Kijkje achter de schermen bij de grootste balletgezelschappen – World Ballet Day

0

Woensdag 2 november vieren we World Ballet Day 2022. Een unieke kans om de dagelijkse balletlessen, repetities en optredens van s’werelds bekendste balletgezelschappen bij te wonen (gratis!). Dat allemaal vanuit het comfort van je eigen huis. Pak er een lekkere kop thee bij en trek je meest comfortabele homewear aan, want er is weer genoeg te zien deze negende editie.

Wat is World Ballet Day?

Ieder najaar komen de grote balletgezelschappen van over de hele wereld bijeen om ballet te vieren. Een aantal gerenommeerde gezelschappen, dit jaar The Australian Ballet en The Royal Ballet, kiezen hier ieder jaar een datum voor uit.

Op Wereld Balletdag livestreamen vervolgens meer dan 50 balletgezelschappen hun dansrepetities om te delen met het online publiek. Zo kan je als balletliefhebber genieten van een bijzondere kijk achter de schermen. Denk bijvoorbeeld aan voorproefjes van optredens en interviews met de bekendste dansers, choreografen en artistiek leiders.

Hoogtepunten die je moet zien!

1. Australian Ballet

De 24-uur durende livestream wordt afgetrapt door het Australische Ballet. Dit gebeurt om 11:00 AM (AEDT) oftewel 2 uur s’nachts voor ons! Gelukkig kan je deze gewoon later terugkijken. Het kijkje achter de schermen bevat onder andere een dagelijkse opwarming door artistiek directeur David Hallberg, repetities van hun huidige producties en speciale momenten met vrienden van The Australian Ballet.

australian ballet world ballet day wereld balletdag filmen van balletles

© The Australian Ballet

2. Royal Opera House

The Royal Ballet zendt dit jaar een livestream van maar liefst 4 uur uit! Begin met een dagelijkse balletles van dit gerenommeerde balletgezelschap. Vervolgens laat The Royal Ballet repetities zien van twee producties: Kenneth MacMillan’s Mayerling en de bijzondere jubileum voorstelling A Diamond Celebration. Bovendien zullen de studenten van The Royal Ballet School ook te zien zijn. De livestream biedt de perfecte balans tussen opkomend- en bekend talent met zowel klassiek- als modern repertoire.

royal opera house ballet world ballet day 2022 balletdag livestreams

© Royal Opera House

3. Het Nationale Ballet

Uiteraard mag Het Nationale Ballet niet ontbreken in dit lijstje. Ook zij beginnen de livestream met een dagelijkse opwarming. Dit volgen zij op met een repetitie van een pas de deux uit The Sleeping Beauty (momenteel te zien in theaters). Gedanst door Olga Smirnova en Victor Caixeta en gecoacht door balletmeester Larissa Lezhnina. Bekijk de livestream vanaf 16:00 uur.

Daarnaast zijn ze bovendien met een fantastische aankondiging gekomen. Vanaf 2 november beginnen ze namelijk weer met de wekelijkse online balletlessen die een wereldwijd succes waren geworden tijdens de eerste Lockdown. De balletles livestreams zijn gemakkelijk te volgen via het Youtube kanaal en zijn een echte aanrader; of je nou zelf meedoet of meekijkt vanaf de bank.

het nationale ballet livestream online balletles world ballet day

© Het Nationale Ballet

4. Alle deelnemende gezelschappen

Nog veel meer balletgezelschappen vieren Wereld Balletdag. Op de site van World Ballet Day vind je de links naar alle livestreams, zodat je gemakkelijk jouw favorieten kan uitkiezen. Veel kijkplezier!

Azië-Pacific

 • The Australian Ballet
 • Ballet Indonesia
 • Bangkok City Ballet
 • Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan
 • Hong Kong Ballet
 • Korean National Ballet
 • National Ballet of Japan
 • Queensland Ballet
 • Royal New Zealand Ballet
 • Singapore Ballet
 • Universal Ballet
 • West Australian Ballet

Europa

 • Ballet de Barcelona
 • Bayerisches Staatsballett
 • Estonian National Ballet
 • Finnish National Ballet
 • Dutch National Ballet
 • Les Ballets de Monte Carlo
 • Norwegian National Ballet
 • Paris Opéra Ballet
 • Polish National Ballet
 • Royal Danish Ballet
 • Royal Swedish Ballet
 • Sofia National Opera and Ballet
 • Staatsballett Berlin
 • The Stuttgart Ballet
 • Teatro alla Scala
 • Wiener Staatsballett

Verenigd Koninkrijk

 • Birmingham Royal Ballet
 • English National Ballet
 • Imperial Society of Teachers of Dancing
 • Northern Ballet
 • Royal Academy of Dance
 • The Royal Ballet
 • Scottish Ballet

Amerika

 • Acosta Danza
 • Alvin Ailey American Dance Theater
 • American Ballet Theatre
 • Ballet Arkansas
 • Ballet Concierto de Puerto Rico
 • Boston Ballet
 • Ballet Idaho
 • Ballet Nacional de Cuba
 • BalletX
 • Ballet West
 • Ballet West Academy
 • Houston Ballet
 • Joffrey Ballet
 • Kansas City Ballet
 • Miami City Ballet
 • The National Ballet of Canada
 • Oregon Ballet Theatre
 • Pacific Northwest Ballet
 • Philadelphia Ballet
 • San Francisco Ballet
 • São Paulo Companhia de Dança
 • Sarasota Ballet
 • Smuin Contemporary Ballet
 • Texas Ballet Theater
 • The Washington Ballet

Afrika

 • Cape Town City Ballet
 • Joburg Ballet