Hoe bereid je je het beste voor op de eindvoorstelling?

0

Het einde van het dansseizoen is in zicht. Dansers, dansdocenten en dansscholen werken volop toe naar de feestelijke afsluiting van het dansjaar. Hierbij komt ook het leukste, en misschien wel het spannendste, onderdeel van het jaar eraan: de eindvoorstelling! Met onze tips bereid je je optimaal voor op de eindshows.

1. Pak de danstas op tijd in

De allerbelangrijkste tip die je onwijs veel spanning zal schelen: zorg ervoor dat je alle dansbenodigdheden op tijd klaar hebt liggen! Leg de week van de eindvoorstelling alvast de benodigde danskleding, dansschoenen en accessoires klaar en zorg ervoor dat de danstas de avond van te voren volledig ingepakt is. Hiervoor is het aan te raden om een grote danstas te gebruiken. Verdeel de dansspullen vervolgens in aparte categorieën en berg ze ook in aparte tasjes of vakjes op. Bijvoorbeeld:

 • Danskleding voor de eerste dans (tweede dans apart, derde dans apart etc.)
 • Extra danskleding (denk aan extra panty’s in het geval van ladders of vlekken)
 • Haaraccessoires
 • Make-up
 • Naaisetje (voor als de linten of elastieken losschieten)
 • Trainingspak
 • Lunch/tussendoor snacks/drinken
 • Toi, toi, toi’tjes (kleine cadeautjes voor je klasgenootjes)

Voordat je kan beginnen met de tas inpakken, moet je natuurlijk wel weten wat je allemaal nodig hebt én dit allemaal in huis hebben. Daarom komen we al snel aan bij onze volgende tip.

Dansez-Vous danstas dance pro grote sporttas voor danskleding

Ⓒ Dansez-Vous. Tas ‘Dance Pro’.

2. Schaf alle dansspullen op tijd aan

In het beste geval deelt de dansdocent of dansschool ruim van te voren een volledige kledinglijst. In de praktijk blijkt dit toch wat lastiger te zijn. Er komt zoveel kijken bij de voorbereidingen voor een grote eindvoorstelling, dat het officieel vastzetten van de benodigde kostuums vaak achteraan de to-do lijst komt te staan.

Helemaal niet zo gek, maar wel lastig aangezien de wat meer speciale dansschoenen, tutu’s en exclusieve balletkleding levertijden van een maand kunnen hebben. Sommige dansspullen duren zelfs nog langer in zo’n drukke periode als het einde van het dansseizoen.

Begin daarom ruim van te voren met het aanschaffen van de dansbenodigdheden. Advies is om een dansspeciaalzaak te bezoeken en je daar te laten adviseren over voorradige of snel leverbare dansartikelen. DANSWinkel.nl heeft filialen door heel Nederland!

Kledinglijst nog niet ontvangen, maar komt de voorstelling al dichtbij?

Dan kan je het natuurlijk altijd vragen aan de dansdocent. Misschien heeft de dansschool al bepaalde kostuums in gedachten, maar nog niet de tijd gehad om deze op papier te zetten. Wellicht kan je de dansdocent zelfs helpen met het in elkaar zetten van de lijst! Daar help je de andere dansers en dansouders ook weer mee.

Ook als je nog niet weet wat de kostuums gaan zijn, kan je wel alvast nieuwe en nette basics kopen. Denk aan balletschoenen, dansvoetjes en balletpanty’s. Diverse dansaccessoires die je alvast kan aanschaffen zijn bijvoorbeeld: haarnetjes, haarspelden, spitzen teenbeschermers, linten en elastieken.

sodanca tas eindvoorstelling

Ⓒ SoDanca.

3. Maak een overzicht

Voorafgaand aan de eindvoorstelling heb je vele verschillende repetities; op het toneel, in een studio, in het theater en in de dansschool. Ook heb je waarschijnlijk een generale repetitie en misschien wel meerdere shows op verschillende dagen en tijden. Dit kan best verwarrend zijn! Schrijf daarom alle belangrijke data uit. Bijvoorbeeld in zo’n overzichtje:

Activiteit Datum Tijd begin Tijd aanwezig Locatie
Repetitie 23 juni 11:30 11:00 Dansschool
Generale repetitie 24 juni 18:00 16:00 Theater
Voorstelling 1 25 juni 15:30 14:00 Theater
Etc.

 

Hier zou je zelfs op kunnen noteren hoe laat je precies het toneel op moet, welke spullen je mee moet nemen, wanneer je kan eten en wanneer je opgehaald wordt. Bewaar het overzicht bij de kledinglijst en je bent helemaal klaar voor de eindvoorstelling!

4. Opwarmen (en warm blijven)

Een grote eindvoorstelling kan wel de hele dag duren. Om dan nog maar niet te spreken van de lange repetitiedagen. Meestal vindt er voorafgaand aan de voorstelling of repetitie wel een gezamenlijke opwarming plaats. Echter, als je helemaal aan het einde van de show pas aan de beurt bent, zijn je spieren allang weer afgekoeld tegen die tijd.

Het is onwijs belangrijk om je nogmaals op te warmen, voordat je het toneel op gaat. Niet alleen om spierpijn en blessures te voorkomen, maar ook om je allerbeste prestaties te kunnen leveren op het podium.

Wat ook spierpijn voorkomt, is om na het dansen niet gelijk weer in de kleedkamer te gaan zitten. Eerst wat stretches of rustige cooling down oefeningen doet wonderen! Backstage kan je het beste een lekker warm trainingspak dragen om niet te snel weer af te koelen.

Wat nog meer helpt om de beste prestaties neer te zetten? Voldoende eten en drinken door de dag heen. Wat en wanneer je het beste kan eten, verschilt natuurlijk ontzettend per persoon. Een aantal algemene tips:

 1. Pas op dat je niet te veel eet of drinkt vlak voordat je op moet.
 2. Probeer eten en drinken met te veel suiker te vermijden.
 3. Drink genoeg water.
 4. Eet regelmatig wat kleinere porties om je energie hoog te houden.
opwarming voor de eindvoorstelling ballet foto dansez-vous

Ⓒ Dansez-Vous. Balletpakje ‘Lora’.

5. Geniet!

Het aller-, allerbelangrijkste is natuurlijk om te genieten! Zo’n eindshow is dan wel een gigantische productie met lange voorbereidingstijd. De voorstellingen zelf zijn in een oogwenk voorbij. Maak je dus vooral niet te veel zorgen en geniet van ieder moment; van de paar magische minuten op het toneel tot de gezelligheid in de kleedkamers.

Wear Moi violetta ivan danskleding voor eindvoorstellingen

Ⓒ Wear Moi