De Cultuursector komt in actie voor Oekraïne – #hArtforUkraine

0

In het weekend van 4 t/m 6 maart betuigt de cultuursector steun aan Oekraïne aan de hand van de gezamenlijke campagne ‘hArtforUkraine’. Theaters en cultuurcentra zullen aankomend weekend hun gebouwen verlichten in de Nationale kleuren van Oekraïne en inzamelingsacties organiseren om solidariteit en medeleven te tonen.

Meer informatie over de actie vind je op h-artforukraine.nl. #🧡rtforUkraine

Initiatiefnemer van hArtforUkraine is Taskforce culturele en creatieve sector. Dit samenwerkingsverband van Kunsten ’92 is opgericht bij de start van de coronacrisis. Ruim 100 branche-, beroeps- en belangenorganisaties zijn aangesloten bij de organisatie.

‘Het culturele veld is, zoals iedereen, diep geschokt door de ontwikkelingen in Oekraïne. We maken ons grote zorgen over de gevolgen van de grootscheepse vijandelijkheden in Oekraïne voor de inwoners van het land’.

– Taskforce culturele en creatieve sector

Wat wordt er georganiseerd?

Culturele organisaties verspreid door heel Nederland organiseren verschillende initiatieven. Zo moedigt Taskforce alle creatieve organisaties en hun medewerkers aan om ook zelf acties te bedenken en zich aan te sluiten bij deze campagne. Denk bijvoorbeeld aan kunstbeoefening, cultuureducatie of amateurkunst. Bovendien zijn de acties niet gelimiteerd tot het weekend van 4-5-6 maart.

In de danswereld zijn we gewend om met alle nationaliteiten in goede harmonie samen te werken en dat willen we blijven doen omdat dans mensen verbindt. We spreken onze steun uit aan alle mensen die lijden onder het oorlogsgeweld.

– Scapino Ballet Rotterdam

Grote Nederlandse dansgezelschappen, zoals Het Nationale Ballet, Introdans, Scapino Ballet Rotterdam en Nederlands Dans Theater (NDT), steunen de actie. Diverse culturele organisaties houden ook speciale benefietvoorstellingen, waaronder:

  • Amare, Residentie Orkest Den Haag, Koninklijk Conservatorium, Nederlands Dans Theater en Het Nationale Theater organiseren een benefietconcert op 6 maart. De gehele opbrengst gaat naar Giro555, Samen in actie voor Oekraïne.amare benefietconcert hartforukraine
  • Philharmonie Haarlem vervangt het festival weekend van 12-13 maart ‘De 48 uur van Tsjaikovski en Stravinsky’ door twee benefietconcerten voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Alle opbrengst uit de kaartverkoop komt ten bate van de vluchtelingen uit Oekraïne. benefietconcert Ekaterina Levental philharmonie haarlem
  • Het Concertgebouw organiseert samen met de Oekraïense pianiste Anna Fedorova en de Russische celliste Maya Fridman een benefietconcert voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. De gehele opbrengst van het concert op 6 maart komt ten goede aan de samenwerkende hulporganisaties onder Giro 555. Op de avond zelf is het voor bezoekers bovendien mogelijk om op eenvoudige wijze een extra donatie te doen aan Giro 555.anna fedorova benefietconcert concertgebouw
  • Filmhuizen door heel Nederland vertonen in maart de Oekraïense documentaire Donbass (2018). De volledige opbrengst van deze zwarte komedie wordt geschonken aan Giro555: Samen in actie voor Oekraïne.donbass isala theater hArtforUkraine

Ook doneren?

Bezoek een benefietconcert of doneer rechtstreeks via één van de lopende inzamelingsacties. Donaties die via deze campagne worden opgehaald door instellingen, bezoekers en publiek kunnen via een speciale QR-code overgemaakt worden. Op die manier kunnen de initiatiefnemers het bedrag dat via deze campagne wordt opgehaald bijhouden.QR code hArtforUkraine