DANSWinkel “in gesprek met”: Choreograaf en Creative Director Roy Julen

0

Roy Julen is een gerenommeerd choreograaf en creative director. Met zijn aanzienlijke ervaring en prestaties op het gebied van choreografie, film, TV en evenementen wordt hij door andere professionals in de sector beschouwd als een ervaren expert op deze gebieden. In deze editie van “In gesprek met” blikt Roy Julen terug op zijn eerste aanraking met dans en muziek. Hij vertelt vol enthousiasme over zijn passie voor- en kennis van choreografie. Laat je inspireren door zijn visie op trots en succes, gedurfde keuzes en de toekomst!

Roy Julen:

“Geniet, wees oprecht, verloochen jezelf niet en respecteer elkaar. Dat lijkt mij een mooie toekomst.”

roy julen profielfoto

Roy Julen is al meer dan 8 jaar de uitvoerende choreograaf en creative producer van populaire Nederlandse- en Belgische televisie shows, waaronder So You Think You Can Dance, The Voice en The Ultimate Dance Battle. Hij is evenals bekend als de choreograaf van de veelgeprezen Amerikaanse hitmusical Flashdance. Ook heeft hij gewerkt met wereldberoemde popartiesten, zoals Diana Ross, Jason Derülo, Stromae en Taio Cruz.

Daarnaast creëerde Roy Julen zijn eigen succesvolle dansfilm genaamd Body Language die werd bekroond met een Dutch Golden Film Award. Zijn creativiteit reikt nog verder, want in 2019 creëerde hij zijn eigen televisieformat DanceSing dat werd opgepikt door John de Mol (ITV/TALPA).

Hoe ben je met dans in aanraking gekomen?

“In principe ben ik vrij laat begonnen met dansen in vergelijking met de jongeren van nu. Zij beginnen vaak al op 4-jarige leeftijd met ballet en komen meestal rond 8-jarige leeftijd in contact met Hiphop. Mijn eerste contact met muziek was op 11-jarige leeftijd. Toen kwam ik erachter dat ik de muzikaliteit van de muziek niet hoorde. Wat weliswaar vreemd klinkt als je ziet dat mijn choreografieën nu juist heel muzikaal opgebouwd zijn. Ik mocht met mijn zus mee naar een concert van een hiphopartiest en ik was mij ervan bewust dat het belangrijk was om op die muziek mee te kunnen bouncen. Deze bounce heeft mijn zus mij met succes aangeleerd. Wel met heel veel geduld, want het duurde de hele dag. Dit was mijn allereerste ervaring met beweging op muziek.

De leergierige persoon in mij is hiermee verder gegaan. Via muziekvideo’s waar veel dans in voorkwam, heb ik mijzelf danspassen proberen aan te leren. Uiteindelijk heeft de passie voor dans mij in de houdgreep genomen. Op latere leeftijd ben ik afgestudeerd aan de particuliere Hogeschool voor Dans en Theater Lucia Marthas met twee bachelordiploma’s; uitvoerend danser en danspedagoog.”

Je hebt veel projecten gedaan als choreograaf. Waar ben je het meest trots op en waarom?

“Het wordt mij dikwijls gevraagd op welk project ik het meest trots ben. In mijn jongere jaren had ik één van de grote internationale artiesten uit de Verenigde Staten opgenoemd waar ik mee heb mogen werken, maar die gedachten zijn inmiddels veranderd. Ik ben mij er heel erg van bewust dat succes en trots meer te maken hebben met het gevoel dat je van een project krijgt in plaats van de intrinsieke waarde die mensen eraan geven. Het wereldsucces van Jason Derülo, Taio Cruz en Stromae hebben zij aan zichzelf te danken door hard te werken. Dat ik voor hen heb mogen choreografen vond ik geweldig, maar is niet mijn wereldsucces of het werk waar ik het meest trots op ben. Trots of succes is een gevoel, weliswaar een goed gevoel, en zolang ik een deel van mijn visie de realiteit in mag brengen ben ik trots.

roy julen choreograaf en artistiek directeurHet maken van mijn eerste eigen dansfilm ‘Body Language’, gebaseerd op een filmscript dat ik zelf heb geschreven, geeft een heel goed gevoel. Al helemaal omdat de film ook daadwerkelijk gemaakt is, bekroond is met een Gouden Film Award en in zeven landen in de bioscoop te zien is geweest.

Het bedenken van een eigen TV programma ‘DanceSing’ en deze zien ontwikkelen door TV icoon John de Mol geeft een warm- en fijn gevoel wat zeker leunt naar super trots zijn. Ik ben voornamelijk trots op het feit dat ik nooit heb opgegeven en altijd realistisch in mijzelf heb geloofd.”

“Zolang ik een deel van mijn visie de realiteit in mag brengen, ben ik trots.”

Je werkt met veel verschillende dansers samen, hoe zorg je ervoor dat je altijd het uiterste uit je dansers haalt?

“Ik ben een groot voorstander van het werken met verschillende dansers. Op deze manier blijft mijn creativiteit geprikkeld door de energie en kwaliteiten van de dansers. Weliswaar is de ambitie om een goede danser te willen zijn voor mij het belangrijkste. Iemand die hard wilt werken voor zichzelf kan uiteindelijk de kwaliteit bieden die ik verwacht in de repetities en op het podium. Mijn choreografieën zijn voornamelijk heel erg muzikaal en uitdagend, waardoor er vanzelfsprekend een drive en wilskracht naar boven komt bij de dansers.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

Je werkt zowel in België als in Nederland, is er een verschil tussen beide danswerelden?

“Zowel België als Nederland heeft een fijne, maar tevens een harde, entertainmentindustrie. Je zal altijd 100% moeten geven, al dan niet meer, om ‘aan de bak’ te blijven. Ik choreografeer al sinds 18-jarige leeftijd voor televisie en voor verschillende artiesten. Inmiddels ben ik ook regisseur van diverse theaterproducties, TV commercials en films. Tot op de dag van vandaag doe ik dit nog met hetzelfde enthousiasme als mijn eerste choreografie.

Ongeacht de directheid van Nederlanders en het meer gereserveerde van de Vlaming, denk ik dat er voor dansers in Nederland een grotere druk op bewijsdrang ligt. Onder andere vanwege een veel groter aanbod van dansers in Nederland. Dit resulteert er naar mijn mening ook in dat de dansers in Nederland meer persoonlijkheid hebben op podium. Anderzijds vind ik dat door het schaarse aanbod de dansers uit België veel meer gedreven in de repetitie staan. Dit geeft mij vervolgens meer ruimte voor creatieve invalshoeken wat resulteert in unieke choreografieën.”

“Tot op de dag van vandaag werk ik nog met hetzelfde enthousiasme als ik had voor mijn eerste choreografie.”

Wat is je grootste blunder?

“Ik geloof niet in blunders, maar wel in gedurfde keuzes. Gedurfde keuzes moet je blijven nemen in je carrière. Ook als er zo nu en dan minder gewenste uitkomsten zijn. Door oplossingsgericht te denken, blijf ik creatief. Bovendien kan je overal van leren, waardoor je verder kan blijven ontwikkelen. De keuzes die ik heb gemaakt in mijn verleden hebben mij gevormd tot de creatieve artiest van vandaag.”

Hoe zie jij de toekomst en wat zou je het liefst nog willen bereiken?

2021-11-26 - Niels Destadsbader @ Sportpaleis (Antwerpen) - 147

2021-11-26. Niels Destadsbader @Sportpaleis

“Een doel hebben is goed, maar als danser heb ik ervaren dat de repetitieperiode altijd veel langer duurt dan het optreden zelf. Om die reden heb ik leren genieten van de reis in plaats van de focus op de bestemming te leggen. Dezelfde visie deel ik ook wat betreft de toekomst. Geniet, wees oprecht, verloochen jezelf niet en respecteer elkaar, dat lijkt mij een mooie toekomst.”

 


Over “In gesprek met”

De COVID-pandemie heeft laten zien hoe belangrijk de kunst- en cultuursector en de entertainmentbranche eigenlijk zijn voor het mentale welzijn van- en de verbondenheid tussen mensen. Tegelijkertijd hebben juist deze sectoren vele tegenslagen ervaren. Om jullie lezers een hart onder de riem te steken, gaan wij in gesprek met inspirerende professionals.

In deze interviews wordt aandacht gegeven aan hoe zij omgaan met de huidige situatie, maar ook aan relevante onderwerpen waar zij voor pleiten, variërend van dans en cultuur tot muziek, kunst, diversiteit en gezondheid. Hiermee hoopt DANSWinkel iedereen te motiveren om niet alleen fysiek, maar ook als gehele sector in beweging te blijven.

Meer lezen? Bekijk hier alle kunst, cultuur en dans interviews.

dansisvooriedereen in gesprek met rood