Zo vier je Internationale Dans Dag in 2023!

0

29 april staat in het teken van dans! Miljoenen dansers wereldwijd vieren dan de pracht en diversiteit van deze kunstvorm. Hoewel de officiële viering dit jaar in Shanghai plaatsvindt, is er hier ook genoeg te beleven. Ontdek dans in theaters, musea, scholen, studio’s en zelfs op straat. Trek je dansschoenen aan en beleef een feestelijke Internationale Dag van de Dans.

Evenement Internationale Dans Dag 2023

Ieder jaar selecteert de danscommissie van het Internationaal Theater Instituut, de oprichters van dansdag, een dansvertegenwoordiger. Dit jaar is danseres, choreografe en vice-voorzitter van China Dancers Association Yang Liping uitgekozen. Het International Dance Day hoofdevenement is te volgen via een Facebook livestream van 13:15 tot 15:00 uur. Tijdens deze livestream beleef je interessante dansproducties vanuit diverse continenten.international dance day 2023 livestream

Dag van de Dans in Nederland

Internationale Dans Dag vieren we niet alleen online. Het ITI moedigt juist de organisatie van lokale dansevenementen aan. Hoewel er in Nederland geen officieel dansdag festival plaats lijkt te vinden, is dit natuurlijk wel de perfecte dag om de dichtstbijzijnde dansschool te bezoeken voor een proeflesje. Houd thuis een dansfilm marathon of ga er juist lekker op uit. Bijvoorbeeld naar een balletvoorstelling, Latin feestje of een vrijdansavond. Al wat meer danservaring? Ga gezellig winkelen met jouw dansvrienden en trakteer jezelf op prachtige danskleding!

Onze zuiderburen vieren daarentegen wel een Dag van de Dans evenement. In Brussel en Vlaanderen geniet je een week lang van een uitgebreid programma met diverse dansvoorstellingen en workshops. Dit is zeker een aanrader voor dansers en dansliefhebbers uit de buurt.

albeda danscollege dansopleidingen open dag

Dansvoorstelling tips

Internationale Dans Dag valt dit jaar op een zaterdag. Dit maakt het de perfecte dag om een dansvoorstelling te bezoeken, zoals:

1. Two Tales – Scapino Ballet Rotterdam

Twee jonge opkomende dansmakers – winnaars van het choreografen concours RIDCC – presenteren indringende dansstukken met stevige wortels in hun culturele achtergronden.
Stadsschouwburg Haarlem – 29 april 20:00

2. Climb the sky – NDT2

De dansers van NDT2 voeren tijdens Climb the sky werk op van veelgeprezen choreografen Crystal Pite en Johan Inger, en een wereldpremière van een spannende nieuwe stem bij NDT, Noé Soulier.
Schouwburg Concertzaal Tilburg – 29 april 20:15

3. Moving Futures Festival

Hét festival waar je dans van de nieuwste generatie makers in al zijn verschijningsvormen beleeft. Onder het motto: “Tell to inspire” brengen de Moving Futures makers dansvoorstellingen, installaties, lezingen en (after)talks.
Theater Rotterdam Schouwburg – 28 & 29 april

4. Second Life – SHIFT

Second Life is een indringend liefdesduet, geïnspireerd op de beroemde choreografie Live (1979) van Hans van Manen. De komst van een cameraman creëert een bijzondere dynamiek tussen de dansers op het toneel.
ECI Cultuurfabriek Roermond – 29 april 20:00

5. Narrow Spaces – Hendrik Aerts

Een expressionistische voorstelling over de schoonheid en complexiteit van liefde, in tekst, beeld, dans en live muziek. Geïnspireerd op het boek van James Purdy.
Grand Theatre Groningen – 29 april 20:00

Wat is International Dance Day?

Internationale Dans Dag is een wereldwijde viering van dans! Op deze dag laten (semi-)professionele en amateurdansers hun kunsten overal ter wereld zien. Onder andere om het belang van dans te vieren en de pracht van deze kunstvorm te laten zien. Met het doel om zo meer mensen geïnteresseerd te krijgen in dans en bovendien regeringen en instellingen de waarde ervan in te laten zien.

In 1982 heeft het Internationale Dans Comité van het Internationaal Theater Instituut (Counseil International de la Danse/CID) de dag van de dans in het leven geroepen. Sindsdien vindt de feestdag jaarlijks plaats op 29 april. Dit is namelijk de verjaardag van Franse balletmeester en grondlegger van modern ballet, Jean-Georges Noverre (1727-1810).

internationale dans dag