Zoek je een leuke danssoort om samen met jouw partner, vriend(in) of familielid uit te proberen? Wij zetten alle soorten dans met een partner voor je op een rijtje! De sociale dansstijlen zijn zo gevarieerd dat er vast wel eentje voor je tussen zit. Bovendien leggen wij ook direct uit wat koppeldansen zo leuk maakt en welke dansuitrusting je precies nodig hebt.
Wat is koppeldans?
Het spreekt eigenlijk voor zich: een koppeldans doe je in paren. Je danst dus samen met een danspartner en soms wissel je tussendoor van partner.
Over het algemeen heb je een vaste rolverdeling bij het dansen in koppels. Je hebt namelijk een leider en een volger. Hierdoor is een ingestudeerde choreografie niet altijd nodig. Er is juist veel ruimte voor improvisatie, waarbij de leider de volgorde van de passen bepaald.
Naast de reguliere danslessen, worden er regelmatig feestjes georganiseerd waar je vrij kan partnerdansen. Vandaar dat we dit ook wel social dansen noemen. Daarnaast kan je een aantal van de partnerdansen niet alleen als hobby, maar ook in wedstrijdvorm beoefenen. Bijvoorbeeld bij stijldansen en rock-‘n-roll.
Voordelen van dansen met een partner
Partner dansen is natuurlijk gewoon hartstikke leuk! Het is een sociale hobby en je leert veel nieuwe mensen kennen tijdens de danslessen en dansavonden. Dansen is bovendien ook een sport. Je traint je spieren, conditie én je brein.
In tegenstelling tot solodansen, bouw je met koppeldansen een sterkere band op met je (dans)partner door samen actief bezig te zijn en nieuwe vaardigheden te oefenen. Je leert beter op elkaar in te spelen en te communiceren met elkaar aan de hand van beweging.
Het is tenslotte altijd de moeite waard om een aantal basis dansfiguren met een partner in je repertoire te hebben. Zelfs als jullie uiteindelijk besluiten om niet door te gaan met de danslessen, komen de dans skills vast nog van pas tijdens bruiloften, gala’s of andere speciale evenementen.
Welke soorten partnerdansen zijn er?
Onder koppeldansen vallen diverse soorten dansstijlen. Je kan ze over het algemeen opdelen in:
- Stijldansen (Ballroom en Latin)
- Swing dansen (oa. Lindy Hop, Boogie Woogie, West Coast Swing)
- Modedansen (Discofox, Bachata, Salsa)
Welke danssoort past bij mij?
Hoe weet je nou welke dansstijl bij jou past? Wanneer je gaat beginnen met dansen is het aan te raden om proeflessen te volgen bij verschillende dansscholen en dansdocenten. Zo kunnen jij en je (dans)partner goed ontdekken welke stijl en wat voor soort les het beste bij jullie past.
Misschien dat de uitleg van de diverse soort koppeldansen je al een beetje op weg kan helpen:
Stijldansen
Binnen stijldansen zijn er twee disciplines te onderscheiden: Ballroom & Latin. Beide disciplines bestaan weer uit vijf dansen met allen een eigen techniek. De dansstijlen houden zich aan vrij strakke regels en bestaan uit diverse dansfiguren die in paren worden uitgevoerd.
Bij een stijldans cursus werk je vaak toe naar het afdansen voor een dansdiploma. Daarnaast kan je stijldansen ook als danssport in wedstrijdvorm beoefenen.
Swing dansen
Swing is een dansstijl die rond 1930 in de Verenigde Staten is ontstaan en die opkwam met de toentertijd populaire swing jazz muziek. In popcultuur zijn deze dansen onder andere te zien in films als Grease en Footloose, en in de oude Bill Haley-films.
De meeste Swing dansen zijn partnerdansen en worden op basis van een six-count of eight-count gedanst. De sociale en geïmproviseerde elementen zijn zeer geliefd binnen Swing dansstijlen.
Modedansen
De meest bekende modedans is misschien wel Salsa. Dit is de zeer passionele dans van Cubaanse afkomst en wordt vaak genoemd met andere Latin dansstijlen als de Tango en de Paso Doble. Maar Salsa heeft een hele eigen cultuur, muziek en techniek.
De dansstijl komt uit de jaren 20 en wordt bijna altijd met een partner gedaan. Alhoewel er ook vormen zijn als Salsa suelta die meer als Linedance worden uitgevoerd. Salsa heeft zich vanuit Zuid-Amerika over de hele wereld verspreid.
Welke dansuitrusting heb je nodig?
Tijdens het dansen draag je comfortabele kleding wat goed ademt en lekker zit. Bijvoorbeeld sportkleding of danskleding. Dit kan je aanschaffen bij een online of fysieke danswinkel, zoals Danswinkel.nl.
Het is daarnaast belangrijk om goede dansschoenen te dragen tijdens het dansen. Deze geven namelijk de juiste ondersteuning, demping en flexibiliteit. In het begin kan je bijvoorbeeld op een paar comfortabele danssneakers met draaizolen dansen.
Na verloop van tijd is het aan te raden om een mooi paar professionele Ballroom dansschoenen aan te schaffen. Deze zijn voorzien van een suède zool, zodat het draaien op de dansvloer een stuk soepeler zal gaan. Ook helpt het hakje met het naar voren plaatsen van het gewicht tijdens het dansen.
Welke soort dansschoenen je precies nodig hebt, hangt een beetje af van de dansstijl. Een dansspeciaalzaak kan je daar het beste over adviseren. Of neem een kijkje bij ons artikel: Welke dansschoenen draag je bij de verschillende Sociale Dansstijlen?