Hoe lang gaan spitzen mee?

0

Net als ieder andere schoen gaan spitzen helaas niet voor eeuwig mee. Na het aanmeten van het allereerste paar krijgen wij dan ook regelmatig een vraag die niet zo gemakkelijk te beantwoorden is: ‘Hoe lang gaan spitzen eigenlijk mee?‘. Het antwoord hierop hangt van vele verschillende factoren af, zoals leeftijd, dansniveau, sterkte van de voeten, soort spitzen, onderhoud en zelfs het klimaat! Daarom onderzoeken wij dit artikel hoe lang spitzen mee gaan, hoe je de levensduur kan verlengen en hoe je kan herkennen dat het toch echt tijd is voor een nieuw paar.

Hoe lang gaan spitzen voor beginners mee?

De vuistregel in de danswereld is dat spitzen gemiddeld 10 tot 20 uur meegaan. Als je bijvoorbeeld een halfuur in de week op spitzen staat, zouden spitzen 5 tot 10 maanden mee kunnen gaan.

In de realiteit gaat je allereerste paar spitzen misschien wel meer dan een jaar mee. Dit komt onder andere doordat de voeten nog niet heel sterk zijn en de oefeningen in de spitzenles vrij rustig zijn. Daarnaast krijgen de spitzen voldoende tijd om goed te drogen tussen de wekelijkse lessen door.

Jonge danseressen in de groei zullen daarentegen juist sneller de spitzen moeten vervangen, omdat ze waarschijnlijk eerder hun huidige paar ontgroeien dan dat ze te zacht worden.

balletschoenen verschil op pointe shoes beginnen

Hoe lang gaan ze mee voor professionals?

In tegenstelling tot beginners is het voor professionele balletdanseressen niet ongewoon dat de spitzen maar een week, of zelfs één dag, meegaan. Dit is niet heel verrassend als je je bedenkt dat professionals soms wel 10 uur per dag op spitzen dansen.

Of je nou beginnend of vergevorderd bent, het is belangrijk om goed te kunnen herkennen wanneer de spitzen toe zijn aan vervanging. Dansen op versleten spitzen maakt je namelijk extra gevoelig voor pijn en blessures. Probeer dus al vroeg aan te leren om bewust te zijn van de oorzaken en signalen dat de huidige spitzen niet veilig meer zijn om op te dansen.

bloch raffine pointe shoes voor professionals

Hoe kan je zien dat je spitzen aan vervanging toe zijn?

Nadat de spitzen zijn ingedanst en naar de vorm van de voet zijn gevormd, voelen ze een stuk comfortabeler aan. Wanneer ze na verloop van tijd weer oncomfortabel gaan aanvoelen, weet je dat ze te klein of zacht zijn geworden.

spitzen grishko vlinders te zacht

Enkele tekenen dat je uit de spitzen bent gegroeid, zijn onder meer gekrulde tenen, de hiel die in de huid snijdt of juist een hiel die van de voet af glijdt.

De spitzen kunnen op verschillende plekken zacht worden. Het verschilt per persoon waar dit als eerste gebeurt. Zo kan het zijn dat de zool te zacht is geworden, waardoor je niet meer goed op de punt komt te staan en naar achteren wordt geduwd.

Daarnaast kan ook de box te zacht worden. Hierbij word je juist te ver over de punt heen geduwd en heb je het gevoel dat je naar beneden zakt. Soms heb je zelfs het idee dat je de vloer kan voelen en dat de teenbeschermers geen effect meer hebben.

Hoe zorg je ervoor dat je pointes langer meegaan?

Spitzen zijn grotendeels gemaakt van natuurlijke vezels. Denk aan papiermarche, hout en textiel in combinatie met lijm. Vochtigheid – of het nu uit de lucht komt of door transpiratie – breken deze materialen af ​​en verkorten de levensduur van spitzen.

Om dit te voorkomen is het aan te raden om de spitzen goed te laten drogen na iedere les. Bewaar de schoenen in een spitzentasje van gaas, vouw ze niet in elkaar, haal de teenbeschermers er altijd uit en laat ze thuis luchten. Eventueel kan je ook speciale spitzen drogers in de punten leggen wanneer je ze meeneemt van les naar les of naar huis.

Er bestaan ook spitzen met zolen van synthetisch materiaal die een stuk langer meegaan. Deze worden echter alleen aangeraden voor professionals. Voor beginners en dansers in opleiding is het beter om de voetspieren te trainen door de ‘traditionele’ spitzen in te dansen.

Met ieder paar die je verbruikt, leer je weer meer over je voeten en danstechniek. Probeer daarom te onthouden welke plekken het snelst zacht worden. Dan kan je hier het volgende paar op voorbereiden door bijvoorbeeld shellac te gebruiken op bepaalde punten in de spitzen.

Lees ook: hoe moet je jouw spitzen onderhouden?

spitzen samenstelling binnenkant

Waar vind je goede spitzen die lang mee gaan?

Wanneer je oude spitzen te klein, te zacht of versleten zijn, is het erg belangrijk om zo snel mogelijk nieuwe aan te schaffen. Tijd om weer een afspraak te maken bij een dansspeciaalzaak! De medewerkers bij Danswinkel.nl zijn gespecialiseerd in het aanmeten van spitzen.

Een dansspeciaalzaak zorgt er altijd voor dat ze spitzen van de hoogste kwaliteit aanbieden. Deze zijn afkomstig van gerenommeerde dansmerken, zoals Grishko, Bloch, F.R. Duval en Capezio. Ook hebben ze hier ervaren medewerkers met zeer veel kennis over het aanmeten van spitzen. Een goed paar die past bij jouw voet geeft alle benodigde ondersteuning. Zo weet je zeker dat je de juiste techniek en spierkracht op zal bouwen.

Als je al eerder spitzen hebt gehad, is het aan te raden om je oude paar mee te nemen naar de afspraak. Dan kan de medewerker direct zien waar ze te zacht zijn geworden en op basis hiervan een ander model, een hardere zool of bepaalde accessoires aanraden.

Maak een spitzen afspraak

 

Spitzen aanmeten op de dansschool Danswinkel.nl