DANSWinkel “in gesprek met”: dansdocent, voedings- & leefstijlcoach Amber Droog

0

Voor veel dansers en dansdocenten is het combineren van een drukke carrière en gezonde voeding vaak lastig. Als voedings- & leefstijlcoach én dansdocent herkent Amber Droog dit als geen ander. In deze editie van “in gesprek met” vertelt Amber hoe haar passie voor dans en voeding is ontstaan. Ze geeft interessante leefstijltips voor dansers en neemt ons mee in haar voedingsschema. Benieuwd hoe ze haar eigen balans heeft gevonden en anderen nu begeleidt in de zoektocht naar een gebalanceerde levensstijl? Je leest het hier!

Amber Droog:

“Hoewel ik van nature een energieke tante ben, merkte ik toch dat ik energie tekort kwam en dit op een andere manier op moest lossen.”

foto amber droog prive

Amber Droog is geboren en getogen in Amersfoort, maar woont inmiddels al een aantal jaar in Eindhoven. Amber is afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in de richting Docent Dans.

Tijdens haar studie op de dansacademie ontdekte ze haar liefde voor voeding en een gezonde leefstijl. Na het succesvol afronden van haar dansopleiding is ze zich hier verder in gaan verdiepen en op zoek gegaan naar een manier om haar twee passies te combineren: dans en voeding.

Op dit moment is Amber druk bezig met haar bedrijf PUUR AMBER. Als voedings- en leefstijlcoach helpt ze mensen op weg naar een gezonde en actieve leefstijl, waarbij beweging en gezonde voeding centraal staan.

Hoe is jouw passie voor dans en voeding ontstaan en hoe combineer je deze disciplines in je dagelijks leven?

“Mijn passie voor dans en voeding is ontstaan gedurende mijn tijd op de dansacademie. Naast het reguliere lesrooster van de dansacademie gaf ik zelf twee avonden dansles en was ik meermaals in de week in het zwembad te vinden voor een extra training. Zoals je kunt inbeelden waren dit pittige dagen! Nu ben ik van nature een energieke tante, maar ik merkte toch dat ik energie tekort kwam en dit op een andere manier op moest lossen.

Zo is destijds mijn zoektocht naar gezonde (sport)voeding begonnen. Tot op de dag van vandaag houd ik mij dagelijks bezig met het maken van gezonde, lekkere én bewuste eetkeuzes die bijdragen aan de activiteiten die ik doe op een dag. Daarnaast begeleid ik als voedings- en leefstijlcoach anderen in de zoektocht naar een gezonde(re) leefstijl.”

Welke rol speelt voeding op dit moment binnen de danswereld?

“Een lastige en ietwat dubbele vraag! Voeding is heel belangrijk in de danswereld, maar wordt niet altijd als zodanig beschouwd of benaderd. Veel dansers en dansdocenten zijn zich namelijk niet bewust van wat gezonde voeding voor ons vak betekent en hoe je voeding gericht in kunt zetten om je energie en dansprestaties te verbeteren. Dit is onder meer één van mijn drijfveren geweest om aan de slag te gaan als voedings- en leefstijlcoach. Ik help je graag op weg om je draai te vinden in het turbulente leven als danser of dansdocent!”

“Ik help je graag op weg om je draai te vinden in het turbulente leven als danser of dansdocent!”

Wat zijn de belangrijkste tips die je dansers graag mee wil geven voor een gezonde leefstijl?

“Eet met regelmaat, eet gevarieerd en drink veel water. Kies voor lekker veel groente en fruit en zorg voor voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten (ja echt waar, ook vetten). Je lichaam is je instrument en daar moet je goed voor zorgen! Dat betekent niet uithongeren en doorgaan tot je niet meer kan. Het betekent juist gezond eten, voldoende slapen en momenten voor jezelf kiezen om weer op te laden. Wees lief voor je lijf en dan is je lijf ook lief voor jou!”

“Je lichaam is je instrument en daar moet je goed voor zorgen!”

Wat eet jij het liefst op een drukke dag waarop je veel les geeft?

Amber Droog dansfoto

Fotograaf: Patrick Kool fotografie

“Op dagen dat ik het druk heb met dans- en yogales geven, eet ik het liefst kleinere porties verdeeld over de dag. Door meerdere eetmomenten te creëren, zorg je voor een constante aanvoer van voedingsstoffen en energie. Zo houd je de dag fluitend (of dansend) vol!

Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je ook tijdens het lesgeven een eetmomentje creëert om je energielevels weer aan te vullen. Zo geef ik normaliter vijf uur achter elkaar les. Na twee uur eet ik altijd een banaan. Weer twee uur later een RAWbar of proteïnereep. Na mijn laatste lesuur in de auto naar huis eet ik ook weer een kleine snack, zoals maiswafels of een notenreep. Eenmaal thuis plof ik neer op de bank en pak ik vaak nog een beker Skyr, proteïne yoghurt of een andere snack met veel eiwitten voor optimaal spierherstel. Op Instagram deel ik alle ins en outs van mijn leven als dansdocent en leefstijlcoach.”

“Wees lief voor je lijf en dan is je lijf ook lief voor jou!”

Hoe zie jij je toekomst als dansdocent en voedings- en leefstijlcoach?

“Ik hoop nog een leven lang dansles te geven, want ik geniet er ontzettend van om mensen in beweging te brengen door middel van dans. Voor de aankomende jaren is het daarnaast mijn droom om mijn eigen bedrijf PUUR AMBER te laten groeien. Ik streef ernaar om een breed scala aan onder andere dansers en dansdocenten te bereiken die de dappere stap naar een gezondere leefstijl durven te zetten. Zo hoop ik een steentje bij te dragen aan een gezond, fit en dansend Nederland!”

Neem voor meer informatie contact op met Amber Droog via info@puur-amber.nl of bezoek: www.puur-amber.nl.


Over “In gesprek met”

De COVID-pandemie heeft laten zien hoe belangrijk de kunst- en cultuursector en de entertainmentbranche eigenlijk zijn voor het mentale welzijn van- en de verbondenheid tussen mensen. Tegelijkertijd hebben juist deze sectoren vele tegenslagen ervaren. Om jullie lezers een hart onder de riem te steken, gaan wij in gesprek met inspirerende professionals.

In deze interviews wordt aandacht gegeven aan hoe zij omgaan met de huidige situatie, maar ook aan relevante onderwerpen waar zij voor pleiten, variërend van dans en cultuur tot muziek, kunst, diversiteit en gezondheid. Hiermee hoopt DANSWinkel iedereen te motiveren om niet alleen fysiek, maar ook als gehele sector in beweging te blijven.

Meer lezen? Bekijk hier alle kunst, cultuur en dans interviews.

dansisvooriedereen in gesprek met rood