Dansend de Feestdagen door met dansvoorstellingen en workshops!

0

Dat de feestdagen eraan komen, betekent niet dat je twee weken niet van dans kan genieten. In tegendeel! Theaters, dansgezelschappen en dansscholen bieden namelijk een feestelijke programmering aan dit jaar. Kom in de Kerststemming met spectaculaire dansvoorstellingen of trek jouw meest sprankelende dansschoenen aan voor het Nieuwjaarsbal. Wij geven de leukste tips voor dansers én dansliefhebbers.

1. A Christmas Carol (6+)
De Dutch Don’t Dance Division, Residentie Orkest en Amare – 25 t/m 29 december

Je bent vast wel bekend met het beroemde kerstverhaal A Christmas Carol van Charles Dickens. In de tijdloze kerstklassieker verandert oude man Scrooge in één nacht van een zelfzuchtig persoon tot een liefdevolle weldoener. The DDDD geeft het bekende ballet echter een fantastisch eigen karakter. Zo zullen Den Haag en Scheveningen van begin vorige eeuw bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen. Kortom, een heerlijke kerstvoorstelling voor de hele familie!

a christmas carol the dutch dont dance division menno van der meer

A Christmas Carol – De Dutch Don’t Dance Division. Foto: Menno van der Meer.

2. An Irish Christmas
Celtic Steps – 20 t/m 29 december

Liefhebbers van Ierse folk, Kerst én traditionele dans, kunnen hun hart ophalen bij deze grootse Ierse dans- en muziekshow! De show wordt gebracht door het befaamde Ierse Riverdance gezelschap Celtic Steps. Ze bestaan al ruim twaalf jaar en trekken overal volle zalen. Deze Kerst komen ze voor het eerst naar Nederland met ‘An Irish Christmas’. Een hartverwarmende, energieke ervaring!

an irish christmas dansvoorstelling ierse dans en muziek voor de feestdagen

An Irish Christmas – Celtic Steps

3. Piece of My Heart
Pathé Bioscoop – vanaf 1 december

Deze speelfilm is gebaseerd op het levensverhaal van jong overleden ballerina Olga de Haas en speelt zich af in Amsterdam in de jaren ’70. Olga wordt als de grote nieuwe ster van het Koninklijk Ballet gelanceerd, maar al snel ontdekt Olga ook de schaduwzijde van haar talent. Danseres Irma moet toezien hoe haar beste vriendin bezwijkt onder de prestatiedruk, zichzelf verliezend in het losbandige nachtleven.

Nederlandse dansfilm Piece of My Heart is een echte aanrader voor een koude, regenachtige dag! De cast zit vol met bekende gezichten, zoals Igone de Jongh, Jan Kooijman en Tina de Bruin. Met getalenteerde danseressen Roos Englebert (Introdans) en Elaine Meijerink (Koninklijk Conservatorium) in de hoofdrollen.

Piece of my heart dansfilm pathe

Piece of My Heart

4. Winter Intensive 2022
Henny Jurriëns Studio – 18 t/m 30 december

De jaarlijkse HJS winter intensive in Amsterdam biedt dansers de mogelijkheid om ook in vakantieperiode te blijven dansen. Volg open danslessen in ballet, modern, gaga of countertechnique van diverse docenten. Toch toe aan wat meer verdieping? Ga dan voor een van de masterclass of workshop:

  • Masterclass ‘Jungle Book Reimagined’ door Akram Khan Dance Company (gebaseerd op hun gelijknamige voorstelling)
  • Workshop in LEV-Sharon Eyal – Gai Behar repertoire door Alice Godfrey
Winter Intensive 2022 dansworkshops henny jurriens studio

Winter Intensive 2022 – Henny Jurriëns Studio

5. Biodanza Kerst- & Oudejaarsfeesten
Dans en Leef / BioDanza4you – 24 & 31 december

Eind december is het perfecte moment om even stil te staan bij jezelf en verbinding te zoeken met anderen. Vandaar dat er rondom de feestdagen volop dansfeesten worden georganiseerd gericht op ‘Biodanza’, oftewel vrije dans. Geniet tijdens de dansavonden van dansworkshops, hapjes en drankjes, gezelligheid en een spetterend feest. Zo begin je het nieuwe jaar weer met frisse energie!

temps danse cary cropped hoodie nieuwe collectie

Foto: Temps Danse.

6. Kerstgala & Nieuwjaarsbal
December – Januari

Voor de stijldansers onder ons is een Kerst- of Nieuwjaarsbal dé feestelijke afsluiter van het jaar. Organiseert jouw lokale dansschool geen dansbal of kan je de dag van het bal niet? Meerdere dansscholen door het land bieden een feestelijke open dansavond aan rond de feestdagen, waarbij iedereen welkom is. Bijvoorbeeld:

  • 17 december 2022: Kerstbal bij Dansschool Biersteker in Heerhugowaard
  • 23 december 2022: Kerstgala bij Danscentrum Dekker in Enschede & bij Ri-Jo in Hellevoetsluis
  • 30 december 2022: Top 2000 dansavond bij Danscentrum van Bommel in Hilversum
  • 7 januari 2023: Champagneparty bij De Vos Danscentrum in Alphen aan den Rijn

Bekijk onze dansagenda voor meer evenementen, workshops en voorstellingen tijdens- en na de feestdagen!

Werner Kern dansschoenen kerstgala nieuwjaarsbal stijldansen feestdagen

Foto: Werner Kern.