Cinedans FEST’2023: Deze indrukwekkende dansfilms zijn niet te missen!

0

Geniet volop van de mooiste, spannendste en meest poëtische dansfilms tijdens de 19e editie van het Cinedans FEST. Van 24 t/m 26 maart strijkt het dans-, film- en mediafestival Cinedans opnieuw neer in Eye Film Instituut in Amsterdam. Bovendien geniet je dit jaar ook van een online festivalprogramma. Een echte aanrader voor dansers en filmliefhebbers. Wij vertellen jou alles over waarom je deze editie niet wilt missen!

Het programma

Het programma van Cinedans FEST’23 bevat een sterk en divers filmaanbod. Hierbinnen is er ruimschoots aandacht voor jonge makers. Onder andere met de Internationale Studenten Competitie en de New Dutch Shorts; een selectie van de beste nieuwe korte dansfilms van eigen bodem.

Thema’s van het jaar

Dit jaar staat Cinedans FEST in het teken van Erfgoed & Nalatenschap, Female Empowerment & Fluïde Relaties. Het eerstgenoemde thema Erfgoed & Nalatenschap duikt in het belang van erfgoed en archieven voor de huidige generatie makers en onderzoekers. Ten tweede het thema Female Empowerment, waarin vrouwen zich los maken van patronen van schuld en schaamte rondom lichaamsbeeld en seksualiteit. Tot slot, biedt het thema Fluïde Relaties een vervaging van grenzen tussen seksen en generaties, tussen mens en natuur en tussen mens en materie.

Hoogtepunten

Deze interessante tentoonstellingen zijn echte aanraders! Bekijk het volledige programma op de websites van Cinedans en Eye Film Instituut.

1. Stages of a Theater

Vrijdag 24 maart om 12:30 uur

Belangrijke film over de bouw en sloop van het Lucent Danstheater in Den Haag. Ondanks de iconische geschiedenis van dit gebouw, is de sloop recentelijk voltooid. Zo was Lucent Danstheater het allereerste gebouw wat invloedrijke architect Rem Koolhaas bouwde. Vervolgens werd dit de thuishaven van gerenommeerd dansgezelschap Het Nederlands Dans Theater. Choreograaf Jiří Kyliàn beleefde er zijn grootste successen als artistiek directeur van het gezelschap. Er zal dan ook een interessant nagesprek plaatsvinden met Jiří Kyliàn.

cinedans festival stages of a theater lucent danstheater den haag documentaire

Stages of a Theater (Hans Hulscher, 2022)

2. Pina bausch: Dancing Dreams

Vrijdag 24 maart om 17:00 uur

In 2008, een jaar voor haar dood, verzamelde Pina Bausch 40 tieners voor een unieke enscenering van een van haar meest iconische danswerken: het complexe en intieme Kontakthof uit 1978. Een fly-on-the-wall documentaire over de legendarische danseres, choreografe, dans-pedagoge en artistiek directeur Pina Bausch.

Pina Bausch dansfilm Dancing Dreams (Anne Linsel Rainer Hoffman, Pina Bausch, 2023 cinedans fest 2023

Pina Bausch – Dancing Dreams (Anne Linsel Rainer Hoffman, Pina Bausch, 2023)

3. Calendar Girls

Zaterdag 25 maart om 10:30 uur

Inspirerende documentaire over Florida’s meest toegewijde dansteam van vrouwen van boven de 60. Zusterschap, liefde en verlies komen allemaal aan bod in deze opbeurende film over ouder worden op je eigen voorwaarden en weigeren om onzichtbaar te raken.

Beeld uit calender girls dansfilm Maria Loohufvud, Love Martinsen, 2022

Calender Girls (Maria Loohufvud, Love Martinsen, 2022)

4. Romance | Samantha Shay

Zaterdag 25 maart om 18:15 uur

Centraal in deze film staat Naomi Brito; de eerste transgender danseres van het gezelschap Tanztheater Wuppertal. Volg hoe haar transitie werd geactiveerd. Onder andere door de rollen van vrouwen, zoals zij die ervoer in het Pina Bausch-repertoire.

Dansfilm cinedans fest 2023 romanca samantha shay

Romance (Samantha Shay, 2023)

5. New Circus

Zondag 26 maart om 14:00 uur

In samenwerking met TENT, het huis voor hedendaags circus in Amsterdam, is een adembenemend filmprogramma samengesteld rondom de dansstroming ‘New Circus’. Dompel je onder in de magische wereld van nieuwe circusvormen met meesterlijk jongleren, acrobatiek, mind tricks, illusionisten en vooral: onbegrensd circus! Bovendien luidt circusgezelschap Knot on Hands het programma in met een spectaculair optreden in de Arena van Eye!

New Circus Origami dansfilm

New Circus – Origami (Bergé Sébastien, Satchie Noro, 2020)