Wat is het verschil tussen Latin en Ballroom dansschoenen?

0

Op het gebied van dansschoenen heb je bijna oneindig veel keuze. Denk aan de verschillende hakhoogtes, kleurtjes, materialen, bandjes, veters en leesten. Hoe weet je dan welke soort dansschoenen geschikt zijn voor jou? Laten we beginnen bij één van de eerste vragen die je krijgt in een dansspeciaalzaak; voor welke dansstijl heb je dansschoenen nodig?

In de basis zijn dansschoenen eigenlijk op te delen in twee soorten: Latin- en Ballroom dansschoenen. De type dansschoen die je kiest, hangt dus allereerst af van welke stijl(en) je danst. Het dragen van de juiste dansschoenen helpt namelijk bij het beheersen van de specifieke technieken van jouw dansstijl. Bovendien bieden de geschikte dansschoenen optimale ondersteuning op de plekken waar het nodig is.

Latin Dansschoenen

Latin- en Ballroom dansschoenen verschillen niet alleen visueel van elkaar. De structuur is ook anders opgebouwd. Dames Latin dansschoenen zijn zo gestructureerd dat ze helpen met de vele heupbewegingen, ingewikkelde figuren, draaien en het verplaatsen van het gewicht. Ideaal voor de Samba, Rumba, Jive, Paso doble of Cha-cha.

  • 850_75 anna kern brons satijnen latin dansschoenen1. Hakvorm: De opstelling van de hak van Latin dansschoenen is gericht naar de hiel van de voet. Hierdoor krijgt de danseres een voorwaartse houding met haar gewicht gebalanceerd over de bal van de voeten.
  • 2. Hakhoogte: De hak is gemiddeld wat hoger. Meestal rond de 5-7 centimeter.
  • 3. Zool: Latin dansschoenen hebben een zeer flexibele zool. Ook zijn de schoenen vaak voorzien van een verhoging onder de wreef. Dit helpt de Latin danseres met het maken van lange lijnen met de benen door het strekken van de voet.
  • 4. Neus: Vaak hebben Latin dansschoenen een open neus om de tenen ruimte te geven om te pointen. De tenen mogen zelfs een klein beetje over het uiteinde van de zool steken, wanneer je deze strekt.

Ballroom dansschoenen

Wat hebben middelbare schoolfeesten, bruiloften, kerstgala’s en eerste stijldans lessen gemeen? Hier maken velen voor de eerste keer kennis met Ballroom dansen. Onder de Ballroom, of ‘Standaard’, dansen vallen de Engelse wals, Tango, Slowfoxtrot, Quickstep en Weense wals. Eén van de belangrijkste kenmerken van de Internationale Ballroom-stijl is dat het danspaar niet uit elkaar gaat. Daarom heb je stevige dames Ballroom dansschoenen nodig die de voet optimaal ondersteunen tijdens het leunen naar achteren, de hiel stappen en lange vloeiende routines.

  • laura werner kern satijnen ballroom dansschoenen beige flesh1. Hakvorm: De opstelling van de hak van Ballroom dansschoenen is gericht naar het midden van de voet. Dit helpt danseressen met de juiste achterwaartse houding en geeft betere controle over de volgorde van stappen.
  • 2. Hakhoogte: De hak is gemiddeld wat lager, meestal rond de 3 tot 6 centimeter. Ook is de hak breder en vaak voorzien van een flare.
  • 3. Zool: Ballroom dansschoenen hebben een minder flexibele zool.
  • 4. Neus: Bij Ballroom dansen voert het danspaar de passen in vloeiende bewegingen uit, terwijl ze dicht bij elkaar blijven. Hierdoor heeft de danseres de zekerheid van een gesloten neus en ondersteuning van een minder flexibele schacht nodig.

Verschil tussen heren dansschoenen?

Ook heren hebben de keuze uit verschillende soorten dansschoenen. Het grootste verschil tussen Latin- en Ballroom dansschoenen voor heren is de hak. Latin dansschoenen voor heren hebben vaak een iets hogere hak, die is ontworpen om de zwaai van de heupen tijdens het dansen te benadrukken.

international dance shoes heren latin dansschoenen hakken

© International Dance Shoes

Ballroom dansschoenen voor heren hebben daarentegen een lagere hak, bieden meer ondersteuning en zijn minder flexibel. Ook is er nog een verschil in het materiaal van de hak. Klassieke houten hakken bieden een zeer hoge stabiliteit, terwijl moderne schuimrubberen hakken ongeëvenaard comfort bieden.

international dance shoes ballroom dansschoenen voor heren lage hak

© International Dance Shoes

Ik dans meerdere dansstijlen?

De meeste dansers die interesse hebben in het oppakken van stijldansen, beginnen met een instapcursus. Hier maak je eigenlijk kennis met alle soorten dansstijlen. Daarnaast kunnen dansers meedoen met gezellige sociale dansavonden en het afdansen voor een dansdiploma. Moet je hiervoor nou allemaal verschillende Latin- en Ballroom dansschoenen aan gaan schaffen? Natuurlijk niet!

Pas als je gaat trainen voor de echte danssport competities, is de juiste structuur van de dansschoen een vereiste. Echter, voor hobby dansers is het aan te raden om je te richten op een comfortabele schoen met een leuk uiterlijk. Neem eens een kijkje tussen de diverse social dansschoenen en bezoek een dansspeciaalzaak om je te oriënteren en laten adviseren. Of je nu Latin, Ballroom, Salsa, Argentijnse Tango, Bachata of Kizomba danst, met een professionele dansschoen die lekker zit kom je al een heel eind!

Verder verdiepen in de sociale dansstijlen? Lees hier welke dansschoenen je draagt bij de verschillende sociale dansstijlen.

werner kern verschillen tussen latin- en ballroom dansschoenen

© Werner Kern