Levensdans: Eerbetoon aan beroemd balletechtpaar Han & Lex!

0

Het bekendste Nederlandse danspaar én liefdeskoppel deelt hun fascinerende levensverhaal met de wereld. ‘Levensdans‘ is een eerbetoon aan twee van de grootste iconen die de danskunst in Nederland heeft voortgebracht: Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Het boek, geschreven door Astrid van Leeuwen, is 10 november gelanceerd. Het perfecte ballet cadeautje voor dansers en dansliefhebbers!

De successen van Han & Lex

alexandra radius han ebbelaar

Foto: Wendelien Daan/Lumen

Alexandra Radius en Han Ebbelaar, in de danswereld bekend als ‘Han & Lex’, leerden elkaar kennen in 1959. Ze dansten vrijwel meteen met elkaar en na enige tijd sloeg de vonk ook buiten het toneel over. Op 19 en 20-jarige leeftijd trouwden ze en ze zijn nog altijd samen – bijna 60 jaar later.

Hier vloeide lange carrières uit voort, met successen bij zowel het Nederlands Dans Theater als Het Nationale Ballet. Ook schitterden ze bij het fameuze American Ballet Theatre in New York. Het danspaar inspireert niet alleen elkaar, maar ook de mensen om hen heen. Ze waren de muzen van meesterchoreograaf Hans van Manen, stonden op alle wereldpodia en Radius was bovendien één van de vaste danspartners van de legendarische Rudolf Nureyev.

nouveau han ebbelaar alexandra radius ballet echtpaar met koningin beatrix

Koningin Beatrix met dansechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar

Over het boek

In Levensdans praten Radius en Ebbelaar vrijuit over elkaar en over de mensen met wie ze hebben gewerkt. Lees zowel over de hoogtepunten als de beproevingen in hun uitzonderlijk lange carrière. Over het door hen opgerichte Dansersfonds ’79 en hun liefde die al lange tijd duurt. Verhalen die indirect ook een licht werpen op de geschiedenis en ontwikkeling van de dans in Nederland. Laat je in het bijzonder meeslepen met de interessante geschiedenis van het Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet.

ballet boek levensdans alexandra radius han ebbelaar

‘Levensdans’ geschreven door Astrid van Leeuwen