Barbie en de balletwereld: Creëer je eigen Ballerina Barbie look

0

Barbie is Back! Van de nostalgische Barbie films die onlangs op Netflix verschenen tot de viral Barbie challenges op social media: de wereldberoemde blondine is overal. Dit allemaal dankzij Greta Gerwig’s Barbie film – die vandaag in première gaat. Met onze tips incorporeer je zelf wat van Barbie’s stijl in je (ballet)outfit voor de ultieme zelfvertrouwen boost. Maar eerst duiken wij als dansplatform dieper in de vraag waarom Barbie en ballet zo nauw verbonden met elkaar zijn.

Het ontstaan van de Barbiepop

In maart 1959 bracht Amerikaans speelgoedbedrijf Mattel de allereerste Barbiepop uit. Ontwikkeld naar een idee van Ruth Handler. Zij zag in dat er een onvervulde niche in de markt was voor speelgoed waarmee kleine meisjes zich de toekomst konden voorstellen. Door de jaren heen heeft de beroemde barbiepop meer dan 180 verschillende beroepen gehad, waaronder haar zeer succesvolle carrière als ballerina.

Barbie als Aurora eerste ballerina barbie

Barbie als Aurora (1976)

Barbie als ballerina

De allereerste keer dat Barbie de rol van ballerina op zich nam was in 1976. Toen werd er een pop uitgebracht in een prinses Aurora kostuum uit de balletklassieker the Sleeping Beauty. Hier bleef het niet bij en de ballerina barbiepoppen werden een groot succes. Geen wonder dat Barbie’s film debuut in 2001 het verhaal van het geliefde Notenkraker ballet vertoond.

Al snel volgde de film Barbie en het Zwanenmeer – nog een balletklassieker – en andere films met uitgebreide ballet choreografieën, zoals Barbie en de twaalf dansende prinsessen en Barbie en de roze schoentjes. Dankzij de motion capture techniek met professionele ballerina’s en de choreografieën van  balletmeesters van het New York City Ballet voelen de dansscènes authentiek en realistisch aan.

Wat maakt de Ballerina Barbie zo populair?

Voor de gigantische populariteit van barbie als ballerina zijn verschillende verklaringen te bedenken. “Zo lijken de poppen te voldoen aan de wens van kleine meisjes om elegant en gracieus te zijn”, Aldus Rob Hudnet, voormalig vice president van Mattel Entertainment.

Daarnaast kan je beargumenteren dat de balletwereld van buitenaf magie en mysterie uitstraalt. Door te spelen met ballerina barbies kunnen kleine kinderen zich inbeelden dat ze deel uitmaken van deze magische wereld. In 2016 werd er zelfs een barbiepop van een echte balletdanseres gelanceerd: Misty Copeland, de eerste Afro-Amerikaanse prima ballerina van het American Ballet Theatre.

Hoe je het ook wendt of keert, de golden era van barbie films en balletpoppen heeft ongetwijfeld vele toekomstige balletdansers en -danseressen geïnspireerd.

misty copeland barbiepop ballerina

Misty Copeland Barbie (2016)

De huidige trends

De nieuwe Greta Gerwig film met Margot Robbie en Ryan Gosling in de hoofdrol luidt een geheel nieuw tijdperk voor Barbie in. Dankzij de uitgebreide marketing voor de film kleurt opeens alles roze. De hele wereld lijkt mee te doen aan de hype.

suffolk dance barbie spitzen

Een korte scene uit de trailer voor de film heeft zelfs voor een virale trend gezorgd: de Barbie foot challenge. Hier stap je, net als Margot Robbie, moeiteloos uit een paar hakken, terwijl je de vorm van barbie voeten behoudt. Oftewel, een hoge relevé voor de dansers onder ons.

Zowel dansers als dansmerken spelen volop in op de Barbie trend. Bijvoorbeeld door de Barbie foot challenge uit te voeren met spitzen in plaats van hakken. Ook bekend balletmerk SoDanca past zich soepel aan met hun Barbie campagne.

Shop SoDanca

sodanca ballet barbie campagne danskleding roze

SoDanca Dancewear (2023)

Zo krijg je de Ballerina Barbie look

Onmisbaar in de wereld van Barbie is de kleur roze. Laat balletkleding nou zoveel gebruik maken van deze kleur, dat de zachtroze tint regelmatig ‘ballet roze’ wordt genoemd. In de balletstudio is het dus niet zo lastig om de Barbie look toe te passen. Daarnaast kan je vele kledingstukken die voor balletdansers zijn bedoeld, ook prima buiten de dansles om dragen. Creëer je eigen op Barbie geïnspireerde look met deze roze dansschoenen en balletkleding items.

Dansez-Vous Luna tuniek voor ballet balletpakje roze

Dansez-Vous Luna

Dansez-Vous Fluffy Roze Balletvestje voor Dames en Meisjes

Dansez-Vous Fluffy

Intermezzo beenwarmers kort met opening 2655

Rumpf 2655

Dansez-Vous Vae Losse Ballet Tutu roze ballerina barbie

Dansez-Vous Vae

Rumpf balletpakje met spaghettibandjes R3020

Rumpf R3020

Wear Moi Azalee Balletpak voor Dames met Bloemenpatroon

Wear Moi Azalee

Werner Kern Alina dansschoenen voor Dames met multicolor Glitter - 8 cm flare hak

Werner Kern Alina

Portdance PD855 Roze Satijnen Bruidsschoenen met enkelbandjes - Lederen zool

Portdance PD855

Portdance PD803 Pro Glitter Dansschoenen Dames Hak 7 cm

Portdance PD803

Papillon Katoenen Haarband voor Balletles PA7074

Papillon PA7074

Capezio Ballettas Meisje Roze B282

Capezio B282

Urban Classics Dames Cropped Rib Top Fuchsia

Urban Classics TB1498