De leukste en meest originele Dansfestivals deze zomer!

0

Het mag weer: lekker dansen, zonnen en genieten tijdens de grootste festivals. En dat gebeurt volop! De afgelopen tijd is door heel Nederland uitvoerig gefeest op de vele Koningsdag- en Bevrijdingsfestivals. Dit geeft ons goede hoop voor de zomer, want het festivalseizoen komt er aan! Nog een aantal vrije dagen staan deze zomer? Bekijk dan onze verzameling van de leukste podiumkunsten- en dansfestivals om te bezoeken in 2022. En vergeet daarbij natuurlijk niet om alvast de perfecte dansschoenen voor buiten aan te schaffen.

Holland Festival

Het Holland Festival bestaat maar liefst 75 jaar! De jubileumeditie belooft dan ook een echt spektakel te worden. Van 3 tot en met 26 juni kan je genieten van een veelzijdig programma. Onder andere dans, theater, muziek, opera, muziektheater en multidisciplinaire voorstellingen van over de hele wereld komen voorbij. Bovendien vindt het Holland Festival plaats in de mooiste theaters van Amsterdam, waaronder het Muziektheater, Koninklijk Theater Carré, Melkweg, Concertgebouw en Internationaal Theater Amsterdam.

 • Wanneer: 3 – 26 juni
 • Waar: Amsterdam
holland festival amsterdam fotocredit nicole marnati

Afbeelding van: HF Citydressing © Nicole Marnati

Spring Performing Arts Festival

SPRING Utrecht is het platform voor nieuwe ontwikkelingen in de hedendaagse podiumkunsten. Het Spring Performing Arts Festival programmeert ieder jaar vernieuwende voorstellingen van hedendaagse (inter)nationale theatermakers en choreografen. Bovendien bestaat SPRING 10 jaar. Verwacht een grote diversiteit aan voorstellingen met vele bijzondere premières die je niet wilt missen!

 • Wanneer: 12 – 21 mei
 • Waar: Utrecht

spring performing arts festival utrecht

Vondelpark Openluchttheater

Het Vondelpark Openluchttheater is het stralende middelpunt van het geliefde Vondelpark in Amsterdam. Van juni tot september is er elk weekend een uiteenlopend programma met muziek, comedy, jeugd, dans en klassieke concerten. De dansvoorstellingen vinden iedere vrijdagavond plaats. Verwacht klassiekers zoals het Nationale Ballet, maar ook moderne dansgezelschappen, zoals het Nederlands Dans Theater. Je ontdekt nieuw talent én je ziet gevestigde namen. Zin om zelf de heupjes los te schudden? Zet dan alvast het Summer Breeze Latin Festival op de agenda. Met de zon, het mooie park en de goede sfeer is er voor ieder wat wils!

 • Wanneer: juni – september
 • Waar: Vondelpark, Amsterdam

vondelpark openluchttheater amsterdam dansfestivals zomer

Moving Futures Festival

Van vrijdag 25 maart tot en met vrijdag 3 juni 2022 is het Moving Futures Festival te zien in negen Nederlandse steden. Moving Futures is hét festival waar je dans van de nieuwste generatie makers in al zijn verschijningsvormen beleeft. Het festival toont vernieuwende dans in een royaal uiteenlopend programma met voorstellingen, installaties, workshops en (after)talks. Zeker één van de meest unieke dansfestivals die je niet wilt missen!

 • Wanneer: 25 maart – 3 juni
 • Waar: door heel NL

moving futures festival 2022 dans

Julidans

Grensverleggend, gedurfd en verrassend. In Juli ieder jaar presenteert Julidans de actuele stand van zaken in de hedendaagse dans. In een breed programma zie je het werk van toonaangevende en eigenzinnige choreografen met verschillende culturele en disciplinaire achtergronden.  Verwacht meer dan 40 voorstellingen op 14 locaties door de stad, met Internationaal Theater Amsterdam als festivalhart. Julidans is een van de leukste dansfestivals voor internationale hedendaagse dans. Zowel voor de echte kenners als nieuwsgierige geesten.

 • Wanneer: 2 – 16 Juli
 • Waar: Amsterdam
julidans dansfestivals 2022 jaap scheren

© Jaap Scheren

Dias Latinos

Hedendaagse podiumkunsten voorstellingen niet jouw ding? Sta je liever zelf op de dansvloer? Dan is Dias Latinos misschien wel iets voor jou. Dias Latinos is het grootste én gratis Latin & Caribisch festival van Nederland! Op 1, 2 en 3 juli transformeren ze de historische binnenstad van Amersfoort in een Latijns-Amerikaans feest. Met de beste artiesten, workshops en allerlei andere festiviteiten. Dias Latinos 2022 staat in het teken van de Antillen. Dit thema loopt als een rode draad door de programmering en is in lijn met de afkomst van Artist in Residence van dit jaar, Randal Corsen uit Curaçao.

 • Wanneer: 1 – 3 juli
 • Waar: Amersfoort

dias latinos 2022 latin dansfestivals nederland

India Dans Festival

Vier de rijke Indiase dans en cultuur tijdens het India Dans Festival! Naast het live festival in het Korzo Theater in Den Haag kent het India Dans Festival in 2022 ook een uitgebreide online editie. Korzo presenteert toonaangevende en beginnende talenten uit binnen- en buitenland. Inspirerende optredens van grote internationale artiesten worden afgewisseld met verfrissende, moderne in-house producties. Ook is er plek voor de dansgemeenschap om elkaar te ontmoeten, werk te presenteren en workshops te volgen.

 • Wanneer: 19 – 29 mei
 • Waar: Korzo Theater, Den Haag

india dans festival korzo den haag

Oerol Festival Terschelling

Oerol is een eigenzinnige festivalorganisatie op het eiland Terschelling. Het tiendaagse festival is één van de oudste cultuur-, kunst- en dansfestivals van Nederland! Geniet van een verscheidenheid aan activiteiten. Van een relaxed luisterconcert in het Bostheater tot een inspirerende dansvoorstelling in de duinen. Misschien pink je wel zachtjes tranen weg tijdens een mooi verhaal op het Storytelling Podium. Of ben je dansend in de zon op de Betonning of met het zweet op je voorhoofd in Club W te vinden. Het kan allemaal.

 • Wanneer: 9 – 19 juni
 • Waar: Terschelling

oerol festival kunst cultuur en dansfestivals terschelling

Zomercarnaval

Ruim 2.500 dansers en danseressen, 25 carnavalsgroepen en praalwagens zetten de Rotterdamse binnenstad jaarlijks op z’n kop! De Zomercarnaval Straatparade betekent een explosie van kleur, muziek, feest en creativiteit in een stoet van indrukwekkende praalwagens. Gehuld in de meest spectaculaire kostuums met maar één missie: iedereen laten dansen. De Zomercarnaval Straatparade is het grootste Caribbean straatfeest en bovendien één van de meest swingende dansfestivals van Nederland. Iedereen is uitgenodigd!

 • Wanneer: 29 – 30 juli
 • Waar: Rotterdam

zomercarnaval dansfestivals rotterdam

Bekijk onze dansevenementen agenda voor alle recente podiumkunsten evenementen, voorstellingen en workshops.