Dansschoenen verven doe je zo!

0

Het vinden van de perfecte dansschoenen is best een grote onderneming. De één zit heel lekker, maar is niet naar jouw smaak. Terwijl de ander een plaatje is, maar het onmogelijk maakt om comfortabel te dansen. Wij geven jou de gouden tip, die dansers voor alle dansstijlen kunnen toepassen. Met een beetje creativiteit, aandacht en de juiste producten verander je iedere dansschoen om tot jouw droomschoen. Dansschoenen verven als een pro doe je zo!

Waarom verven?

rumpf bee 1515 jazz danssneakers wit canvasHet verven van dansschoenen is geen geheim in de danswereld. In talloze balletproducties zijn geverfde spitzen te zien, zodat ze perfect passen bij het kostuum of juist bij de eigen huidskleur. Zo ook in de dansfilm Coppelia (2021). Naast kleurrijke spitzen, zie je hier regelmatig canvas danssneakers in vrolijke kleurtjes voorbij komen. Je raadt het al: deze zijn geverfd!

werner kern francis wit satijn bruidsschoenOok Latin-, Ballroom- en Salsa dansers zijn bekend met het verven van de dansschoenen. Bijvoorbeeld om de dans hakken te matchen met het danskostuum voor een competitie of evenement. De meest voorkomende kleurtjes voor Latin dansschoenen zijn zwart, brons en wit. Wanneer dansers dus op zoek zijn naar iets anders dan de standaardkleuren, hebben ze de optie om de witte versie te verven of zelfs te versieren met steentjes.

Bovendien zijn witte dansschoenen de perfecte bruidsschoenen. Na de bruiloft kan je ze gemakkelijk verven in een kleur naar wens om te hergebruiken voor de danslessen.

coppelia film danssneakers verven dansschoenen

Coppelia (2021)

Welke dansschoenen je kan verven?

Zorg ervoor dat je zeker weet dat de dansschoenen geschikt zijn om te verven. Dit hangt vaak af van de kleur en het materiaal. Witte katoenen canvas schoenen zijn het beste, omdat de natuurlijke vezels textielverf absorberen (synthetische stoffen doen dat niet). Satijnen dansschoenen en –spitzen kan je bijvoorbeeld weer goed verven met ecoline verf.

gaynor minden spitzen in kleurtjes satijnen spitzen verven

© Gaynor Minden

Hoe verf je de dansschoenen?

Voorbereidingen:

  1. Als je danssneakers gaat verven, maak je de schoenen eerst schoon met warm water om ze vochtig te maken.
  2. Verwijder de veters (tenzij je wilt dat ze dezelfde kleur krijgen) van de sneakers of de gespen van dansschoenen.
  3. Bescherm je werkoppervlak en gebruik rubberen handschoenen om vlekken te voorkomen

Hoe je sneakers in de wasmachine verft:

Benodigdheden:

  • Machinewas verf pod
  • Witte canvas sneakers
  • Wasmachine

Maak de schoenen vochtig en plaats ze in je wasmachine. Leg de wasbol met machinewas verf, zoals een Dylon pod, er direct bovenop. Stel de wasmachine in op een volledig wasprogramma van 40° C. Gebruik geen spaar- of voorwasopties. Voer vervolgens hetzelfde wasprogramma nogmaals uit, dit keer met wasmiddel om de kleurstof eruit te spoelen.

Haal je schoenen eruit en voer hetzelfde wasprogramma opnieuw uit (met wasmiddel) om je wasmachine te reinigen. Veeg indien nodig het rubberen gedeelte van de schoen ​​met een natte doek af. Laat tot slot je sneakers volledig drogen, voordat je er de sterren van de hemel mee danst. Liever nauwkeurig met de hand verven? Lees dan hieronder verder.

 

international dance shoes shanghai maria roberts dansschoenen verven met de hand

Hand geverfde dansschoenen. © International Dance Shoes.

Hoe je satijnen dansschoenen verft:

Benodigdheden:

  • Lichtgekleurde satijnen schoenen
  • Textielverf of ecoline verf
  • Verfkwasten
  • Terpentine, geraffineerde wasbenzine of reinigingsvloeistof.
  • Wattenschijfjes en wattenstaafjes
  • Rubberen handschoenen om je handen te beschermen
  • Kommetje(s) voor de verf

Trek de handschoenen aan en begin met het schoonmaken van het satijn met de terpentine. Wees voorzichtig rondom de randjes, omdat de vloeistof ook lijm kan doen oplossen. Wanneer de schoenen schoon en droog zijn, kan je beginnen met verven! Doe dit relatief snel om een zo’n egaal mogelijk resultaat te krijgen. Als je twee kleurtjes gebruikt, is het wel belangrijk om de kleuren tussendoor goed te laten drogen. Eventuele foutjes kan je voorzichtig verwijderen met de wattenstaafjes.

Laat de dansschoenen 48 uur goed drogen. Eventueel kan je nog een beschermingsspray voor dansschoenen gebruiken. Et voilà; unieke, gepersonaliseerde dansschoenen!bruidsschoenen verven