De ontwikkeling van fishnet panty’s: van pin-ups tot punks tot popsterren

0

De netpanty is één van die kledingstukken die eens in de zoveel tijd weer terug in de mode komt. Het interessante is dat deze iedere keer net weer wat anders representeert; van sensualiteit tot opstandigheid. In de danswereld is het daarentegen een heel normaal onderdeel van het danskostuum. Duik met ons de intrigerende geschiedenis van fishnet panty’s in en ontdek hoe dit mysterieuze mode item aan zijn reputatie komt.

Het begin: 19e eeuwse showgirls

In de 19e eeuw begonnen rokken van vrouwen heel langzaamaan korter te worden. Zo kon je een stukje van je been laten zien onder de rok uit. Maar niet teveel, want dat werd gezien als ordinair. Meestal werden er kousen onder de rokken gedragen die wij tegenwoordig kennen als sokken of kniekousen van katoen.

Ergens in de 19e eeuw zijn er gehaakte netpanty’s ofwel fishnet panty’s ontwikkeld, waardoor je geen blote benen had, maar toch meer van je benen kon laten zien. Deze fishnet panty’s werden toen niet door de gemiddelde vrouw gedragen, maar wel door showgirls en burlesque dansers in nachtclubs. Hier ontstond de uitdagende reputatie van fishnets.

Opkomst vanaf de jaren ’20: Flapper stijl

In de jaren 20 van de 20ste eeuw kwam de zijde netkous op de Amerikaanse markt. Deze periode kenmerkt zich onder andere door de bekende flapper girls. Vrouwen streden voor meer onafhankelijkheid en daar hoorde bewegingsvrijheid bij. Uiteraard ook om de Charleston goed te kunnen dansen. De flapper stijl gaf deze bewegingsvrijheid door het silhouet van jurken rechter te maken en geen korsetten eronder te dragen. De lengte van de rokken kwam voor de eerste keer in de geschiedenis zelfs tot boven de knieën, waardoor kousen en panty’s in allerlei soorten kleurtjes, patronen en lengtes in populariteit groeide.

1920s flapper girls fishnet tight geschiedenis in de danswereld

Glamour in de jaren ’50: Hollywood en pin-up

Toch werden fishnet panty’s niet echt gedragen door de gemiddelde vrouw. Het waren meer de Hollywood actrices en andere artiesten die het dragen van de gewaagde fishnet panty’s wel aandurfden. Denk aan Eva Gardner, Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe, Brigitte Bardot en zelfs Audrey Hepburn. Opvallend is dat deze actrices vaak een netpanty droegen in combinatie met een ballet outfit. Daarbij gaf de netpanty een opvallend contrast aan de sierlijke balletkleding en balletposes.

Vanaf de jaren ’30 ontwikkelde de burlesque wereld zich verder richting de mainstream. Fishnet panty’s waren hierbij een belangrijk onderdeel van burlesque outfits. Bettie Page en Jayne Mansfield die zich als een vis in het water voelden als Pin-up model zijn hier goede voorbeelden van.

brigitte bardot 1954 netpanty zwart ballet hollywood

Brigitte Bardot (1954)

audrey hepburn in fishnet panty's

Audrey Hepburn

Tegencultuur in de jaren ’70: Gedurfde Punk Stijl

Toen de Punk stijl in de jaren ‘70 en ‘80 zich ontwikkelde, hoorde daar ook de groeiende populariteit van fishnet panty’s bij. Deze keer waren de fishnets grover en werden ze gedragen met gaten en opengescheurde stukken in combinatie met jeans en studs en hanenkammen. De gedurfde outfits met gescheurde netpanty’s stonden symbool voor een wild, ongetemd leven en een afkeer voor de huidige maatschappelijke orde.

jaren 70 punk stijl fishnet panty's

Mainstream vanaf de jaren ’90: Grunge, Catwalks en Popsterren

Vanuit de punkbeweging ontstonden diverse alternatieve jeugdculturen, zoals Gothic, Grunge, Emo en Skaters. Hoe verschillend de ideologieën en modestijlen tussen deze stromingen ook waren, fishnet bleef een populair onderdeel van de outfit.

Daarnaast was de netpanty niet alleen terug te zien in de tegencultuur. Langzaam maar zeker baande fishnet zich een weg in de mainstream cultuur. Modehuizen raakte geïnspireerd door de punk cultuur. Zo maakten Vivienne Westwood en Jean Paul Gaultier bijvoorbeeld veel gebruik van de netpanty in hun collecties. Buiten de catwalk zijn netpanty’s heel normaal geworden om te dragen, bijvoorbeeld onder gescheurde jeans of een rokje. Bekijk hier hoe je een netpanty binnen en buiten de dansvloer kan dragen.

Ook in de popcultuur waren fishnets in opkomst. Denk bijvoorbeeld aan de befaamde fishnet outfits van Madonna uit de jaren ‘90. Grote popsterren volgden, maar gebruikte de netpanty vaak een stuk subtieler. Met meerdere lagen fijnmazige netpanty’s en glanspanty’s in de eigen huidskleur creëer je een egale, liftende uitstraling in de felle podium lichten. 

Netpanty’s in de danswereld

Hoewel netpanty’s altijd al populair waren in de danswereld, denk terug aan de showgirls en burlesque danseressen, zijn ze al lang niet uitsluitend meer te zien in nachtclubs. Tegenwoordig draagt bijna iedere uitvoerende artiest netpanty’s. Of je nu Ballroom, Latin, Salsa, Tap, Musical of Showdans beoefend; op het toneel draag je standaard een netpanty. Ook is het dragen van netpanty’s steeds gebruikelijker onder heren. Bijvoorbeeld tijdens drag of high heels dans. 

netpanty voor ballroom en latin dans

Het huidige imago van de netpanty

Met fishnets in het hedendaagse straatbeeld, op het podium en in de (sociale) media zou je denken dat ze inmiddels wel van zijn uitdagende imago af zouden zijn. Toch blijft dit kledingstuk altijd een unieke plaats in de modewereld innemen. Het bedekt en tegelijkertijd onthult het. Bovendien bieden ze zowel functie als fashion.

De ene denkt direct aan de sensuele burlesque danseressen, terwijl de ander als eerste denkt aan provocatieve punks. Misschien associeer je het juist wel met de extreem egale benen van dansers, popsterren of drag queens? Eén ding is in ieder geval zeker: de netpanty is een onmisbaar statement item in ieders kledingkast.