Welke dansstijlen zijn er allemaal?

0

Dans is een breed begrip. Het kan een kunstvorm zijn, maar ook een (wedstrijd)sport, een vorm van sociale interactie of een tool voor emotionele expressie. Hierdoor is er voor ieder wel een passende dansstijl te vinden om van te genieten. Geen idee waar je moet beginnen? Lees vooral verder en ontdek alles wat je moet weten over de verschillende soorten populaire dansstijlen.

Geïnspireerd geraakt om binnenkort een danslesje op te pakken? Wij geven jou advies over het kiezen van een dansstijl in ons artikel: Hoe weet ik welke dansstijl bij mij past?

Hoeveel dansstijlen zijn er?

Het is onmogelijk om het exact aantal dansstijlen te benoemen. Er zijn talloze verschillende soorten dansvormen over de hele wereld. Bovendien evolueert dans voortdurend, waardoor er nieuwe danssoorten opkomen, bestaande stijlen zich ontwikkelen en diverse dansstijlen fuseren met elkaar. Als het echter gaat om de traditionele danslessen die je kan volgen in dansscholen, zijn er enkele populaire stijlen waar je uit kunt kiezen. Alle veelvoorkomende danslessen al een kans gegeven? Verdiep je dan in de minder bekende, maar net zo leuke, dansstijlen.

Wat zijn de populairste danssoorten?

Ballet

ballet dansen klassiek balletvoorbereiden op eerste balletles ouder en kindBallet is misschien wel één van de bekendste dansstijlen met een rijke geschiedenis. Ervaren balletdansers zweven over het podium met behulp van spitzen voor de dames en ingewikkelde sprong combinaties voor de heren. Naast het zeer technische en traditionele klassieke ballet heb je ook meer hedendaagse varianten, zoals modern- of jazzballet. De kans is groot dat je bij jouw dansschool in de buurt wel een balletles kan volgen.

Ga je balletles volgen? Dan heb je vast balletkleding en balletschoenen nodig.

Hiphop

hiphop dansenHiphop dans ontwikkelde zich met de groeiende populariteit van hiphopmuziek de jaren ’60 en ’70. De dansstijl kent zijn oorsprong in de New Yorkse wijk ‘Bronx’, waar straatfeesten voor jongeren werden georganiseerd om geweld op straat tegen te gaan. Hiphop wordt meestal uitgevoerd met een groep, vaak competitief of in dance battles, en kan gepaard gaan met freestylen. Varianten op de Hiphop dansstijl zijn bijvoorbeeld streetdance, urban en urban feminine.

Is Hiphop helemaal jouw ding? Speciale danssneakers zijn een vereiste in iedere dansstudio.

Jazz

jazz dansen dansschoenen voor jazz dansstijlJazzdans combineert Afro-Amerikaanse- en Euro-Amerikaanse dansstijlen tot een swingende en jazzy eigen stijl. Hoewel jazzdans veel vrijheid geeft, staat de jazztechniek bekend om het geïsoleerd bewegen van de lichaamsdelen. Veel bewegingen worden met licht gebogen benen uitgevoerd. Binnen de jazzdans ontstonden diverse stromingen, waaronder Showdance en Modern Jazz. Deze varianten met meer strakke, dynamische bewegingen zien we vaak terug in musicaltheater, film, cabaret en op televisie.

Ga je binnenkort jazzdans uitproberen? Met jazzschoenen kan je alle bewegingen soepel uitvoeren.

Tap

tapdansen tapdansschoenen dansstijl tapTapdans lijk qua stijl op jazzdansen, maar focust zich op het maken van ritmische klanken op de vloer. Denk aan een soort drummen met de voeten! Hiervoor heb je speciale tap dansschoenen nodig met metalen plaatjes onder de hiel en voorvoet. Het tapdansen kent zijn oorsprong in de jaren dertig van de 19e eeuw in de wijk Five Points in New York. Deze flitsende, maar enorm technische, dansstijl bevat vaak improvisatie en is te bewonderen in films en musicals.

Geen tapdans les zonder tapschoenen uiteraard!

Moderne Dans

blochsox crop top moderne dansDe overkoepelende term voor moderne dansstijlen is ook wel ‘hedendaagse dans’. Modern is ontstaan in het begin van de twintigste eeuw als tegenhanger van het traditionele klassieke ballet. Hierdoor is de stijl niet zozeer afhankelijk van formele regels of techniek, maar biedt het juist meer vrijheid en ruimte voor innovatie. Dit leidt tot een dansvorm die uitgaat van de primitieve bewegingsimpulsen van de mens: ademen, vallen, opstaan en lopen. Over het algemeen gebruik je in moderne dans beweging om een ​​verhaal te vertellen, waarbij het lichaam dient als expressie van emoties.

Moderne dans doe je op de blote voeten of op dansvoetjes om de voorvoet te beschermen.

Ballroom

ballroom dansen welke dansstijlenBallroom is een vorm van partnerdans die is ontstaan ​​tijdens bals in Italië en Frankrijk. De term verwijst naar de traditionele balzaal die vaak te vinden is in historische landhuizen en is nu van toepassing op zowel de ruimte als de dansstijl.

Tegenwoordig is Ballroom een wedstrijddans, waarbij je als danser verschillende soorten Ballroom dansen uitvoert. Namelijk de Engelse wals, Tango, Quickstep, Slowfox en Weense wals. Kenmerkend voor Ballroomdans is de strakke rechte houding met brede omhelzing, waarbij je diverse dansfiguren bewegend over de dansvloer uitvoert.

Een paar dames Ballroom of heren Ballroom dansschoenen met suède zool helpen je soepel rond te kunnen walsen over de dansvloer.

Latin

latin dansstijl stijldansen latin dansschoenenLatin staat voor Latijns-Amerikaanse dansstijlen. Dit zijn ook partnerdansen. In tegenstelling tot Ballroom, hebben Latin dansen over het algemeen een sneller ritme en staat het bewegen van de heupen centraal. Ook is de houding een stuk losser en mag het danspaar verder van elkaar af dansen of juist dichter bij elkaar staan.

Binnen de internationale danssport bestaat het Latin onderdeel uit de dansen Chachacha, Rumba, Samba, Paso doble en Jive. De verzamelnaam voor de Ballroom- en Latin wedstrijddansen is ook wel stijldansen.

De snelle, swingende passen van Latijns-Amerikaanse dansstijlen voer je het beste uit op hoge kwaliteit Latin schoenen voor heren of dames Latin schoenen.

Salsa

salsa dansen welke dansstijlen latin partnerdans danscursusSalsa is een zeer populaire dans van Cubaanse oorsprong. Het is geen statische stijl maar legt juist de nadruk op beweging van het hele lichaam. Dat betekent ook dat er geen vaste volgorde is waarin je danst. Binnen deze partnerdans is er één leider die aan de hand van de muziek de figuren bepaalt en de volger begeleidt. Bij Salsa dans leg je weinig afstand af over de vloer, maar dans je juist meer op de plek.

Verliefd geworden op Salsa dansen? Met schitterende salsaschoenen maak je de look helemaal af.