Wreef Verhoger in de Balletwereld: Innovatie of Deceptie?

0

Bewust of onbewust: in het dagelijkse leven doen wij ons vaak net wat beter voor. Van algemene verzorging van de huid en het haar tot kleine veranderingen aan het uiterlijk. Denk aan het dragen van make-up, een push-up bh, corrigerend ondergoed, wimperextensions of zelfs cosmetische tandheelkunde. Tot uiteindelijk de meer ingrijpende veranderingen, zoals fillers, botox of plastische chirurgie. De schoonheidsindustrie is een miljarden business. Wat heeft dit te maken met de danswereld? Onzekerheden vallen lastig te verbergen als je in een strak balletpakje onder de felle dansstudio lichten voor een gigantische spiegelwand staat. Toch worden ook hier wel dingen voor gevonden, zoals het onderwerp van vandaag: de faux wreef. Wat is deze zogeheten wreef verhoger, waar wordt het voor het gebruikt en wat vindt de danswereld van deze uitvinding?

Wreef verhoger uitproberen? Een faux wreef kan je aanschaffen bij diverse dansspeciaalzaken, waaronder DANSWinkel.nl.

Wat is een wreef verhoger?

Allereerst zullen wij het hebben over wat de wreef verhoger precies is en doet. De faux wreef bestaat uit een transparant kussentje van gel of siliconen. Soms is deze zelfklevend en soms wordt er een elastische sok meegeleverd. De sok is beige van kleur, zodat deze niet opvalt onder een balletpanty. Dit siliconen kussentje wordt ook wel arch booster, arch enhancer of faux arch genoemd.

grishko wreef verhoger arch booster

Waarom zouden dansers dit dragen?

grishko arch booster siliconen met beige sok

Simpel gezegd is de wreef verhoger bedoeld om de wreef te verhogen. Dit kan puur om esthetische redenen zijn. Een hoge wreef is namelijk een schoonheidsideaal in de danswereld en is altijd al een symbool geweest van elegantie. Het laat zien dat de voeten hard getraind zijn en al helemaal in de spitzen ziet een hoge wreef er prachtig uit. Het dragen van een faux wreef kan dus een echte boost in het zelfvertrouwen van een danser geven.

Daarnaast is de wreef verhoger ook een manier om de wreef te beschermen. Bijvoorbeeld tegen schaafwonden door wrijving met de dansvloer bij een choreografie met veel grondwerk. De bijbehorende sok biedt ook compressie en kan voetblessures of huidirritatie voorkomen.

Toch is een hoge wreef niet een technische vereiste. Een correcte danstechniek en harde training zijn veel belangrijker om dansbewegingen goed uit te kunnen voeren.

Wanneer is de arch booster acceptabel om te dragen?

In de danswereld zijn de meningen over het dragen van een ‘neppe wreef’ verdeeld. Zo is er weinig bezwaar te maken tegen het dragen van een wreef verhoger tijdens een optreden. Dit kan de dansbewegingen net wat mooier uit laten komen en beschermt de wreef bovendien tegen beschadigingen. Je zou zelfs kunnen beargumenteren dat het dragen van een wreef verhoger op het podium vergelijkbaar is met dragen van toneel make-up.

Echter, een groot deel van het publiek zal het verschil waarschijnlijk niet eens merken. Waar een arch booster wel een groot verschil zou kunnen maken, is tijdens een auditie of danscompetitie. Of dit acceptabel is, blijft een grijs gebied. Iedereen overdrijft toch lichtelijk op zijn CV, LinkedIn pagina of sollicitatiegesprek? Is het een subtiele verbetering of ronduit vals spelen en waar ligt de grens?

arch booster voor en na

Een veranderende danswereld?

Je kan een succesvolle danser met prachtig voetwerk zijn, zonder die torenhoge wreef. Zo zal een getrainde voet met lagere wreef er gegarandeerd beter uitzien dan een ongetrainde voet met wreef verhoger. Bovendien kan je beargumenteren dat de balletwereld steeds inclusiever wordt en verschillende lichaamstypes begint te accepteren. Het eeuwenoude stereotype plaatje van een prima ballerina is al lang niet meer de norm.

Toch is het idee van een hoge wreef sterk ingeworteld in de perfectionistische danswereld. Hierdoor blijven dansers met lage wreef vrezen dat ze het altijd zullen verliezen van dansers die wel gezegend zijn met die aangeboren hoge wreef. Hetzelfde geldt eigenlijk voor ieder onderdeel van het ideale ‘balletlichaam’.

Het klassieke ballet ontwikkelt zich namelijk niet alleen richting diversiteit. Ook de atletische kant van ballet lijkt steeds belangrijker te worden; Hoe hoog kan je springen? Hoeveel pirouettes kan je doen? Hoe flexibel ben je? Balletcompetities sterken dit alleen maar aan. De wreef verhoger is misschien slechts een simpele reactie op deze veranderende danswereld.

ballet competitie foto monet hewitt

De ziel van dans

Dansers zijn dagelijks bezig met het verbeteren van de kleinste details. Daarbij is het begrijpelijk dat je de originele functie van dans uit het oog kan verliezen. Dans is namelijk niet alleen een sport, maar ook een kunstvorm. Dansers zijn meer dan atleten, het zijn artiesten. Ze vertellen verhalen, interpreteren choreografie, drukken emoties uit en nemen het publiek mee in een droomwereld. Die extra centimeter boven op de wreef maakt daar echt geen verschil in.

‘While ballet dancers are also athletes, I feel that the purity and tradition will be lost if dance arches/prosthetics are accepted as the norm.’

– Rebecca Dwyer in Dance Australia magazine

Natalia Osipova als Giselle in Mikhailovsky Theater

Natalia Osipova als Giselle in het Mikhailovsky Theater