Wat is een Cuban Hak en waar komt deze vandaan?

0

Als Ballroom- of Latin danser heb je vast wel eens gehoord van de Cubaanse hak. Qua naam wellicht minder bekend dan de stiletto- of flare hak, maar zeker net zo populair. De Cuban hak is eigenlijk best uniek onder de danshakken, omdat deze zowel onder heren- als dames dansschoenen te zien zijn. Benieuwd waar je deze bijzondere hak aan kan herkennen? Wij leggen jou alles uit over de rijke geschiedenis van dansschoenen met Cubaanse hak.

Hoe ziet de Cuban hak eruit?

cuban hak diamant dansschoenenCubaanse hakken zijn geschikt voor beginnende dansers. Het zijn brede blokhakken die, typisch voor Latin dansschoenen, naar achter aflopen. Dit zorgt voor optimale ondersteuning bij het uitvoeren van bewegingen. Ze geven een stevige basis en zorgen voor balans. De brede hak is erg comfortabel. De hakhoogte van 3-5 centimeter en maakt de hak geschikt voor dansers van alle leeftijden en niveaus.

Onder welke dansschoenen zit deze hakvorm?

Dames dansschoenen met een Cubaanse hak kunnen zowel een open- als gesloten neus hebben. De Cuban hak komt echter het meeste voor onder volledig afgesloten dansschoenen met een vetertje. Vergelijkbaar met de Latin veter modellen voor heren. Dankzij de veters kan je de dansschoen gemakkelijk aanpassen aan de breedte van de voet. Hoewel de veterschoen met Cubaanse hak onder heren voor iedere Latin dansgelegenheid gedragen kan worden, zie je ze bij dames voornamelijk tijdens trainingen of repetities.

nueva epoca palermo heren dansschoenen met latin cuban hak anna kern 520-35 satijn brons dansschoenen voor dames en kinderen lage hak anna kern 530-35 zwart suede dansschoenen met cubaanse hak anna kern 559-30 dames dansschoenen cuban hak met veter

 

Waar schaf je ze aan?

DANSWinkel.nl heeft een ruim assortiment dansschoenen met een Cubaanse hak. De dansschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en comfortabele materialen zoals leer en suede. Er zijn diverse hoogwaardige dansschoenen merken beschikbaar in de fysieke danswinkels, zoals Werner Kern, Diamant, Supadance of Portdance. Kom gerust een keer langs in onze filialen. Wij geven advies op maat en helpen je graag bij het vinden van de perfecte dansschoenen, met of zonder Cubaanse hak.

diamant variopro soorten dansschoenen

Bijzondere geschiedenis van de Cuban hak

Cubaanse hakken verschenen voor het eerst in de 9e eeuw aan de voeten van Perzische soldaten. Niet om op te dansen, maar om soldaten stabiliteit te bieden terwijl ze te paard reden. Rond de 17e eeuw werden de hakken gedragen door heren uit de hogere klassen in Frankrijk. Dames namen dit vervolgens over in een poging om sociale macht te verwerven door een mannelijk imago te creëren.

Een lagere (vergelijkbaar met de huidige) versie van de Cubaanse hak deed zijn intrede in Engeland in de 20e eeuw. Opnieuw veranderde de betekenis van de hakken. Deze keer werden ze beschouwd als een symbool van rebellie onder de jeugd.

Hoe komt de Cubaanse hak dan aan zijn naam? Hier komt de danswereld weer bij kijken. Veel van de danssport Latin dansstijlen, zoals de cha-cha en rumba, zijn afkomstig uit Cuba en het Caribisch gebied. Hier droegen de heren aanzienlijk hogere hakken dan bij de Standard dansstijlen, zoals de waltz en foxtrot. Deze brede Latin hak van 3-4 centimeter kreeg hierdoor de naam van Cuban hak.

Cubaanse hak in popcultuur en media

Geen Ballroom/Latin danser of modegeschiedenis expert, maar wel bekend met de Cuban hak? Door de eeuwen heen is de Cubaanse hak vaak in de spotlights gezet. Wellicht heb je de hakvorm met rijke geschiedenis hier wel eens gespot:

  • In het bekende portret van Zonnekoning Lodewijk XIV staat hij afgebeeld met de royale Cuban hak.
  • The Beatles droegen in 1963 een hogere versie van de Cuban hak.
  • Ook The Rolling Stones droegen halverwege de jaren zestig laarzen met deze hakvorm.
  • In 1977 rockte John Travolta de Cubaanse hak in de film Saturday Night Fever.
  • Al Pacino droeg ze in Scarface in de rol van Tony Montana.
  • Prince droeg ze in de jaren tachtig, waarna de hogere versies onderdeel werden van zijn signature style.
  • De afgelopen jaren is het schoeisel van zanger en artiest Harry Styles meermaals in de media verschenen, waaronder laarsjes met een Cubaanse hak.
Lodewijk XIV in cubaanse hakken
harry styles cuban hak zwart

Lodewijk XIV (1701) – The Rolling Stones (1963) –
John Travolta in Saturday Night Fever (1977) – Harry Styles (2019)