Hoe weet ik welke dansstijl bij mij past?

0

Het is nooit te laat om te beginnen met dansen! Als je erover nadenkt om een danscursus op te pakken of om je kind aan te melden voor hun eerste dansles, komen er een paar dingen bij kijken. Wat moet je aan en waar kan je de geschikte danskleding kopen bijvoorbeeld? Het allereerste waar je over na moet denken, is natuurlijk voor welke dansstijl je gaat kiezen. Om je verder op weg te helpen, leggen wij uit wat de meest populaire danssoorten zijn. Met onze tips weet je al snel welke dansstijl het beste bij jou past!

Welke dansstijlen kan je volgen op een dansschool?

Er zijn ontzettend veel dans soorten. Het aantal blijft ook alsmaar groeien, naarmate stijlen evolueren, zich samenvoegen of juist splitsen. Wat dansscholen daarom meestal doen, is dat ze zich specialiseren in één of meerdere bekende soorten danslessen. Hierdoor zijn dansscholen doorgaans onder te verdelen in:

Balletschool

Dit type dansschool biedt voornamelijk balletlessen aan. Met deze focus op klassiek ballet kunnen de lessen onderverdeeld worden in diverse leeftijdsgroepen en niveaus. Ook vind je hier vaak lessen terug die een goede aanvulling vormen op de balletles, zoals spitzen les, sprong techniek, repertoire lessen, pas de deux, floor barre of ballet barre techniek.bloch back to school balletles nieuw dansseizoen volwassenen balletkleding

Allround dansschool

Deze dansscholen bieden verschillende danssoorten aan en richten zich meestal op danslessen voor kinderen. Hier kan je naast klassiek ballet ook lessen volgen in bijvoorbeeld moderne dans, jazzballet, streetdance, hiphop en peuter-/kleuterdans. Voor de volwassenen bieden dansscholen daarnaast wel eens dansfitness of juist meer vrije dansvormen aan.
summer school royal ballet school 2019 white lodge

Stijldansschool

Hier kan je een danscursus volgen in stijldansen. In zo’n cursus leer je eigenlijk heel veel soorten Ballroom- & Latin partnerdansen, zoals de Engelse Wals, Rumba, Chachacha, Jive en Tango. Na een succesvol afgeronde cursus kan je afdansen voor je dansdiploma, waarna je vervolgens een niveau omhoog mag gaan. Daarnaast organiseren stijldansscholen regelmatig vrije dansavonden of dansgala’s, waar je als lid van de dansschool gezellig kan stijldansen en socializen met andere dansers.
werner kern danskoppel ballroom

Salsa dansschool

Dit zijn dansscholen die zich specialiseren in Salsa dansen. Hoewel je Salsa vaak in paren danst, kan je je natuurlijk ook alleen opgeven voor een Salsa danscursus en in de les een partner vinden. Sommige dansscholen geven bovendien ook solo Salsa lessen of lessen waarin je van partner wisselt. Naast de dansstijl Salsa vind je op zo’n dansschool ook verwante (Latijns-Amerikaanse) dansstijlen, zoals Zouk, Bachata, Merengue, Argentijnse Tango, de Salsa workout LaBlast of het Afrikaanse Kizomba.
salsa latin dansles dansschool dansschoenen
Meer weten over de verschillen tussen deze dansstijlen? Bekijk dan ons artikel: Welke dansstijlen zijn er allemaal?

Hoe kies je er een?

Aangezien er talloze verschillende soorten dansen zijn, is het best lastig om te beslissen welke dansstijl het beste bij je past. Gelukkig hoef je er niet maar één uit te kiezen die je voor altijd blijft doen. Volg juist meerdere proeflessen bij verschillende dansscholen om te ontdekken wat jou op dit moment het beste ligt. Een aantal tips waar je van te voren over na kan denken:

1. Waarom wil je op dansles?

  • Zoek je een sociale activiteit om mensen in de buurt te leren kennen? Dan is sociale partnerdans aan te raden, zoals Ballroom & Latin, Bachata, Salsa of Balfolk.
  • Wil je graag dansend fit worden? Ga dan voor een upbeat stijl die dans met sport combineert, zoals Zumba, Dancefit of een Latin dance workout.
  • Werken aan je spieropbouw met een focus op het verbeteren van je techniek, balans en flexibiliteit? Klassiek ballet, Barre fitness, acrodans, gardedansen en showdans zijn een leuke uitdaging om onder de knie te krijgen.
  • Zoek je een hobby waar je creatief bezig kan zijn en waar je lekker veel kan bewegen? Kies dan voor dansstijl waar je je eigen persoonlijkheid en stijl in kwijt kan, zoals moderne dans, streetdance, hip-hop, improvisatie, creatieve dans of jazz dance.

2. Wat vind je leuk om te doen?

Dans moet natuurlijk ook gewoon leuk zijn! Als je gaat voor een dansstijl die al dicht bij jouw interesses ligt, is de kans groot dat je het ook ontzettend leuk gaat vinden. Zo kan je muzieksmaak bijvoorbeeld al aangeven welke dansstijl je zeker een keer uit moet proberen. Luister je graag naar klassieke muziek, naar hip-hop en r&b, naar K-pop, naar musical liedjes of naar Spaanse zomerhits? Dan is de keuze vrij snel gemaakt.

3. Wat is jouw ervaring met sport en dans?

Dansen vraagt veel van je lichaam. Het vereist snelheid, kracht, coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen en mentale vaardigheden. Een sterke basis hierin, bijvoorbeeld door eerdere ervaring met dans of sport, zal ervoor zorgen dat je bepaalde dansbewegingen sneller onder de knie zal krijgen. Hier kan je ook rekening mee houden bij het kiezen van een dansles.

Gelukkig vind je op zo goed als iedere dansschool wel beginners lessen of laagdrempelige lessen voor specifieke leeftijdscategorieën. Kinderen die jong beginnen aan dansen, kunnen de danstechniek door de jaren heen opbouwen. Maak je je zorgen over de fysieke fitheid? Dan is het misschien prettig om een rustige dansstijl je kiezen met veel herhaling. Natuurlijk kan je ook de uitdaging aangaan, want het is nooit te laat om te beginnen met het leren van een nieuwe vaardigheid!

welke dansstijl past bij mij welke danssoort moet ik kiezen