5x redenen om nu te beginnen met dansen

0

Dansen is niet alleen een vorm van fysieke activiteit; het is een bewegingskunst die een groot aantal voordelen biedt voor lichaam en geest. Het is altijd de moeite waard om een danslesje op te pakken, ongeacht je leeftijd of eerdere ervaring met dans. Lees snel verder voor 5 goede redenen om nu te beginnen met dansen.

Extra stok achter de deur nodig? Schaf alvast je balletkleding of dansschoenen aan! Met de juiste dansartikelen begin je vol plezier aan de danslessen.

1. Dansen verbetert het lichaamsbewustzijn en de coördinatie:

Bij iedere dansstijl beweeg je meerdere lichaamsdelen in verschillende richtingen, wat de coördinatie en lichaamscontrole verbetert. Na verloop van tijd onthoudt het zogeheten spiergeheugen de bewegingen. Hierdoor kan je ze moeiteloos en zonder bewust na te denken uitvoeren.

Tijdens het dansen moet je het evenwicht bewaren en de impact van elke stap opvangen. Hiermee train je zo goed als vanzelf de buikspieren. Een sterke ‘core’ draagt bij ​​aan een betere lichaamshouding en meer stabiliteit.

sodanca-sd2085-this-is-me-collectie

2. Dansen traint de hersenen en verhoogt de concentratie:

Dansen gaat niet alleen over fysieke training; het traint je hersenen ook op verschillende manieren. Het coördineren van je bewegingen met een partner, het onthouden van complexe stappen reeksen en het beoordelen van je omgeving om botsingen met andere dansers te voorkomen, stimuleren allemaal je cognitieve functies.

Dansen kan je zien als een vorm van braintraining, waarbij je je mentale vermogens scherp houdt. Bovendien suggereert onderzoek dat dansen het geheugen kan verbeteren en zelfs cognitieve achteruitgang kan vertragen.

sodanca this is me dansen ballet barre balletpakje roze

3. Dansen bevordert de gezondheid en spierontwikkeling:

Dansen levert tal van gezondheidsvoordelen op en draagt ​​bij aan de spierontwikkeling. Wij hadden het al eerder over de training van buikspieren wat een goede houding bevordert. Een rechte, stabiele houding kan vele toekomstige lichaamsproblemen voorkomen.

Tijdens het dansen activeer je verschillende spiergroepen door het hele lichaam, waardoor het een uitstekende vorm van krachtopbouw is. Tijdens het dansen gebruik je veel spieren die je bij andere sporten niet traint. Na een intensieve dansles voel je daarom vaak spierpijn op plekken waar je nooit eerder spierpijn hebt gehad!

Dans verbetert het uithoudingsvermogen en de conditie. In tegenstelling tot andere sporten is dans zacht voor de gewrichten, waardoor het geschikt is voor mensen van alle leeftijden. Bovendien verbetert het de bloedcirculatie in pezen, wat hun gezondheid en flexibiliteit bevordert.

4. Dansen vermindert stress en verhoogt geluk:

Eén van de opmerkelijke voordelen van dansen – en eigenlijk beweging in het algemeen – is het vermogen om stressniveaus te verminderen en gevoelens van geluk op te roepen. Door te dansen komen stresshormonen zoals cortisol en adrenaline vrij, wat leidt tot een afname van hun aanwezigheid in de bloedbaan.

Tegelijkertijd stimuleert dansen de aanmaak van serotonine. Dit is een neurotransmitter die geassocieerd wordt met een positief humeur en welzijn. Het gevoel van prestatie en voldoening tijdens het dansen draagt ​​ook bij aan de gelukservaring. Bovendien dient dansen als een ontsnapping aan de dagelijkse druk en zorgen, waardoor je jezelf kunt onderdompelen in het ritme en de beweging en je problemen even achter je kunt laten.

5. Socialiseren en nieuwe connecties opbouwen:

Dansen is natuurlijk ook een sociale activiteit. Wanneer je deelneemt aan een dansles of deelneemt aan dansevenementen, word je automatisch onderdeel van een groep. Dit bevordert een gevoel van gemeenschap en biedt veel kansen om nieuwe mensen te ontmoeten.

Tijdens, voor en na de dansles communiceer je continue met andere mensen. Dit is de perfecte gelegenheid om nieuwe vrienden te maken die gemeenschappelijke interesses delen. De gedeelde passie voor dans creëert een gastvrije en inclusieve omgeving waar je zinvolle relaties kan opbouwen en je sociale kring kan uitbreiden.

rumpf latin swing salsa ballroom nu beginnen met dansen

Extra: Back to school = back to dance:

Het begin van het schooljaar is het ideale moment om te beginnen met dansen. In september gaat namelijk ook het nieuwe dansseizoen van start, waardoor dansscholen gratis proeflessen of zelfs een hele proefweek aanbieden. Dit is het ideale moment om kennis te maken met verschillende dansstijlen, docenten en dansscholen.

En misschien nog wel het fijnste aan deze eerste paar weken is dat je in de les zal staan met allemaal beginners. Dit is toch net iets prettiger dan midden in het jaar instromen met dansers die elkaar én de les al goed kennen. Ook als je in een hoger niveau instroomt, kom je terecht met dansers die weer moeten inkomen na de zomervakantie. Hierdoor zullen de dansdocenten ook een stuk rustiger beginnen. Tot slot heb je nog een heel jaar om te oefenen voor de eindvoorstellingen in juni of juli.

sodanca back to school waarom beginnen met dansen

Conclusie:

Beginnen met dansen biedt ontzettend veel voordelen die verder reiken dan je in de eerste instantie denkt. Het verbetert het lichaamsbewustzijn, de coördinatie en de hersenfunctie terwijl het een gezonde levensstijl bevordert. Daarnaast vermindert dansen stressniveaus, verhoogt het geluk en is het een creatieve uitlaatklep. Bovendien biedt het sociale aspect van dans een platform voor gemeenschapsvorming. Tijdens de dansles, optredens en dansfeestjes verbind je met anderen die jouw passie delen. Dus waarom wachten?

Welke reden voor jou het belangrijkst is, heeft ook invloed op welke dansstijl het beste bij jou past. Benieuwd hoe deze redenen je kunnen helpen met het uitkiezen van een dansstijl? Lees dan: Hoe weet ik welke dansstijl bij mij past?