Welke hakvormen van dames dansschoenen zijn er?

0

Het is tijd voor een nieuw paar danshakken! Eén van de belangrijkste kenmerken waar Latin-, Ballroom- en Salsa danseressen rekening mee houden is de hakhoogte van de dansschoen. Echter, over de hakvorm denken we minder vaak na. Neem als voorbeeld een flare hak, stiletto hak en Cubaanse hak. Dit kunnen allemaal dansschoenen met een 6 centimeter hak zijn, maar qua look, comfort en stabiliteit zit er een wereld van verschil tussen. Lees alles wat je moet weten over de verschillende soorten hakvormen van dames dansschoenen en ontdek waar ieder haktype het meest geschikt voor is. Hopelijk helpt dit met het uitkiezen van het perfecte paar nieuwe dansschoenen!

Flare hak:

werner kern francis zwarte dansschoenen dames met flare hakvormen van 6,5 centimeterDe geliefde flare hak is één van de meeste voorkomende hakvormen voor Latin- en Salsa dansschoenen. De flare hak ondersteunt de danseres perfect bij het maken van draaien en stappen. Daarnaast zorgt de hakvorm voor stabiliteit wat helpt bij het uitvoeren van gewichtsverplaatsingen in verschillende richtingen. De gemiddelde hoogte van de flare hak ligt tussen de 5 cm en 8 centimeter.


Stiletto hak:

anna kern gieselle 910-80 dames dansschoen zwart suede met antique platform stiletto hakDe stiletto hak, of naaldhak, is speciaal ontworpen voor Latin dansen. De zeer slanke, naar achter aflopende hak ondersteunt danseressen bij het verplaatsen van het gewicht en het uitvoeren van sierlijke bewegingen. Vooral gevorderde Latin danseressen geven de voorkeur aan deze hakvorm. Daarnaast dragen veel Argentijnse Tango danseressen graag stiletto hakken. Deze hakvorm heeft vaak een hoogte van 7- of 8 centimeter. Soms zit er zelfs een plateau onder stiletto dansschoenen, waardoor de hakken nog hoger lijken.


Cubaanse hak:

anna Kern 530-35 sabrine dansschoen dames zwart suede ballroom met lage cuban hakDansschoenen met cubaanse hak zijn geschikt voor beginnende dansers. Dit haktype is dan ook vaak te vinden onder trainingsschoenen. Het zijn brede blokhakken die, typisch voor Latin dansschoenen, naar achteren aflopen. Dit zorgt voor optimale ondersteuning bij het uitvoeren van de Latin dansbewegingen. Het brede oppervlakte biedt een stevige basis en zorgt voor een goede balans. De brede hak is erg comfortabel. De hoogte is slechts 3- tot 5 centimeter. Geschikt voor dansers van alle leeftijden!

Lees in ons vorige artikel meer over de geschiedenis, het uiterlijk en het gebruik van (dans)schoenen met cubaanse hak: Wat is een Cuban hak en waar komt deze vandaan?


Contour hak:

supadance 1008 flesh contour hak dansschoenen ballroomStandaard dansschoenen hebben meestal contour hakken. Deze hak lijkt qua uiterlijk op de Latin flare hak. Het belangrijkste verschil tussen deze twee vormen is de plaatsing van de hak. De flare hak is erg geschikt voor gewichtsverplaatsing omdat deze hak naar achteren is gekanteld. De contour hak is juist ontworpen voor Ballroom bewegingen. Deze hakvorm helt namelijk naar het midden van de voet, waardoor de danseres beter controle krijgt tijdens het maken van stappen en draaien. Deze hakvorm wordt gebruikt voor dansschoenen met een grote verscheidenheid aan hakhoogtes.


Social hak:

werner kern holly 5,5 centimeter social hak dames dansschoenen stijldansen zwart hakvormenDe social hak is bijzonder geschikt voor amateur dansers, beginners of dansers op leeftijd. Deze hakken hebben namelijk een lagere hakhoogte van rond de 5 centimeter. Het bredere loopvlak van de hiel zorgt voor meer stabiliteit. De social hakvorm lijkt qua uiterlijk en comfort op de flare hak, maar is als geheel een stukje breder. De flare hak is daarentegen een stuk smaller in het midden en loopt aan de onderkant verder uit.


Slim hak:

nueva epoca alexia 6 centimeter slim hak dansschoenen dames grijs suede zwarte lakleerSlim, of slanke, hakken hebben dezelfde vorm als de flare hakken, maar zijn als geheel smaller. Niet te verwarren met de stiletto hak, waarvan het smalste deel de punt van de hak is. Bij de slim hak loop de punt juist weer iets breder uit. Door de slanke vorm zien dansschoenen met deze hakvorm er erg sierlijk en vrouwelijk uit. Het slim haktype is het meest voorkomend bij hogere hakken van 6 tot 9 centimeter. Ideaal voor Latin, Kizomba, Bachata en Argentijnse Tango.


Andere hakvormen?

Iedere dansschoenen fabrikant houdt weer andere soorten standaarden voor de hakvormen aan. Een Cubaanse hak kan bij het ene merk een stuk hoger of smaller zijn dan bij het andere merk. Hoewel de bovengenoemde haktypes het meest voorkomend zijn, bestaan er ook nog veel meer andere soorten. Bijvoorbeeld de Spanish, Latino, Tango, Vogue, Blokhak en meer.

Hoe meer ervaring je opdoet met het dansen op hakken, hoe beter je leert welke hakvorm op welk moment geschikt is voor jou. Begin dus vooral met een comfortabele, stabiele flare- of social hak. En tot slot: Heel veel met plezier met het ontdekken van de wereld van danshakken!

werner kern dansend koppel met dansschoenen