Wat zijn goede dansschoenen (voor jou)?

0

Iedere dansstijl heeft zijn eigen type dansschoen. Begin je voor het eerste aan een nieuwe danscursus of aan een dansopleiding? Dan kan het best verleidelijk zijn om alle lessen op je favoriete straatsneakers te beoefenen. Zonder het juiste gereedschap zal je echter nooit de vaardigheid leren beheersen. Daarom vertellen wij wat goede dansschoenen zijn en geven wij een aantal tips over welke dansschoenen ook echt geschikt zijn voor jou.

Belang van kwaliteit

Het is vooral belangrijk om dansschoenen te kopen van een goede kwaliteit. Tegenwoordig kan je gemakkelijk dansschoenen online bestellen. Het nadeel is dat je ze niet van te voren kan zien of passen. Je kan al snel misleidt worden door een sprankelende afbeelding of een flitsende aanbieding.

Echter, dansschoenen van een slechte kwaliteit zorgen voor veel problemen op lange termijn. Wanneer schoenen niet mooi aansluiten of gemaakt zijn van een goedkoop materiaal, bieden ze niet de juiste ondersteuning aan de voeten. Slechte dansschoenen kunnen zelfs gaan tegenwerken, bijvoorbeeld doordat de stand van de hak niet geschikt is voor jouw dansstijl. Dit maakt de kans op het krijgen van blessures een stuk groter. Ook zullen ze sneller slijten en moet je ze sneller vervangen, waardoor je uiteindelijk meer besteedt.

mdm dancewear balletschoenen technologie hoge kwaliteit goede dansschoenen

© MDM Dancewear

Hoe weet je of dansschoenen van goede kwaliteit zijn?

Schaf enkel dansschoenen aan van kwalitatief goede merken. Dit zijn merken die je terugvindt in de dansspeciaalzaken, zoals Danswinkel.nl. Goede merken zijn bijvoorbeeld Werner Kern, Portdance, Diamant, Bloch, Papillon, Rumpf en MDM. Deze merken zijn gespecialiseerd in de productie van dansartikelen. Hierdoor zijn de dansschoenen ontworpen om aan de behoeften van dansers te voldoen. Ook kan je deze producenten vaak herkennen aan de transparantie in hun productiemethodes en de materialen die ze gebruiken. De dans schoenen worden grotendeels met de hand geproduceerd door bekwame vakmannen.

diamant dansschoenen met suede zool goede dansschoenen

© Diamant

Hoe kies je goede dansschoenen voor jou?

Er zijn diverse opties waar je rekening mee moet houden bij het kopen van dans schoenen. Welke dansschoenen geschikt zijn voor jou hangt ook af van de dansstijl, danservaring, leeftijd en voetvorm. Een aantal tips waar je op kan letten:

Pasvorm:

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om schoenen te kiezen in de juiste maat. Schoenen moeten goed aansluiten aan de voet. Dansschoenen mogen in het begin een beetje strak zitten. Door het dansen zet de schoen in de breedte nog iets uit. Het beste is om verschillende dans schoenen uit te proberen in de winkel. Hier krijg je het beste advies en ga je met het perfecte paar dansschoenen naar huis.

Materiaal:

Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor het juiste materiaal. Kies vooral materiaal met een hoge kwaliteit. Materialen van mindere kwaliteit zorgen ervoor dat de dansschoenen niet mooi aansluiten, waardoor je gemakkelijk blessures kan krijgen.

Een leren dansschoen voelt over het algemeen wat steviger aan. Dit materiaal heeft even de tijd nodig om in gedanst te worden, maar daarna vormt het zich perfect naar de voet. Salsa- en Latin schoenen zijn vaak gemaakt van leer of suède.

Dansschoenen van stof zijn juist licht en sluiten goed aan. Stof is vaak luchtdoorlatend en gemakkelijk te onderhouden. Danssneakers zijn vaak gemaakt van stof. Hoge kwaliteit balletschoenen kunnen zowel van leer als van stof gemaakt zijn.

De zool:

Dansschoenen horen veel steun en flexibiliteit te bieden. Zorg daarom dat je dansschoenen kiest met een sterke, maar buigbare, zool. Er zijn verschillende zolen: suede, rubber of leer. Suede zolen zijn vooral te vinden onder Salsa, Latin en Ballroom schoenen. Ze zorgen voor veel grip tijdens het dansen en maken draaibewegingen makkelijker.

Daarentegen zijn leren zolen een stuk gladder. Danssneakers hebben vaak rubberen zolen. De meeste rubberen zolen zijn voorzien van een spinpoint. Dit draaipunt maakt het makkelijker om te draaien.

Verder wordt er een onderscheid gemaakt tussen een splitzool en een doorlopende zool. Een splitzool zorgt voor veel flexibiliteit tijdens het dansen. Een doorlopende zool geeft juist meer stevigheid en ondersteuning.

flexibele dansschoenen diamant