Doet dansen op spitzen pijn?

0

Dansen op de toppen van je tenen associëren wij vaak met pijnlijke voeten vol blaren, afgebroken teennagels en samengedrukte tenen. Hoewel spitzen natuurlijk nooit zo lekker zitten als pantoffels, zou het niet pijnlijk moeten zijn om op spitzen te dansen. Ook niet voor beginnende danseressen. Als je sterk genoeg bent, goed passende spitzen hebt en er verstandig mee om gaat, zou het dansen op spitzen geen pijn moeten doen. Toch kan het voorkomen dat het dansen op spitzen wel eens onprettig voelt. Wij leggen jou uit waarom!

Waarom doen spitzen pijn?

Wanneer dansen op spitzen toch veel pijn doet, is het belangrijk om te achterhalen waarom. Mogelijk is de pijn heel makkelijk op te lossen wat het dansplezier zeker ten goede doet. Dit zijn een aantal redenen waarom spitzen pijn kunnen doen:

1. Je bent nog niet klaar voor spitzenwerk

Je mag pas beginnen op spitzen wanneer je voeten sterk genoeg zijn. Daarnaast is het aan te raden dat de voeten zo goed als uitgegroeid zijn. Toch komt het helaas wel eens voor dat jonge meisjes op spitzen beginnen, terwijl de voeten er eigenlijk nog niet klaar voor zijn. Luister daarom goed naar je balletdocent en begin pas op spitzen wanneer de docent toestemming heeft gegeven. Je kan bijvoorbeeld ook vragen om oefeningen die je thuis kan doen om je voeten op een veilige manier sterker te maken.

Wanneer je toestemming hebt gekregen van de balletdocent, mag je een afspraak maken bij een dansspeciaalzaak voor het aanmeten van spitzen. Koop nooit je eerste paar spitzen online. Anders is het namelijk onvermijdelijk dat je tegen één van deze problemen aan zal lopen:

Nationale balletacademie spitzen aanmeten Danswinkel.nl

2. De spitzen passen niet bij de voeten

Spitzen moeten perfect om de voeten heen passen. Vandaar dat spitzen verkrijgbaar zijn in ontzettend veel verschillende soorten. Naast de schoenmaat, heb je ook nog de keuze uit verschillende breedtes, hardheden, zool lengtes en vormen van de box. Daarnaast valt ieder merk spitzen ook weer anders. Als een paar spitzen perfect zitten voor jouw klasgenootje, betekent het niet dat ze ook goed om jouw voet zullen zitten. Bepaalde pijnlijke plekken op de voet tijdens het dansen op spitzen, kunnen veroorzaakt worden door niet goed passende spitzen:

  • Te strakke/smalle spitzen: Als je spitzen correct worden aangemeten, zal je voelen dat de spitzen niet te strak rond de tenen moeten zitten. De spitzen moeten mooi aansluiten aan de voet en vooral aan de voorvoet. Te strak is niet goed en betekent vaak dat de spitzen te smal zijn.
  • Te brede box: Als de box van de spitzen te breed is, zal de voet in de box naar beneden glijden. Hierdoor komt er teveel druk op de tenen te staan. De box moet goed genoeg aansluiten, zodat het de voet en de rest van de spitzen ondersteunt.
  • Te korte box: Een te korte box snijdt vaak onder het gewricht van de grote teen en kan een bunion veroorzaken. De vleugels van de box horen ter hoogte van je grote teen te komen.

3. Niet de juiste accessoires

Als er teveel wrijving is tussen de huid en de stof van de spitzen, kunnen er vervelende blaren ontstaan. Zorg er altijd voor dat je teenbeschermers draagt om bescherming te bieden op alle drukpunten. Er zijn verschillende soorten teenbeschermers, dus probeer vooral een andere uit wanneer jouw teenbeschermers niet voldoende bescherming bieden. Daarnaast kan je bepaalde drukpunten ook oplossen met blaren pleisters, tape of andere soort spitzen accessoires.

Lees hier alles over welke spitzen accessoires te nodig hebt voor het dansen op spitzen.

dansez-vous spitzen pijn dansen op spitzen danswinkel.nl spitzen kopen

4. Te zachte spitzen

Als je de spitzen niet genoeg laat luchten na het dansen, kan zweet en vocht de lijm van de box verzachten, waardoor de gehele box uiteindelijk zachter wordt. Het gevolg hiervan is dat de voeten te ver in de spitzen wegzakken en daardoor andere delen van de voeten te veel belast worden. Te zachte spitzen geven niet genoeg ondersteuning. Soms valt de levensduur nog iets te verlengen door de zool te verharden met speciale spitzen lijm. Echter, in de meeste gevallen is het toch tijd voor een nieuw paar spitzen.

pointen bloch te zachte spitzen pijn