Wat zijn de makkelijkste dansstijlen voor beginners?

0

Dansen is niet alleen ontzettend leuk; het heeft ook tal van positieve effecten op je gezondheid en welzijn. Zo kan het je houding, lichaamsbewustzijn, geheugen, zelfvertrouwen, stressniveau en nog veel meer verbeteren. Iedereen kan leren dansen, ongeacht de leeftijd, fitheid of ervaring. Wil jij nou ook leren dansen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Dit zijn de beste dansstijlen voor beginners om uit te proberen – zelfs voor degenen onder ons met twee linkervoeten!

Stijldansen

Stijldansen is misschien niet de eerste dansstijl waar je aan denkt als beginner. De veelvoud aan Latin- en Ballroom dansen die binnen het stijldansen vallen, maakt deze dansvorm best intimiderend als je nog geen eerdere danservaring hebt.

Toch is stijldansen ontzettend leuk en leerzaam voor onervaren dansers. Bij een beginners cursus kom je namelijk met allemaal beginners in de les. Hier begin je uiteraard eerst bij de basis, bijvoorbeeld met de wals. Vanuit daar bouw je vanzelf op naar de Tango, Cha-cha, Samba, Rumba, Quickstep en ga zo maar door!

Naast de reguliere lessen, zijn er ook tal aan vrijdansavonden en sociale activiteiten. Hier kan je het stijldansen nog beter onder de knie krijgen en tegelijkertijd nieuwe mensen leren kennen. Blijkt de dansstijl uiteindelijk toch niet helemaal bij je passen? Dan komen jouw stijldans skills zeker nog wel eens van pas bij een bruiloft of ander formeel evenement.

rumpf latin swing salsa ballroom nu beginnen met dansen

Salsa

Salsa is een gezellige en laagdrempelige dansstijl. Zelfs als volledige beginner kan je eenvoudig instappen binnen een salsa cursus. Zodra je de kenmerkende salsa basispas en het ritme onder de knie hebt, kan je namelijk al goed meekomen.

De lessen zullen vervolgens uitbreiden naar wat ingewikkeldere figuren. Echter, tijdens het vrijdansen kan je het zo eenvoudig of ingewikkeld maken als jij en je partner willen. Er is namelijk geen vaste volgorde waarin passen worden gedanst, maar de leider bepaalt dit. Uiteindelijk gaat het ook vooral om lekker bewegen en genieten in jouw mooiste salsaschoenen en danskleding!

Nueva Epoca dansschoenen voor salsa, latin, tango

Volksdansen

Volksdansen of werelddans is zeer divers. Onder volksdans vallen namelijk verschillende traditionele dansen, afkomstig van over de hele wereld. Op professioneel niveau is volksdans zeer technisch en adembenemend mooi. Wanneer je begint met beginners lessen in volksdans staat echter vooral de gezelligheid centraal.

De stijl balfolk is bijvoorbeeld zeer populair onder dansers van ieder niveau. Balfolk combineert verschillende traditionele West-Europese dansen. Vaak kan je na een enkele dansles al goed meekomen. Zo wordt er bij een folkbal vaak een mini cursus vooraf gegeven waar je de basisdansen en figuren leert. Vervolgens kan je de rest van het balfolk evenement genieten van de muziek, nieuwe mensen leren kennen en vooral urenlang dansen!

dansstijlen voor beginners balfolk op middeleeuws festival

Swing

Neem een sprong terug in de tijd naar de roaring 20s met deze levendige dans, geworteld in het ritme van vrolijke swing muziek! Deze dansstijl heb je misschien wel gezien in films als Grease, West Side Story en Footloose.

Swing bestaat eigenlijk uit vele soorten swing dansen, waaronder Lindy Hop, Charleston, West Coast Swing en de Jive. Als je de basispasjes leert, opent het de deur voor het verkennen van de vele diverse swing dansstijlen.

Wat dit één van de prettigste dansstijlen voor beginners maakt, is dat de voeten exact het ritme van de muziek volgen. Bovendien heeft swing dansen een bruisende sociale cultuur vol met gezellige feesten en dansavonden. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om in de groove te komen en te leren van meer ervaren dansers. Niet te vergeten, wie kan de geweldige vintage swing dansschoenen weerstaan?

Nieuwsgierig geworden naar swing dansen? Lees ook: LindyHop, Jive, Charleston, Rock ’n Roll – Wat is Swing dansen?

Moderne roaring twenties garden party swing dansen

TikTok dans

Misschien is TikTok dans niet een gehele eigen dansstijl te noemen en is het niet interessant voor iedere leeftijdscategorie. Echter, voor jongeren die graag een keer dansles willen uitproberen, is TikTok dansles ideaal! Waarschijnlijk ben je al bekend met de meeste liedjes en heb je de dance challenges al een aantal keer voorbij zien komen. Dit maakt het super makkelijk om op te pakken.

TikTok dansjes lenen dansbewegingen van stijlen als pop/commercial, hiphop, afro en jazz, maar maakt het eenvoudig door voornamelijk het bovenlichaam te gebruiken. Daarnaast zijn de dansjes vrij kort, simpel en goed te volgen.

tiktok dansles dansstijlen voor beginners uitproberen

Jazz of Moderne dans

Dansstijlen als modern en jazz zijn zeer geschikt voor beginners van iedere leeftijd. Tijdens een beginners dansles in modern of jazz ligt het tempo vrij laag. Er is voldoende ruimte voor herhaling en uitleg van bewegingen. Bovendien komen veel van de dansbewegingen die je hebt geleerd de volgende les weer terug.

Deze dansstijlen combineren ballet met meer moderne bewegingen en jazz technieken. Moderne dans en jazz zijn dus een stuk losser dan klassiek ballet. Ook kan je veel van je eigen creativiteit en gevoel uiten tijdens het dansen. Sommige dansscholen combineren deze twee dansstijlen zelfs tot een modern-jazz dansles.

Wanneer je voor de allereerste keer begint met dansen, heb je ook de juiste uitrusting nodig. Denk aan speciale danshakken voor stijldansen, stevige danssneakers voor Hiphop of een balletpakje voor de balletles. Gelukkig heb je voor moderne dans alleen maar dansvoetjes nodig en voor jazz alleen de jazzschoenen en eventueel later ook een jazzbroek. Dit maakt deze dansstijlen ook nog eens budgetvriendelijk!

jazz dansen dansschoenen voor jazz dansstijl