Summer Schools voor Dansers in 2022

0

Ben jij een danser in opleiding of een gemotiveerde danser die binnenkort op een dansopleiding hoopt te starten? Dan is een danscursus een must deze zomer! Dit is de perfecte gelegenheid om de danstechniek op peil te houden, nieuwe dansvrienden te ontmoeten én om kennis te maken met gerenommeerde dansdocenten, dansstijlen en danstheaters. Lees snel verder voor ons overzicht van bekende summer schools waar je aan kan deelnemen in 2022.

Waarom zou je een zomercursus volgen?

De vakantie is toch om te ontspannen? Ja zeker, maar daarnaast kan je nog zoveel meer uit je zomer halen met een bijzondere zomercursus! We vertelden het al eerder; summer schools zijn ideaal om de danskennis te verbreden en jouw danstechniek te verbeteren.

Je leert bovendien nieuwe dansers en choreografen van over de hele wereld kennen, doet danservaring op en misschien nog wel het leukste deel: Je hoeft je verplichte kledingvoorschriften van de dansschool niet aan. Dit betekent dat je eindelijk kan dansen in je favoriete comfortabele dansbroek, unieke danskleding of dat prachtige balletjurkje die je cadeau hebt gekregen.

summer school royal ballet waarom een zomercursus dans volgen

© Royal Ballet School Summer Intensive


Nederlandse Summer Schools

Amsterdam International Summer School

Klassiek- en modern ballet op hoog niveau met lessen van bekende dansdocenten en internationale topdansers. Dat is wat je kan verwachten tijdens de Amsterdam International Summer School. Georganiseerd door de Nationale Balletacademie in samenwerking met het Nationale Ballet. De cursus vindt bovendien plaats in de balletstudio’s van Het Nationale Ballet!

Data: 9 – 22 juli 2022 (15 – 21 jaar) & 12 – 17 juli 2022 (12 – 14 jaar)
Programma: dagelijkse lessen klassiek ballet, pas de deux, solo’s, hedendaags en repertoire van Het Nationale Ballet.
Docenten: docenten van Het Nationale Ballet, de Junior Company, De Nationale Balletacademie en gastdocenten.
Locatie: Amsterdam, Muziektheater.
Informatie en aanmelding: dutchnationalballetacademy.nl

amsterdam international summer school 2022 ballet zomercursus preprofessional

International Dance Intensive & ChoreoComp

In het Koninklijk Conservatorium Den Haag leven dans en muziek onder één dak. In 2022 organiseren ze de eerste editie van de summer schools Dance Intensive & ChoreoComp! Het intensieve tweedelige programma is gericht op de uitvoering, maar ook op de compositie, van dans en muziek. De Dance Intensive is bedoeld voor jonge pre-professionele dansers van 15-25 jaar. ChoreoComp is daarentegen bedoeld voor jonge professionele dansers van 18-25 jaar die een beurs hebben gewonnen.

Data: 15 t/m 20 augustus 2022
Leeftijd: 15-25 jaar/18-25 jaar
Programma Dance Intensive: Technieklessen (klassieke en hedendaagse dans), (Neo)klassieke en moderne repertoireworkshops, Improvisatie- en compositieworkshops.
Programma ChoreoComp: het creëren en uitvoeren van choreografieën in samenwerking met professionele choreografen en componisten, live begeleid door een muziekensemble.
Docenten: professionele docenten, waaronder Yannick Boquin, Esther Protzman, Siner Gönenç Boquin, Heidi Vierthaler, Jerome Meyer, Isabelle Chaffaud. Choreograaf Jan Linkens & componist Martijn Padding.
Locatie: Den Haag, Koninklijk Conservatorium.
Informatie en aanmelding: koncon.nl

koninklijk conservatorium choreocomp danscursus zomer modern ballet

© Robert Benschop

De Dutch Summer Dance Course

De Dutch Don’t Dance Division presenteert één van de meest inclusieve summer schools van 2022. In augustus vinden 6 soorten danscursussen plaats voor verschillende leeftijdsgroepen en dansniveaus. Van een kids cursus voor de allerkleinste dansliefhebbers tot een senior cursus voor amateur dansers, (ex-)professionele dansers en dansdocenten. Tijdens de zomercursussen is er veel tijd en ruimte voor persoonlijke aandacht, dansplezier, eigen creaties en natuurlijk ook de ontwikkeling van de danstechniek.

Data/leeftijd: 17-20 aug (6-8 jaar), 15-20 aug (9-11 jaar & 12-14 jaar), 8-20 aug (15-18 jaar), 8-13 aug (30-50 jaar & 50+)
Programma: technieken uit verschillende stijlen (ballet, modern, improvisatie en repertoire), kennismaking met het Nederlands danserfgoed. Het creëren van een nieuwe choreografie met een choreograaf.
Docenten: Rinus Sprong, Thom Stuart, Maud Tielemans, Samuël Dorn, Shirley Esseboom, Kiran Bonnema, Stefan Zeromski en meer.
Locatie: Den Haag.
Informatie en aanmelding: ddddd.nl

dutch summer dance course 2022 zomerschool ballet

HJS Summer Intensive

Met een breed activiteitenprogramma biedt de Amsterdam Summer Intensive 2022 je een geweldige danservaring in een van ’s werelds mooiste en meest gecultiveerde steden. 3 weken lang lessen en workshops in een breed scala aan stijlen en technieken, variërend van repertoire tot co-creatie en improvisatie. Bovendien maak je zelf je eigen lesschema! Na de danslessen kan je jouw eigen werk laten zien of genieten van diverse dansoptredens tijdens het Julidans Festival, Over het IJ Festival en het Vondelpark Openluchttheater.

Data: 11-29 juli
Programma: open technieklessen en gesloten workshops, waaronder Gaga & Naharin repertoire, Forsythe’s Improvisation Technologies, Acrodance, Marco Goecke Repertory, Jiří Kylián Repertoire, Flamenco Roots, Peeping Tom, Urban Contemporary, Tai Chi.
Docenten: diverse (inter)nationale (gast)docenten.
Locatie: Amsterdam, Henny Jurriëns Studio.
Informatie en aanmelding: hjs.amsterdam

henny jurriens studio summer intensive zomercursus moderne dans in amsterdam

NDT Summer Intensive

Na twee jaar afwezigheid als gevolg van COVID-19, organiseert het Nederlands Dans Theater eindelijk weer hun bekende NDT Summer Intensive! Verwacht een unieke beleving in de sfeer en omgeving van het NDT. De professionele zomercursus is erop gericht je te helpen groeien als hedendaagse danser en je persoonlijke ontwikkeling te verdiepen. Hierdoor hopen ze de danser tools mee te geven die ze in de nabije toekomst en gedurende hun hele danscarrière kunnen gebruiken.

Data: 25 juli – 6 augustus
Leeftijd: 14 – 30 jaar (pre)professionals
Programma: Klassiek ballet, Gaga, repertoire, improvisatie en nieuwe creatie, maar ook buitenschoolse activiteiten, waaronder panelgesprekken en interviews.
Docenten: internationaal team van choreografen en docenten.
Locatie: Den Haag, NDT.
Informatie en aanmelding: ndt.nl

nederlands dans theater ndt summer school 2022 zomercursus moderne dans preprofessional

© Sacha Grootjans. 2018


Internationale Summer Schools

Brussels International Ballet Summer Programme – België

De 9e editie van Brussels International Summer Programme verwelkomt getalenteerde dansers van 13 tot 21 jaar. Deze summer school biedt in 2022 weer een unieke kans om samen te werken met het artistieke team van Brussels International Ballet met één op één ondersteuning in een vriendelijke, positieve sfeer. Tijdens de cursus krijg je ook de kans om auditie te doen voor hun fulltime professionele trainingsprogramma. De zomercursus wordt groots afgesloten op 7 augustus in de Whalll Congress Hall met internationale gastdansers.

Data: 25 juli – 7 augustus
Leeftijd: 13-21 jaar
Programma: Klassieke techniek, spitzen, variaties, Pas de deux, Pilates, hedendaagse techniek, Repertoires met verschillende technieken zoals Jiří Kylián, Mats Ek, Forsythe etc.
Docenten: docenten van Brussels International Ballet en gastdocenten – Irina Sitnikova, Sofia Gumerova, Rafi Sady, Michael Fuscaldo, Olga Iakovlevskaya , Kazuko Sumimoto (vice-directeur), Anderson Santana (artistiek directeur), Ciro Carcatella.
Locatie: Brussel, in de studio’s van het Brussels International Ballet.
Informatie en aanmelding: www.brusselsintballet.org

brussels international ballet summer school 2022 zomercursus in belgie ballet

ART of – Madrid, Marseille, Alicante, Zurich

Neem deel aan één van de 2022 summer schools van ART of, partner summer school van de Prix de Lausanne! Deze zomercursussen worden mede mogelijk gemaakt door William Forsythe en professionele balletscholen uit de deelnemende steden. Verwacht uitstekende danslessen gegeven door de beste docenten op een uitzonderlijke locatie. Kom en ervaar ART of met lessen variërend van klassiek ballet tot William Forsythe-repertoire.

Data: 27 juni – 03 juli (Alicante) & 18 juli – 30 juli (Madrid) & 08 aug – 20 aug (Zurich) & 22 aug – 28 aug (Marseille)
Leeftijd: 12+
Programma: klassiek ballet, William Forsythe-repertoire.
Docenten: professionele internationale dansdocenten, choreografen, balletmeesters en dansers.
Informatie en aanmelding: https://marseille.art-of.net

art of internationale zomercursussen voor dansers

The Ailey School Summer Intensive

De gerenommeerde Ailey School biedt meerdere zomercursussen aan in het culturele hart van de Verenigde Staten, New York City. Dit is een unieke kans om kennis te maken met The Ailey School en zijn docenten. Bovendien geniet je van workshops in diverse bekende danstechnieken, zoals Horton, Graham en Limón. Het hoogtepunt van de 3- weekse of 6-weekse gevorderde cursus is de repertoire workshop van een gastartiest met als afsluiter een optreden in het Ailey Citigroup Theater!

Data/leeftijd: 27 juni – 15 aug (16-25 jaar), 27 juni – 5 aug (16-25 jaar), 27 juni – 22 juli (12-15 jaar)
Programma: Ballet, Horton, Graham, Limón, Jazz, Contemporary en West African.
Docenten: professionele internationale dansdocenten en choreografen.
Informatie en aanmelding: alvinailey.org

The Ailey School EDU Social dansschool zomercursus new york


Uiteraard zijn er nog veel meer goede summer schools om uit te kiezen in 2022. Met ieder verschillende leeftijdsgrenzen, dansniveaus en kosten! Op dans is voor iedereen vind je daarom regelmatig de nieuwste informatie over dansworkshops en dansonderwijs.