Vrouwelijke moves vol attitude met een vleugje hiphop – Wat is Heels Class?

0

Dansen op stiletto hakken: je moet het maar durven! De vrouwelijke zelfverzekerde dansmoves die je ziet in muziekvideo’s of op het podium naast de grote popartiesten hebben zich ontwikkeld tot een geheel nieuwe dansstijl. De zogeheten High Heels Dance is al jaren ontzettend populair in de Verenigde Staten en ook in Europa kan je tegenwoordig bijna overal wel een heels dansles volgen. In dit artikel verdiepen wij ons daarom in high heels dansen. Wat kenmerkt deze sensuele dansstijl en waar moet je op letten met het kopen van dansschoenen voor heels class?

Waar komt High Heels dans vandaan?

Dansen op hakken is niets nieuws. Van het oude Franse hofdansen tot de Jazz en Rock ’n Roll rage van een eeuw geleden tot aan de groei van Latin- en Ballroom als danssport. De high heels dansstijl zoals wij die nu kennen – ook wel stiletto dans genoemd – is echter ontstaan rond het einde van de twintigste eeuw.

Met de groeiende populariteit van popartiesten vanaf de 2000’s steeg ook de bekendheid van heels dance. Muziekvideo’s met uitgebreide choreografieën op hakken van artiesten als Beyoncé, Madonna, The Pussycat Dolls, Jennifer Lopez, Rihanna en Lady Gaga gingen viral en iedereen deed de dansjes na. Hierachter zaten invloedrijke- en innovatieve choreografen, zoals Frank Gatson Jr. (Beyoncé), Robin Antin (The Pussycat Dolls) en de wereldberoemde Yanis Marshall. Social media heeft de dansstijl uiteindelijk massaal weten te verspreiden.

frank gatson jr en beyonce single ladies heels class dansen op hakken

Frank Gatson Jr. Behind The Scenes at the filming of Beyoncé’s Single Ladies Video. Courtesy Gatson.

Wat is High Heels dans?

Deze stijl combineert veel verschillende technieken en genres, waaronder Latin, Jazz, Hiphop, Reggaeton en Burlesque. Toch weet High Heels dans zich op een paar manieren te onderscheiden van andere dansvormen die je danst op hakken. Zo is Heels dans een solo dansstijl. Je kan de choreografieën wel in een groep dansen, maar danst niet met een partner. Ook is het geen dansstijl die je in sociale gelegenheden danst, maar meer gemaakt voor spectaculaire optredens of muziekvideo’s.

De dansstijl is erg sexy, zelfverzekerd en speels, maar biedt ook diepgang. Zo geven High heels dansers aan dat ze zich kwetsbaar en open moeten opstellen om hun sensuele, vrouwelijke kant te verkennen. Je leert jezelf beter kennen wat zorgt voor een echte boost in het zelfvertrouwen!

heels class yanis marshall choreograaf mannelijk danser op hakken

Danser en Choreograaf Yanis Marshall

Welke schoenen draag je tijdens een Heels Class?

Dansen op hoge hakken is niet gemakkelijk. Echter, met behulp van de perfecte schoenen met de juiste ondersteuning, stabiliteit en flexibiliteit kom je al een heel eind. Uiteraard mag je de eerste paar lesjes ook op danssneakers beginnen, maar je zal al snel merken dat hakken helpen met het uitvoeren van de dansbewegingen. Alleen al als je ze aantrekt, verandert je hele houding; schouders naar achteren, buikspieren aangespannen en de benen gestrekt.

Wij raden aan om hoge kwaliteit dansschoenen van een ervaren dansschoenen fabrikant aan te schaffen, zoals Anna Kern, Portdance, Rummos of Nueva Epoca. Hiermee zit je eigenlijk altijd wel goed. Ben je bovendien specifiek opzoek naar wat meer ondersteuning rond de enkels? Ga dan voor dansschoenen laarsjes met hoge hak.

Je hebt daarbij de keuze uit een lederen zool of een suède zool. Suède danst erg prettig in de dansstudio, omdat dit de perfecte balans tussen grip en glijden biedt. Ook zijn suède zolen erg dun en flexibel, zodat je de voeten prachtig kunt strekken. Lederen zolen zijn daarentegen weer aan te raden als je ook wel eens op een buitenvloer danst. Je wilt immers de kwetsbare suède zolen niet beschadigen tijdens het opnemen van een dansvideo buiten.

Danswinkel heeft een erg breed assortiment dansschoenen voor high heels dans, zodat je gegarandeerd een dansschoen vindt die bij jou past!

Shop Heel Class schoenen

portdance pd804 beige snake dansschoenen laarsjes dames voor tango latin heels class

Portdance PD804

Portdance pd809 black nubuck and leather zwarte danshakken

Portdance PD809

anna kern 800-75 latin dansschoenen dames beige met strass en rits high heels dansen

Anna Kern 800-75

anna kern 830-80 dames dansschoenen laarsjes voor heels class tango en latin zwart bloempatroon

Anna Kern 830-80

Wat kan je verwachten van een Heels dansles?

Tijdens een Heels class leer je eerst de basis; lopen. Hoe beweeg je je heupen op de juiste manier, waar plaats je de voeten, wat doen de armen en welke expressies maak je? Daarnaast krijg je diverse technieken mee, zoals vloerwerk, stretchen en improvisatie. Sommige beginners lessen houden het hierbij, maar voor gevorderden is dit slechts de opwarming. De rest van de les bestaat namelijk aan het aanleren en uitvoeren van een choreografie. Vaak op de populaire nummers van het moment.

Maak je vooral niet teveel zorgen over het goed uitvoeren van alle bewegingen. De lessen bieden een veilige omgeving waar dansers elkaar aanmoedigen. Er zijn zowel mannen als vrouwen op hakken en iedereen is welkom om hun sensualiteit en zelfvertrouwen te uiten. Voel je krachtig en heb vooral plezier!

Spanning voor de eerste dansles? Lees vooral ons artikel Heren op Hakken: Hoe is High Heels dans in populariteit gestegen?

dansen op hakken houston wat kan ik verwachten van heels class