Inzamelingsactie voor Oekraïne en opvang vluchtelingen – DANSWinkel

0

Het conflict in Oekraïne heeft de wereld diep geraakt. Ook in Nederland is de impact te voelen en te zien. Zo zijn er door het hele land initiatieven opgezet om steun te betuigen aan de inwoners van- en vluchtelingen uit Oekraïne. Als Danswinkel en dansplatform zetten wij ons in om hopelijk ook een steentje bij te kunnen dragen. De DANSWinkel.nl vestiging in Hilversum heeft zich de afgelopen weken opgesteld als inzamelpunt voor hulpbenodigdheden voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Lees vooral verder voor meer informatie over de inzameling- en bezorging van deze hulpgoederen, evenals onze betrokkenheid met de aangekomen vluchtelingen.

Inzamelingsactie

Een man op leeftijd loopt de Danswinkel op de Spoorstraat binnen met een rolstoel. ‘Kan ik mijn rolstoel hier afleveren? Misschien dat de slachtoffers uit Oekraïne deze harder nodig hebben’, vraagt de man. Veel van dit soort aangrijpende momenten hebben hier de afgelopen weken plaatsgevonden. Het nieuws over de inzameling van hulpgoederen in Danswinkel Hilversum is als een lopend vuurtje rondgegaan onder de lokale bewoners. Mede dankzij de aankondiging in de huis-aan-huiskrant Gooi en Eembode.

Onder andere dozen vol met luiers, dekens, knuffels, hondenvoer, blikvoeding, aspirines en volledige EHBO pakketten zijn ingezameld. De meest creatieve ideeën zijn langsgekomen, zoals een scheerapparaat met een handgeschreven brief waarin staat omschreven hoe het oplaadsnoer ook gebruikt kan worden voor mobiele telefoons. Wij willen iedereen die bij heeft gedragen aan de inzamelingsactie ontzettend bedanken. Dankzij alle genereuze donaties zijn er meerdere bussen vol met hulpbenodigdheden in Oekraïne afgeleverd.

inzamelingsactie hulpgoederen Oekraïne

De reis van de ingezamelde goederen

Wekelijks brengen busjes de hulpgoederen van diverse inzamelpunten naar de Oekraïense grens in Polen. Ook de spullen die zijn ingezameld in de Danswinkel zijn zo bij de Oekraïense slachtoffers terecht gekomen. Hier zit ook een GoFundMe-campagne aan verbonden. Oprichter van de GoFundMe-campagne Jonathan Gurevich vertelt in zijn LinkedIn artikel in detail over zijn reis naar de Oekraïense grens met drie busjes.

Bezoek hier de GoFundMe-campagne van de actie voor Oekraïne

busjes richting oekraine

Vluchtelingen opvangen

De busjes brengen niet allen hulpgoederen naar Oekraïne toe, ze nemen ook vluchtelingen mee terug. Na de eerste reis zijn ze erin geslaagd om 18 vluchtelingen (en 1 hond) terug te brengen, waarvan de meesten zijn opgevangen door hun eigen vrienden en familie in Nederland. De overgebleven groep, bestaande uit een moeder met een 4-jarige zoon, 5-jarige dochter en hun oma, is ondergebracht in Hilversum. Wij zijn dankbaar dat wij mee hebben kunnen helpen met het inrichten van het appartement met onder andere tandenborstels, pyjama’s en wat speelgoed voor de kinderen.

on my way ua logo

De chauffeurs van deze reis zijn onderdeel van een grote groepsapp, waarin meerdere vrijwilligers hun tips en ervaringen delen over hun hulpreizen naar Oekraïne. Naar aanleiding van de WhatsApp-groep heeft een team met vrijwilligers de stichting On My Way UA opgericht. Hiervoor rijden diverse chauffeursteams naar de Oekraïense grens met hulpgoederen. Vervolgens komen zij terug naar Nederland met vluchtelingen die via partner organisaties gehuisvest kunnen worden.

Impact op de Cultuursector

De oorlog in Oekraïne beïnvloedt ook de culturele wereld. Drie Oekraïense vluchtelingen hebben direct hun professionele dansopleiding kunnen vervolgen aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam. DANSWinkel.nl heeft de dansstudenten mogen verwelkomen met goodiebags gevuld met balletkleding, balletschoenen en diverse presentjes.

Inmiddels volgen maar liefst zeven professionele balletstudenten uit Oekraïne hun dansopleiding voorlopig aan de Nationale Balletacademie. Vijf van hen zijn aangedragen door de Youth America Grand Prix (YAGP). In samenwerking met partnerscholen in Europa en de Verenigde Staten biedt de YAGP Oekraïense balletstudenten de kans om hun opleiding elders te vervolgen.

Ook dansers uit Rusland hebben het land moeten ontvluchten. Russische prima ballerina Olga Smirnova sprak zich onlangs uit tegen de Russische invasie in Oekraïne, die het voor haar onhoudbaar maakt om in Rusland te blijven werken. Naast Smirnova hebben nog 4 andere dansers uit Rusland en Oekraïne zich aangesloten bij het Nationale Ballet in Amsterdam. Zoals Olga Smirnova aangeeft, maakt de oorlog in Oekraïne de artistieke samenwerkingen die zo belangrijk zijn in de danswereld onmogelijk.

De zorg en moeite die mensen steken in het opvangen van vluchtelingen, het oprichten van hulporganisaties, het doneren van geld, het inzamelen van hulpgoederen en het afleveren hiervan in Oekraïne is hartverwarmend. De solidariteit tussen mensen, ongeacht de taal, cultuur of afkomst, verbindt ons.

olga smirnova zwanenmeer

Olga Smirnova