Vier Internationale Dans Dag 2022!

0

Dans stelt ons in staat om verhalen over te brengen, ongeacht verschillen in taal, cultuur, leeftijd of achtergrond. Het kan gezien worden als de universele taal die ons verbindt, ontroert en inspireert. Daarom vieren wij vandaag het belang- en de impact van dans! Iedere dansstijl staat in de schijnwerpers, van populaire danssoorten tot niche bewegingsstijlen. Laat het dit jaar nou ook nog de 40ste editie van Internationale Dans Dag zijn! In dit artikel vertellen wij alles over deze bijzondere feestdag.

internationale dans dag

Hoe Internationale Dans Dag ontstaan?

Internationale Dans Dag is in 1982 opgericht door het Internationale Dans Comité van het Internationaal Theater Instituut (ITI / UNESCO). Ieder jaar vindt de feestdag plaats op 29 april. Dit is namelijk de verjaardag Franse balletmeester en grondlegger van modern ballet, Jean-Georges Noverre (1727-1810).

Wat vieren wij deze feestdag?

Op deze dag vieren we het belang van de kunstvorm “dans”. Onder andere door de pracht en de diversiteit van de danswereld te laten zien. Bovendien dient Internationale Dans Dag als een wake-up call voor regeringen, politici en instellingen die de waarde er nog niet van in zien. Deze waarde is namelijk enorm! Niet alleen op het gebied van economische groei, maar ook voor de (inter)nationale cultuurvorming, een gevoel van saamhorigheid en het welzijn van het individu.

Hoe vieren we dansdag in 2022?

Ieder jaar selecteert de danscommissie van ITI een dansvertegenwoordiger. Dit jaar is danseres en artistiek directeur van het Koreaanse Nationale Ballet Kang Sue-jin uitgekozen! Zij zal het International Dance Day evenement inluiden met een videobericht. Vervolgens kan je genieten van vijf dansproductie streams, één uit iedere regio (Afrika, Azië-Pacific, Amerika, Europa en Arabische landen). Internationale Dans Dag vieren we niet alleen online. Het ITI moedigt juist de organisatie van dansevenementen over de hele wereld aan.

Hoewel er hier in de buurt geen officieel dansdag festival plaats lijkt te vinden, is dit natuurlijk wel de perfecte dag om de lokale dansschool te bezoeken voor een proeflesje. Of ga er lekker op uit. Bijvoorbeeld naar een balletvoorstelling, Latin feestje of een vrijdansavond. Al wat meer danservaring? Ga gezellig winkelen met jouw dansvrienden en trakteer jezelf op een gloednieuwe dansoutfit! Bekijk danswinkels in Nederland.

IDD2022OnlineCelebrationProgramme-1 internationale dans dag 2022 programma

Programma Internationale Dans Dag 2022 (klik om te vergroten)