ik voor het eerst naar balletles ga?
 • Wat is geschikte balletkleding?
 • Hoe maak ik een balletknot?
 • Balletvoorstellingen en achter de schermen, hoe gaat dat?

 

Voor wie is ballet bedoeld?

Ballet als recreatie is bedoeld voor iedereen. Jong of oud, klein of groot, jongen of meisje… Er zijn veel redenen waarom iemand ballet zou willen doen:

 • De belangrijkste reden is natuurlijk omdat het een fantastische sport is. Het is hartstikke leuk om te doen. Je bent samen met anderen, hebt plezier en beweegt veel.
 • Als je je spieren sterker wil maken is het een ideale sport. Je doet veel verschillende oefeningen waarbij je spieren traint waarvan je geeneens wist dat je ze had!
 • Je krijgt een goede conditie van de sprongetjes, draaien en andere oefeningen.
 • Je motoriek wordt er goed en je bewegingen gecoördineerd door. Je krijgt een mooie, rechte houding en je leert welke bewegingen wel en welke niet goed voor je zijn.
 • De ervaringen zijn leuk. Veel danscentrums geven regelmatig voorstellingen. In plaats van in de zaal naar een voorstelling te kijken, ga je het zelf doen. Je leert veel mensen kennen en komt erachter hoe het er achter de schermen uit ziet.

Genoeg redenen dus om te overwegen op les te gaan of om een keer een proefles te nemen. Zoek eens op internet een danscentrum bij jou in de buurt op. Neem contact op en vraag naar een les die bij jou past. Vaak zijn zulke mensen heel enthousiast. Ook al ben je beginner, twijfel niet, doe het gewoon. Je komt er vanzelf achter of klassiek ballet iets voor jou is?

 

Wanneer ben ik te oud om op balletles te gaan?

Professioneel klassiek balletdanseres worden? Als je professioneel klassiek balletdanseres wilt worden, is het belangrijk om op een jonge leeftijd met  ballet te beginnen, dus als je een jaar of 5 à 6 oud bent. In veel balletcentra is er de mogelijkheid om vanaf je vierde jaar klassiek ballet te gaan doen. Veel kinderen volgen namelijk al vanaf groep 7  of 8 van de basisschool een vooropleiding tot danser. Als je veel ouder bent dan dat wordt het moeilijk om echt van beroep klassiek balletdanser te worden, je hebt dan een grote techniekachterstand. Toch kun je, als je veel lessen neemt bij een goed danscentrum, je aanleg hebt voor dansen en vooral een erg goede inzet hebt, nog heel ver komen.

Op balletles voor je plezier? Wil je op balletles voor je plezier? Dan kan je op elke leeftijd op ballet gaan. Zoek een grote balletschool in je omgeving op waar ze veel lessen bieden. Ook voor volwassenen, die vaak twijfelen of ze nu wel of niet op ballet zullen gaan, worden er speciale inleidingslessen gegeven. Ze geven daar waarschijnlijk ook balletlessen voor beginners van alle leeftijden. Ga na of de leraren die er werken goed opgeleid zijn.

 

 Ik heb al een hogere leeftijd, maar wil toch graag met ballet beginnen, welke les past bij me?

Vooral grote balletscholen komen in aanmerking als je beginner in klassiek ballet bent en toch goede lessen wilt kunnen volgen Zij hebben de groepen vaak ingedeeld op niveau en leeftijdEr zijn dan bijvoorbeeld in de categorie 12 tot 14 jaar, of 18 jaar en ouder balletlessen op niveau’s ‘beginner’ en ‘gevorderd.’ Als je 16 jaar en een beginner op het gebied van klassiek ballet bent, hoef je dus niet bang te zijn dat je in een groep bij heel jonge kinderen komt. Je komt bij leeftijdsgenoten die, net als jij, net zijn begonnen met het beoefenen van ballet. De minimale leeftijd voor balletles is 4 jaar, dit wordt vaakdansante vorminggenoemd. In de les leren de kinderen spelenderwjis de basis van het klassiek ballet. Een maximale leeftijd is er niet echt. Grote balletscholen geven ook vaak lessen aan50+ -ersDeze lessen zijn vooral gericht op conditie, coördinatie en natuurlijk het dansplezier. Kijk eens op de site van een groot danscentrum die goed bekend staat in de buurt wat ze te bieden hebben. Staat er een les bij die je misschien wel iets lijkt, of vraag je je af wat een geschikte les voor jou is, neem dan contact op met de balletschool. Dat kan telefonisch of via de mail.
http://4.bp.blogspot.com/-H-7iduQIWdY/UmZv9X3Gu9I/AAAAAAAAbU4/OhGtzZnQDXw/s1600/DSC_0484.jpg
De meeste kinderen beginnen op jonge leeftijd met balletles

Hoe ziet een balletles eruit?

Dit is per balletschool verschillend en het verschilt natuurlijk ook per leeftijdsgroep, de nadruk op prestatie en de prioriteiten die de dansleraar/lerares stelt. De dansleraar of lerares bereidt de lessen voor en voert ze met de kinderen en tieners uit.

Jonge kinderen (4 – 7 jaar): Kinderen van deze leeftijd die op ballet gaan, komen bij een balletschool in de buurt terecht. Hier krijgen ze ballet als recreatie, de les bestaat grotendeels uit spelletjes. De lessen worden ‘dansante vorming’ genoemd. Hoe ouder de kinderen worden, hoe gerichter de lessen worden de op techniek van ballet. De les bestaat uit een aantal onderdelen en heeft vaak ongeveer dezelfde opbouw. 

 • Eerst gaan de kinderen improviseren, ze bewegen zelf op de muziek zodat ze gevoel voor ritme en een eigen stijl kunnen ontwikkelen. 
 • Er volgen een aantal oefeningen aan de barre (=balk waaraan de danser(es) steun heeft). Daar wordt hen de basis van ballet (zie “de simpele ballettermen”) aangeleerd. De barre is een erg belangrijk onderdeel voor de ontwikkeling van het kind, hoewel veel kinderen het niet heel leuk vinden.
 • Hierna komen oefeningen au milieu (=midden van zaal). Dit bestaat uit spieren rekken, spieren sterk maken en kleine dansjes en balletpasjes aanleren. 
 • Een onderdeel dat ook vaak tijdens een les plaatsvindt is “over de diagonaal”. Hierbij worden sprongetjes geoefend over de diagonaal van de zaal.
 • Er worden spelletjes gedaan (bijvoorbeeld stilstaanspelletje, improvisatiespel, spiegelspel, enz…)
 • Ten slotte een korte afsluiting en bedankje een de dansdocent(e) voor de les.

Kinderen (8 – 10 jaar): In deze leeftijd kunnen de kinderen al auditie voor de dansacademie doen. Als je danser(es) wilt worden moet je op een jonge leeftijd beginnen. Kijk voor meer informatie over danser(es) worden hier; http://dansisvooriedereen.nl/klassiek-balletdanser-als-beroep/. De kinderen kunnen echter ook gewoon op hun balletschool blijven. In de kleine balletscholen zijn de groepen vooral ingedeeld op leeftijd, niveau maakt niet zo heel veel uit. De balletles wordt nu wel meer gericht op techniek en er wordt meer aandacht besteed aan afwerking van de danspasjes. Verder lijkt de les voor een groot deel op de les voor jonge kinderen. Verschillend is dat er minder spelletjes gedaan worden, maar meer aan de barre, over de diagonaal en au milieu.

 • Eerst gaan de kinderen improviseren, ze bewegen zelf op de muziek zodat ze gevoel voor ritme en een eigen stijl kunnen ontwikkelen. 
 • Er volgen een aantal oefeningen aan de barre (=balk waaraan de danser(es) steun heeft). Daar wordt hen de basis van ballet (zie “de simpele ballettermen”) aangeleerd. Dit duurt ongeveer de helft van de les. Voor veel kinderen is het het minst favoriete onderdeel, maar het is erg belangrijk voor de ontwikkeling.
 • Hierna komen oefeningen au milieu (=midden van zaal). Dit bestaat spieren rekken, spieren sterk maken en kleine dansjes en balletpasjes aanleren. 
 • Een onderdeel dat ook vaak tijdens een les plaatsvindt is “over de diagonaal”. Hierbij worden sprongetjes geoefend over de diagonaal van de zaal.
 • Ten slotte worden er vaak spelletjes gedaan (bijvoorbeeld stilstaanspelletje, improvisatiespel, spiegelspel, enz…)

Hier een filmpje van een balletles van kinderen die op een behoorlijk hoog niveau dansen met wat alternatieve passen erdoorheen:

 

Tieners (11 – 18 jaar): De balletgroepen zijn in de grotere balletscholen ingedeeld op niveau. Er zijn dus beginnersgroepen en gevorderde groepen. 

 • De les begint vaak met “indansen,” even weer inkomen en een beetje warm worden.
 • Aan de barre worden oefeningen gedaan die behalve je lichaam, ook je geheugen op de proef stellen. Het is belangrijk jezelf aan te leren hoe je goed barre-oefeningen kan onthouden. Als je de oefeningen onder de knie hebt, is het de bedoeling dat je extra gaat letten op de manier waarop je het uitvoert (o.a. gestrekte voeten, stand van hoofd, je armen, etc.)
 • Daarna komen oefeningen “au milieu”. Hierbij komen ook weer balletpassen aan de orde die niet aan de barre gedaan kunnen worden, zoals pirouettes en kleine sprongetjes. Ook is er vaak een korte warming-up waarbij je al je spieren oprekt om lenig te worden. Zelfs spieren waarvan je geeneens wist dat je ze had stretch je dan!
 • Nadat je helemaal opgewarmd bent doe je vaak eens dansje “au mileu”, waarin je de geleerde danspassen toepast.
 • Ook de diagonaal is een veel gebruikt onderdeel. Sprongen als tenlevé, grand jeté en pas de chat en andere passen als de pique en verschillende soorten draaien worden hier vaak geoefend.
 • Spitzenles is vaak aan het eind van de les, als je helemaal bent opgewarmd. Het duurt meestal een kwartier tot een half uur. Je doet dan oefeningen voor het sterken van je spieren die belangrijk zijn om op spitzen te kunnen dansen. In gevorderde groepen wordt door de meisjes die daaraan toe zijn een groot deel van de les of de hele les op spitzen gedaan.

Balletles voor gevorderde dansers. Je ziet dat de leerlingen de oefeningen snel op moeten pikken en het zelf moeten doen: de oefeningen worden niet 3 keer uitgelegd. Het is erg techniekgericht.

Volwassen (18+):  Ook vanaf je 18e kan je nog op balletles. Als je voor het eerst op balletles gaat als volwassene, kom je waarschijnlijk in een beginnersgroep. Tijdens de lessen wordt veel gewerkt aan coördinatie en houding. Ik heb niet erg veel ervaring met volwassenen balletlessen maar zo ziet een les er ongeveer uit:

 • Er wordt begonnen met een korte warming-up waarbij de ledematen goed los worden geschud.
 • Na de warming-up gaan de leerlingen aan de barre oefeningen doen en daarmee coördinatie , sierlijkheid en souplesse te oefenen. Naast het lichaam stellen de oefeningen ook het geheugen op de proef: het is belangrijk om goed de oefeningen te leren onthouden.
 • Na de barre gaan de leerlingen in het midden van de zaal, “au milieu”, oefeningen doen, als sprongetjes en korte allegro’s (choreografieën).
 • Na het “au mileu” worden er pirouettes en sprongetjes over de diagonaal gemaakt.
 • (Evt. spitzenles voor hogere groepen)
 •  Ten slotte is er een afsluiting en het rekken van de spieren: ook erg belangrijk om spierpijn te voorkomen.

   

   Hoe kan ik me voorbereiden op mijn eerste balletlessen?

 De eerste balletles kan natuurlijk spannend zijn. Je komt bij mensen die je niet kent en je weet nog niet veel van de sport af. Als je een goede dansschool hebt gevonden zullen de leraren hier rekening mee houden. Ze snappen dat je nog niet veel weet en ze hebben geduld. Ter voorbereiding op de les kan je niet veel doen. Je moet er immers rekening mee houden dat balletlessen bestaan om (onder andere) de techniek aan te leren. Als je zelf gaat beginnen met uitproberen van bewegingen kan je jezelf verkeerde dingen aanleren en het is moeilijk die weer afgeleerd te krijgen. Je kan je voor de dansles al wel een beetje opwarmen door wat kleine rekoefeningen voor je spieren te doen maar dit is niet echt nodig. Klik hier voor meer informatie over ballettermen en posities. Je hoeft echt niet de namen van de verschillende standen uit je hoofd te leren, maar het is fijn als je weet wat zoal de oefeningen in het ballet zijn. Bekijk bij voorbeeld de posities van de voeten, deze posities zijn de basis van het ballet en dus uitermate belangrijk! Kleine kinderen hoeven zich ook niet voor te bereiden op de eerste balletles. Maak je niet teveel zorgen voordat je naar de balletles gaat, je kan natuurlijk aan je docent(e) vragen of je de eerste les mag komen kijken (als je dit niet al een keer op een open dag hebt gedaan) maar heb er ook het vertrouwen in dat het lukt als je meteen de eerste keer mee gaat doen. Je komt immers waarschijnlijk bij allemaal andere beginners.
Het belangrijkste wat je in je hoofd moet houden is: heb plezier! Ballet is geweldig om te doen, geniet ervan.

 

Aan de barre tijdens de balletles. Bron: http://www.deannefordham.com.au/index.php?page=classes
De dansdocente corrigeert haar leerling. Bron: http://www.deannefordham.com.au/index.php?page=classes

 

Welke danskleding is geschikt als ik voor het eerst naar balletles ga?

Ga je voor het eerst op ballet? Dan zijn de regels qua kleding meestal niet erg streng. Je kunt de eerste paar lessen gewoon in joggingkleding komen. Kleding die strak zit is wel fijn. Dan kun je goed zien of de bewegingen die je maakt correct zijn, en welke spieren zich aanspannen. Een strakke broek (legging) en shirtje is dus goed. Daaronder kan je eventueel turnschoenen aandoen. Trek geen sokken aan, beter is dan nog om op blote voeten te gaan want op sokken glijdt je uit! Doe wel je haar strak achterover in een staartje of een knotje en zet het vast met speltjes als het eruit springt, dan kan het niet in je ogen komen, want dat is vervelend. Doe ook geen sieraden om, daarmee kan je je dansgenoten bezeren! Klik hier om te zien hoe je een balletknotje kunt maken. Voor mannen is een t-shirt met een legging of sportbroek en sokken prima. Kinderen kunnen ook gewoon in hun sportkleding komen en op blote voeten, wel met hun haren vast en zonder sieraden.

 

Wat is geschikte balletkleding?

Balletkleding voor kinderen (4-10 jaar): dit verschilt natuurlijk per balletschool. Voor jonge kinderen (tot 6 jaar) zijn de kledingsvoorschriften vaak niet erg streng. Het kind kan de eerste (lessen) in kleding komen waarin ze zich makkelijk kan bewegen. Dus bijvoorbeeld een legging of sportbroekje met hemdje. Het beste is blote voeten in plaats van sokken, dat voorkomt uitglijden. Het is wel goed het haar strak achter over in een staartje of knotje te doen, dan hangt het uit het gezicht. Sieraden (armbanden, kettingen, lange oorbellen) zijn verboden te dragen, je kan er andere meisjes mee bezeren.Wil je toch graag weten wat voor balletkleding normaal is op de balletschool waar je naartoe gaat, dan kan je contact opnemen met de docent(e). Die kan je vertellen wat  het kind kan dragen. Normaal bestaat deze kleding uit een balletpakje (rose of zwart), panty met voet (rose), balletschoenen (rose of zwart) en eventueel beenwarmers en vestje in bijpassende kleuren. 

Balletkleding voor beginners: ga je voor het eerst op ballet? Dan zijn de regels qua kleding niet erg streng.Je kunt de eerste paar lessen gewoon in joggingkleding komen. Kleding die strak zit is wel fijn, om dat je goed moet kunnen zien of de bewegingen die je maakt goed zijn en welke spieren zich aanspannen. Een strakke broek (legging) en shirtje is dus goed. Daaronder kan je sokken of eventueel turnschoenen aandoen. Doe wel je haar strak achterover in een staart of een knotje en zet het vast met speltjes als het eruit springt, dan kan het niet in je ogen komen, want dat is vervelend. Doe ook geen sieraden om, daarmee kan je je dansgenoten bezeren! Voor mannen is een t-shirt en een sportbroek of legging prima.

Balletkleding voor “echt” ballet: als je echt hebt besloten dat je op ballet wil gaan en blijven is het wel de bedoeling dat je jezelf in balletkleding gaat steken. Vraag aan je danslerares wat voor danskleding je moet dragen, waarschijnlijk heb je dit ook al wel gezien bij je dansgenoten. Kledingvoorschriften lopen per balletschool uiteen. Meestal zijn de gedragen balletkleren zwart. Je draagt vaak een balletpakje met spaghettibandjes, korte mouwtjes of driekwartmouwtjes. Soms mag dit pakje ook een rokje hebben of je mag een kort broekje erover aan. Daaronder draag je een zalmroze panty en zalmroze baletschoentjes. Deze kunnen een splitzool hebben. Dat houdt in – wel logisch eigenlijk – dat ze zool gespleten is in twee delen. Het hangt van de balletschool af wat voor schoentjes er worden gedragen. Als het koud is in de zaal, mag je vaak wel een vestje aantrekken, indien dit in in de kleuren van je balletoutfit is. Zwart en roze dus. Beenwarmers mogen ook in deze kleuren. Onder de balletkleding mag geen ondergoed gedragen worden. Toch doen sommige meisjes het. Niemand merkt het zolang het maar klein en onopvallend is. Draag, als je ondergoed wil dragen, huidskleur ondergoed! Dit kan je krijgen bij de Hema of een ondergoed winkel. Sommige balletpakjes hebben een ingebouwd topje.

Mannen/jongens dragen meestal een wit t-shirt en een donker gekleurde legging of sportbroek. Het is belangrijk dat het strak zit omdat dan goed zichtbaar is welke spieren zich spannen bij de bewegingen. Hierbij worden zwarte, stoffen balletschoenen gedragen. Er worden meestal geen balletpakjes door mannen gedragen. Mannen mogen ondergoed onder hun danskleding dragen, er bestaat speciaal balletondergoed voor mannen, verkrijgbaar bij een gespecialiseerde danswinkel.

Soorten balletpakjes: er bestaan enorm veel verschillende soorten balletpakjes. Hieronder staan een paar soorten.

balletpak spaghettibandjes

Balletpak spaghettibandjes

 

balletpak korte mouw

Balletpak korte mouw

 

Balletpak driekwart mouw

Balletpak driekwart mouw

 

Soorten balletschoenen: ook qua balletschoenen bestaan veel verschillende soorten. Twee soorten balletschoenen zijn het meest gebruikelijk. Leren en canvas balletschoenen. Hele zool of splitzool. Hieronder zie je deze schoenen.

Er bestaan ook satijnen balletschoenen (soft-pointes) en spitzen (pointes). Het doel van soft-pointes, ook wel demi-pointes genoemd, is de voeten voorbereiden op het dansen op echte spitzen.  Sommige dansscholen bieden pre-spitzenlessen aan. Tijdens deze lessen draag je soft-pointes. Spitzen zijn speciale schoenen met een harde neus waarmee de danseres op de punt kan dansen. Spitzen zijn alleen voor gevorderde danseressen geschikt. Op http://dansisvooriedereen.nl/spitzen/ vind je meer informatie over op spitzen dansen.

balletschoen-splitzool

Canvas balletschoenen met splitzool.


Begin je dit jaar met ballet?
Nog geen kleding ingekocht maar wel netjes op je eerste balletlessen willen verschijnen? Balletkledingwinkel.com doet veel balletkleding in de uitverkoop. Er is een basispakket balletkleding te koop bestaande uit een zalmroze panty, roze balletschoenen en een zwart balletpakje. Je kunt de keuze maken uit een aantal soorten balletpakjes: http://balletkledingwinkel.com/combi-pakketten-c-23.html

Wat zijn goede danskleding merken? Hieronder staan op een rijtje de meest bekende danskledingmerken van Nederland en België. Er bestaan er meer, maar deze merken zul je het vaakst tegenkomen in de kledingwinkel. 

 • Le Papillon
 • Bloch
 • Wearmoi
 • Dancer Dancewear
 • Sancha
 • Danskin
 • Capezio
 • So Danca
 • Mirella
 • Repetto
 • Coppelia
 • Motion Wear
 • Intermezzo
 • Harmoni

Tips over balletkleding:

 • Heb je een optreden op een podium dat glad is? Vraag dan van te voren aan je dansdocent(e) om een dweil die nat is van de cola in de coulissen te zetten.
 • Gat/ladder in je panty? Smeer het in met doorzichtige nagellak zodat ‘ie niet verder uit kan scheuren. 
 • Sla een aantal panty’s in voordat je een optreden gaat geven. Mocht er tijdens het wachten van te voren, of tijdens de repetities een ladder in komen, dan heb je nog altijd een reserve.

 

Hoe maak ik een balletknot?

Het recept van het maken voor een klassiek ‘balletknotje’ . 

 • Doe je haar in een strakke paardenstaart met een haarelastiekje. Het beste is een strak elastiekje met grip op je haar, zodat het er niet uitglijd, in de kleur van je haar.
 • Draai je staart één kant op, zodat er een spiraal ontstaat, een soort rol.
 • Draai de rol om de plek waar je elastiekje in je haar zit heen. Je krijgt nu een soort donut
 • Neem een ander elastiekje en bindt dat strak om je knotje heen. Steek er een aantal spelden in en schudt met je hoofd om te kijken of het wel goed strak zit.
 • Spuit ten slotte haarlak op je knotje. Et voilá! Klaar is kees!

Te kort haar voor zo’n balletknotje? Koop een donut bij je danswinkel. Dit is een kartonnen voorwerp met een gat in het midden waar je je paardenstaart doorheen kan doen en het aan de buitenkant kan je het vastzetten met speltjes of klipjes.

Ballet donuts

Donuts

Extra tip: Koop bij je danswinkel een haarnetje. Dit kan je, als je knot niet netjes blijft zitten, eromheen doen. 

Balletknot

Balletknot

 

 Balletvoorstellingen en achter de schermen, hoe gaat dat?

Als je op balletles gaat zal je af en toe een voorstelling geven. Hoe vaak en hoe die voorstellingen eruit zien verschilt per danscentrum. Hier vertel ik je in ieder geval al wat over balletvoorstelling van amateurcentra.

 

 Wie organiseert balletvoorstellingen voor wie zijn de voorstellingen bedoeld? Bijna iedere dansschool organiseert regelmatig voorstellingen. Hoe groter het danscentrum, hoe meer en grotere voorstellingen. Dit komt omdat het huren van een podium veel kost, een grote dansschool kan zich dit permitteren.

De voorstellingen zijn vaak bedoeld voor de familie, vrienden en kennissen van de leden van het danscentrum. De balletleerlingen werken in de lessen aan de dansen die ze tijdens het optreden gaan laten zien. Hun dansdocent leert hen een dans aan of maakt samen met de leerlingen een dans. Tijdens de voorstelling kunnen de familieleden en vrienden zien waar door de leerlingen tijdens de lessen aan wordt gewerkt. Voor de groepen met oudere en meer ervaren balletleerlingen zijn er meestal meer voorstellingen. Dit kan zijn ter ere van een bijzondere gelegenheid als kerst, carnaval of een festival. Er zijn bij sommige balletscholen ook speciale showgroepen. Deze groepen werken tijdens de lessen aan speciale choreografieen die ze voor een publiek uitvoeren.

 

 Wat gebeurt er ter voorbereiding van de dansvoorstelling? Er moet ter voorbereiding van een dansvoorstelling meer gebeuren dan je zou denken. Naast het bedenken en aanleren van de choreografieën aan de leerlingen komen er nog veel dingen bij de voorbereiding kijken:

 • Het maken van de kostuums: wat is een dans nou zonder een mooi kostuum? Een kostuum zorgt ervoor dat de rol van de danser of danseres duidelijk wordt. Kant en klare kostuums kopen kost een vermogen, daarom maken veel danscentra de kostuums zelf. Dit kost natuurlijk nog steeds erg veel tijd en geld. Ouders van leerlingen helpen hier vaak bij. Zij maken van weinig materiaal de leukste, meest creatieve kostuums.
 • Uitzoeken van de schmink: zonder schmink lijk je in de podiumlichten op een spierwitte mummie. Schmink is onmisbaar tijdens dansvoorstellingen. Vaak worden een dikke laag pancake en eyeliner om de ogen gebruikt om de gelaatsuitdrukking duidelijker te maken. Bij sommige rollen is nog meer nodig. Als kinderen in de dans bijvoorbeeld de rol van konijn vertolken, moet hun gezicht als een konijnenkop worden geschminkt. Ook dit kost veel bedenk- en uitvoertijd en wordt vaak door de ouders gedaan.
 • Repeteren: in de balletzaal oefenen kan natuurlijk goed, maar het is ook belangrijk de dans een keer op het echte podium te doen. Dit is nodig zodat men kan zien hoe het podium optimaal benut kan worden, hoeveel bewegingsruimte de dansers hebben en waar ze op het podium moeten staan. Ook andere zaken als decors en belichting worden dan geregeld. De generale repetitie is de belangrijkste repetitie. Deze repetitie is eigenlijk een voorstelling, maar dan zonder publiek. De kostuums zijn dan al aan en de schmink is gedaan. Alle dansen worden in de goede volgorde uitgevoerd en er wordt gecontroleerd of het geluid en de belichting klopt.

Hiernaast zijn andere zaken als reclame, kaartverkoop, etc. ook van groot belang.

Als alles klaar is kan de voorstelling beginnen!