Toi Toi Toi’tjes voor Eindvoorstellingen en Dansexamens

0

Als danser heb je vast wel eens ‘toi toi toi‘ gehoord. Al helemaal aan het einde van het dansseizoen met alle dansexamens en eindvoorstellingen. Maar waar komt de uitdrukking vandaan? Waarom zeggen we niet gewoon succes in de theaterwereld? En niet wat zijn de leukste toi toi toi cadeautjes voor dansers? Je leest het hier!

De leukste cadeautjes voor de eindvoorstelling

Voor een dansshow is het gebruikelijk om van te voren kleine cadeautjes met een handgeschreven kaartje uit te delen. Deze noemen we ook wel toi toi toi’tjes. Dit zijn de leukste kleinigheidjes voor dansers, maar ook voor zangers, acteurs of andere artiesten:

Sleutelhangers

Sleutelhangers zijn de ideale cadeautjes om iemand geluk mee te wensen. En laten er nou heel leuke sleutelhangers met dansthema verkrijgbaar zijn, bijvoorbeeld bij Danswinkel.nl! Clip er vervolgens gemakkelijk een gepersonaliseerd kaartje aan vast.

bloch gift bag toi toi toi

Tasjes

Kleine cadeautasje met dansthema zijn ook echt een leuk en praktisch cadeautje. Een dansschoenen tasje, gymtasje, shopper of portemonnee hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Het wenskaartje kan je bijvoorbeeld aan de sluiting van de tas vastmaken of in het tasje verstoppen.

Balletaccessoires

De geliefde balletmerken hebben allemaal een uitgebreid assortiment balletaccessoires. Denk aan spiegeltjes, badges, magneten, schriften, haarclips of kettingen. Vaak zijn deze leuke cadeau items voorzien van het merklogo of een bekende mascotte van het merk wat de items super uniek maakt!alista zakspiegeltje als toi toi toi tje

Wat betekent Toi toi toi?

dansez-vous tutu dansersHoewel het een bekende uitdrukking is in de podiumkunsten, gaan er diverse theorieën over de oorsprong in de rondte. Zo zou het in de folklore gebruikt zijn om hekserij en boze geesten af te weren. Dit ging vaak gepaard met kloppen op hout of spugen. Eén theorie ziet de uitdrukking dan ook als de klanknabootsing van drie keer spugen. Een andere theorie beweert zelfs dat het van oorsprong een drievoudige waarschuwing van de duivel is, aangezien ‘Teufel’ (spreek uit: toifel) duivel in het Duits betekent.

Tegenwoordig kan je het beter vergelijken met afkloppen. Drie keer afkloppen doe je om ongeluk te voorkomen. Hetzelfde geldt voor toi toi toi. Door drie keer ‘Toi’ te zeggen, wensen we elkaar succes en geluk op het toneel. De uitdrukking wordt in de theaterwereld vaak gezegd, omdat het ongeluk zou brengen elkaar succes te wensen voor een uitvoering of optreden.

De één noemt het bijgeloof, de ander gelooft er heilig in. Er is echter geen ontkennen aan dat toi toi toi zich heeft ontwikkeld tot een echte traditie in de theaterwereld. Vergelijkbaar met uitdrukkingen als break a leg.

Lees hier meer over: must-haves voor dansers.