Hebben balletschoenen een links of rechts?

0

Bewust én onbewust doen dansers door de jaren heen veel kennis op. Je leert natuurlijk over de ballettermen en hoe je bepaalde dansbewegingen het beste kan uitvoeren. Daarnaast leer je ook ontzettend veel kleine weetjes. Bijvoorbeeld waarom je de elastieken vaak los van de spitzen of balletschoenen ontvangt en hoe je deze vastnaait. Deze keer bespreken wij een prangende vraag van vele beginnende balletdansers en onervaren dansmoeders (of -vaders): Hebben balletschoenen een links of rechts?

afb nog niet gebruikt balletles wat heb je nodig voor je eerste dansles

Hebben balletschoenen een links of rechts?

Het antwoord is simpel: Nee, balletschoenen hebben geen links of rechts. Balletschoenen worden identiek aan elkaar gemaakt. Natuurlijk komt het wel eens voor dat een balletschoentje meer lijkt op een linker- of rechtervoet. Of soms lijken beide balletschoenen wel voor dezelfde voet te zijn bedoeld. Echter, dit is slechts de manier waarop het materiaal valt, nadat de balletschoenen een tijd in de verpakking hebben gezeten.

Wist je dat: Net als zachte balletschoenen hebben spitzen ook geen links of rechts!

Maar waarom?

Balletschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Denk aan leer, stof of elastisch canvas. Iedere keer dat je erop danst, zorgen transpiratie en warmte ervoor dat het soepele materiaal naar de voet vormt. Pas nadat je ze een tijdje hebt gebruikt, zal er dus een linker- en rechtervoet in de balletschoenen ontstaan. Aangezien je de balletschoenen helemaal naar de vorm van de voeten kan vormen, voelen ze uiteindelijk extra comfortabel aan! Iedere danser heeft immers een andere voetvorm.

balletschoenen baby bloch links of rechts wit satijnen schoentjes

Foto: BLOCH

Hoe zorg je ervoor dat de balletschoenen beter passen?

Het advies is om een L en een R onder of in de balletschoentjes te noteren. Doe dit direct na aanschaf en wissel ze daarna niet meer om. Blijf er vervolgens lekker op dansen en je zult zien dat de balletschoenen vanzelf beter zullen zitten. Wat natuurlijk ook helpt is het aannaaien van de elastieken aan de balletschoenen volgens de hoogte van de wreef.

De breedte van de balletschoenen stel je daarnaast af met het elastische trekkoordje. Ook dit kan je het beste gelijk doen, voordat je erop hebt gedanst. Wat je bij veel ervaren dansers zult zien, is dat ze in plaats van een strikje een knoopje in dit koordje maken. Het overige elastiek knip je af en het knoopje verstop je in de balletschoen. Zo heb je geen vervelende bolling onder de voorkant van de balletschoenen!

balletschoenen elastieken en linten aannaaien links of rechts

Foto: Elly Ford