Balletkleding als modetrend: Wat is ‘Balletcore’?

0

Zeg maar gedag tegen de model off-duty look en maak plaats voor de ballerina off-duty! Soepele materialen, pastelkleuren en vrouwelijk silhouettes verschijnen nu ook volop buiten de dansstudio. Modebladen en social media platformen hebben de op balletkleding geïnspireerde modetrend benoemd tot ‘Balletcore‘. Het belooft zelfs de grootste voorjaarstrend van dit jaar te worden! Wat is de balletcore aesthetic, waar komt het vandaan en wat voor implicaties heeft het verbinden van een traditioneel hogere kunstvorm aan een mainstream kledingtrend?

Een Escapisme Esthetiek

natalie portman op de set van black swan balletcore

New York City, 07-12-2009: Actrice Natalie Portman op de set van “Black Swan” (2010). Foto: Marcel Thomas/FilmMagic

De term ‘balletcore’ is gepopulariseerd op Tiktok. Dit social media platform is al jaren de broedplaats voor de nieuwste, hipste trends. Zo ook op het gebied van fashion. Van het zomerse cottage core tot het herfstige twilight core tot het ironische normcore. Plak er ‘core’ achter en vrijwel alles ontplooit zich tot een heuse esthetiek.

Wat opvalt aan de meest recente trends is dat ze inspelen op de wens tot escapisme. Het ontvluchten van het alledaagse leven voor een fantasiewereld. Wat is nou een betere manier om de alledaagse zorgen even te vergeten dan het bezoeken van een sprookjesballet? De balletwereld is voor velen een magische en zelfs mysterieuze wereld.

Ook nostalgie speelt een grote rol in de opkomst van zoveel escapisme gerelateerde trends. Neem bijvoorbeeld de opkomst van ‘Y2K’ in de modewereld de afgelopen jaren. Door je te omringen in trends van vroeger, waan je je weer even in het zorgeloze leven van toen. Dit zie je ook terug bij balletcore. Kinderen die op zijn gegroeid met media als ‘Angelina Ballerina’ of de Barbie ballet films droomden vroeger misschien wel van een carrière als balletdanser(es). Bovendien is één van de grootste balletcore kledinginspiraties de 2010’s film Black Swan.

barbie ferreira kledingstijl balletcore balletvest balletcore balletkleding als kledingsstijl balletcore kledingsstijl mode trend ballet als kledingsstijl

 

Comfort ontmoet glamour

Balletcore wordt gedefinieerd door een ultra vrouwelijk en sierlijk silhouette. Denk aan omslagvesten, leggings, jazzbroeken, tule rokjes, elastische body’s, beenwarmers en balletpanty’s. Zwierige en lichtgewicht materialen komen veel terug, zoals tule, satijn, mesh en kant. Ook zit je met kleuren als wit, zalmroze en beige altijd goed. Combineer meerdere laagjes voor de echte ‘ballerina onderweg naar repetitie’ look. De outfit maak je natuurlijk af met ballerina schoenen.

temps danse vidy balletvest roze rumpf 1121 roze beenwarmers 60 cm voor warm-ups sandy werner kern ballerinas schoenen balletcore aesthetic R3541 bloch dansrok beige balletcore aesthetic

 

Deze kledingstijl kan ook wel worden afgeleid van de sportieve athleisure trend. De afgelopen jaren hebben we veel thuis moeten zitten, waardoor sportmode en loungewear onderdeel zijn geworden van de dagelijkse outfits. Nu dat alles weer langzaam op gang komt, zijn velen op zoek naar een comfortabele manier van kleden mét een tintje glamour. Balletmerken spelen hier al op in door het ontwerpen van kledingcollecties geïnspireerd op balletkleding.

Balletcore is just another way to bridge the gap between the athleisure staples you’ve lived in for the past two years and clothing you’re now piecing together for the outside world.

– Jennifer Glover (VP van Thirty Three Threads)

bloch zise collectie

Activewear collectie Zise van balletmerk BLOCH.

Intersectie van de mode- en danswereld

Van couture-catwalks tot koninklijke hoven tot reguliere merken, dans heeft al eeuwenlang invloed gehad op wat we dragen – en vice versa. Voorbeelden zijn er in overvloed: Coco Chanel ontwierp voor Ballets Russes, Valentino en Rodarte creëerden kostuums voor New York City Ballet en modehuis Viktor & Rolf heeft meerdere malen samengewerkt met Het Nationale Ballet. Niet alleen op de catwalk of op het toneel zijn deze collaboraties te zien. Modemerk ZARA werkt nauw samen met het New York City Ballet voor een op ballet geïnspireerde lente/zomer collectie.

Lees hier meer over hoe de modewereld en danswereld elkaar inspireren.

Valentino meet kostuum aan bij New York City Ballet Solist Sara Mearns

Valentino meet kostuum aan bij New York City Ballet Solist Sara Mearns (2012)

De imperfecte danswereld

Niet iedereen ziet de stijgende populariteit van de ballettrend in de modewereld zitten. Balletcore moet namelijk niet verward worden met het echte beroep. Balletdansers trainen van jongs af aan als topatleten en wijden hun leven toe aan de droom om een professionele danser te worden. De titel ‘ballerina’ en het mogen dragen van spitzen of tutu’s zijn serieuze mijlpalen voor jonge dansers. Mijlpalen die als het ware verdiend moeten worden na jarenlange toewijding. Daarbij moeten we voorzichtig zijn om een kunstvorm, zoals ballet, niet te minimaliseren tot slechts de esthetische elementen.

“Critics have been arguing for a long time about how letting any little girl wear a tutu devalues ballet as a serious profession.”

– Mina Le (Youtuber)

Critici wijzen er daarnaast op dat de meeste trends die geïnspireerd zijn op 2010’s Tumblr en Pinterest aesthetics diversiteit missen. Ook in de danswereld is het tekort aan inclusiviteit van verschillende lichaamstypen en huidskleuren al jaren een onderwerp van discussie. Zo zijn bijvoorbeeld de grote balletmerken, met de start van Gaynor Minden in 2017, pas recentelijk begonnen met het uitbrengen van spitzen in bruintinten, in plaats de standaard lichtroze kleur. Enkel de esthetiek van ballet waarderen zonder bewust te zijn van de implicaties ervan, blijkt mogelijk niet alleen ongevoelig te zijn tegenover de atletische kunstvorm, maar ook naar degenen die erdoor worden gemarginaliseerd.

Bovendien worden de Tumblr aesthetics van een decennium terug niet alleen geassocieerd met een tekort aan diversiteit, maar ook met het minimaliseren of zelfs romantiseren van mentale gezondheidsproblemen. Laten we hopen dat de ballettrend de gesprekken rondom diversiteit en mentale gezondheid in de danswereld alleen maar laat opbloeien, in plaats van dat deze de rug toe worden gekeerd.

ingrid silva spitzen verven balletcore

Ingrid Silva van Dance Theater of Harlem verft haar spitzen met make-up. Foto credit: An Rong Xu voor The New York Times (2018)

Ballet is voor iedereen!

Theatraal, nostalgisch, vrouwelijk, romantisch en dromerig: de opkomst van balletcore is een begrijpelijke- en verfijnde voorzetting van de athleisure trend. Het is bovendien heerlijk om het zonnige lenteseizoen in te gaan met zachte kledingstukken in zoete pastelkleurtjes. Er is niks mis met de wens om de dagelijkse zorgen af en toe even te ontvluchten. Al helemaal niet aan de hand van kunst en mode. Zo lang we maar niet vergeten om ook terug te keren naar de realiteit. Het laatste wat we willen is stappen achteruit zetten in de maatschappelijke vraagstukken omtrent diversiteit, mentale gezondheid en lichaamspositiviteit in de balletwereld.

Het is echter ook een mogelijkheid dat de grensvervaging tussen ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur alleen maar tot meer inclusiviteit leidt. In haar essentie draait de balletcore esthetiek juist om comfort; comfortabel zijn in je kleding én in je eigen lichaam. Dus omarm de schoonheid van deze modetrend, geef een bezoek aan een balletvoorstelling en pak zelf ook eens een echt balletlesje op!

Meer lezen over danskleding als modetrends? Bekijk hier alle DANSWinkel Trends.