LindyHop, Jive, Charleston, Rock ’n Roll – Wat is Swing dansen?

0

Bij dansen denken wij al snel aan ballet, hiphop, stijldansen, modern of jazz. Zo goed als iedere dansschool biedt wel één van deze lessen aan en ze blijven favoriet onder jong en oud. Ben je nou op zoek naar een nieuwe dansstijl om uit te proberen? Verdiep je samen met ons in de minder bekende, maar net zo leuke, dansstijlen. In dit artikel ontdekken wij de meest swingende dansstijl die in zijn piekperiode uit honderden danssoorten bestond: Swing dansen!

Danswinkel.nl heeft een divers assortiment Swing dansschoenen, waar je de hele cursus of het hele evenement lang comfortabel op kan dansen. Straal op de dansvloer!

Swing Dansschoenen Kopen

Oorsprong

De term Swing verwijst eigenlijk naar een populaire jazz muziekstijl die zich uitbreidde rond de jaren ’20 van de vorige eeuw. Dit inspireerde de ontwikkeling van het Swing dansen. Tussen 1930 en 1950 was de dans- en muziekstijl op zijn toppunt van populariteit, waarin ontelbaar verschillende vormen werden gecreëerd. Dit noemen wij ook wel de Swing Era.

Het grootste deel van de swing dansen kennen hun oorsprong in Afro-Amerikaanse gemeenschappen in de Verenigde Staten. Zo is de ‘Shag’, een van de eerste Swing dansstijlen, afkomstig uit de Afro-Amerikaans gemeenschap in de Carolinas rond 1920. De bekendste Swing stijl ‘Lindy Hop’ ontwikkelde zich daarnaast bijvoorbeeld in de New Yorkse wijk Harlem. Ook de ‘Charleston’, wat vaak geassocieerd wordt met flapper girls, bestaat van origine uit Afro-Amerikaanse dansbewegingen.

swing dansstijl harlem foto Carl Van Vechten 1930

Foto: Carl Van Vechten (rond 1930)

Wat is Swing dansen?

Net als muziek, evolueert dans continue met de tijd mee. Een aantal populaire dansstijlen die zijn overgebleven van de honderden swing stijlen zijn bijvoorbeeld de Lindy Hop, East Coast Swing, West Coast Swing, Charleston, Balboa en Boogie Woogie. Ook het Rock ’n Roll dansen is hieruit ontstaan.

Swing dans je op basis van een six-count of eight-count. De pasjes zijn vaak snel en uptempo om de swingende muziek van Big Bands te volgen. Daarnaast is het een sociale dansstijl. Oftewel, het is een dans die voornamelijk bedoeld is om te entertainen, plezier te hebben en om te socialiseren met anderen. Zo dans je bijna altijd in koppels. Naast het sociale aspect, kan je deze dansstijl ook in competitievorm beoefenen.

Tegenwoordig vind je Swing terug in vele verschillende vormen op dansscholen of dansverenigingen. In de jive, wat onderdeel is van stijldansen, zijn bijvoorbeeld Swing elementen opgenomen. De energieke Swing dans Lindy Hop kent nog altijd veel populariteit door zijn sociale- en geïmproviseerde elementen. Daartegenover beginnen minder bekende Swing dansstijlen, zoals het rustige Slow Bal, steeds meer in populariteit te stijgen.

Moderne roaring twenties garden party swing dansen

Moderne Roaring Twenties garden party

Waar ken je Swing dansen van?

Deze veelzijdige dansstijl klinkt momenteel misschien nog een beetje onduidelijk. Toch is zo goed als iedereen, soms onbewust, wel bekend met Swing! Mede dankzij de herleving van Swing dansen in de popcultuur rond de jaren ’90. Denk bijvoorbeeld aan musicalfilms als Grease, West Side Story en Footloose.

Bovendien heeft de Swing Era een ontzettend grote invloed gehad op de cultuur in de Verenigde Staten, waar nog steeds een groot deel van de mainstream popcultuur vandaan komt. Diverse muziekgenres, zoals Country, Rhythm-and-blues, Disco en Rock ’n Roll hebben allemaal inspiratie gehaald uit Swing.

Wat draag je tijdens Swing dansen?

Een sterke basis is altijd het belangrijkste bij het kiezen van de dansoutfit. Bij Swing dansen zijn goede dansschoenen een must! Aangezien je veel draait en springt tijdens het dansen, zijn danssneakers met draaipunten ideaal voor Swing dansen. Bovendien bieden danssneakers ook demping, zodat je de spieren en gewrichten minder belast.

Ga je regelmatig naar Rock ’n Roll feestjes of dans je de Lindy Hop buiten in de zomermaanden? Dan zijn de rubberen zolen van danssneakers de best optie. Danssneakers zijn vaak unisex en zijn verkrijgbaar in vele verschillende modellen. Daarnaast kunnen heren en dames eventueel ook gaan voor een nette dansschoen met lederen zool.

Het Duitse dansmerk Rumpf heeft een prachtige collectie dansschoenen die speciaal ontworpen zijn voor Swing met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Deze Rumpf dansschoenen voor Swing hebben een vintage uitstraling, een comfortabel hakje en een suède zool om soepel mee te draaien. Hoewel Swing dansschoenen met suède zolen minder demping bieden dan de danssneakers, bieden ze wel extra grip en draaigemak op de dansvloer.

rumpf 9245 swing dansschoenen rock n roll bruin beige leer

Rumpf Swing dansschoenen

Ook het geliefde dansschoenen merk Werner Kern heeft een mooie collectie Swing dansschoenen. Hun nieuwste aanwinst, model ‘Taylor’, heeft bovendien een lederen zool. Maak indruk maken op het dansfeest of de Swing danscursus met schitterende premium dansschoenen met traditionele Rock ’n Roll uitstraling.

werner kern taylor swing dansen dansschoenen met lederen zool voor dames en heren

Werner Kern Swing dansschoenen