Hoe moet je jouw spitzen onderhouden?

0

Het is belangrijk om je spitzen goed te onderhouden. Spitzen zijn namelijk gemaakt van natuurlijk vezels, zodat de voet minder spanning ervaart tijdens het dansen. De juiste verzorging dus essentieel om ervoor te zorgen dat de spitzen langer meegaan.

Benieuwd naar onze spitzen collectie? Kom dan gerust een keer langs één van de DANSWinkel.nl filialen voor meer advies en informatie! Boek een afspraak voor het aanmeten van spitzen. Via DANSWinkel.nl schaf je ook alle benodigde spitzen accessoires aan voor het onderhoud van jouw spitzen.

spitzen aanmeten op locatie door danswinkel.nl

De manier waarop dansers de spitzen verzorgen, onderhouden en inlopen verschilt per persoon. Door ervaring zal elke danser zijn eigen beste manier vinden om de prestaties van de schoen te verbeteren. Enkele tips hiervoor lees je hieronder:

1. Hoe moet je linten en elastieken naaien?

Het naaien van de linten aan je spitzen is de eerste stap. Er zijn verschillende manieren om de linten en elastieken aan de spitzen vast te maken. Soms heeft een dansdocent hier ook bepaalde voorschriften voor. Check dit dus altijd even van tevoren. Lees hier meer over het klaarmaken van spitzen voor gebruik.

spitzen accessoires linten naaien

2. Welke teenbeschermers kies jij?

Spitzen zijn zo ontworpen dat ze snel gaan vormen naar je voet. Sommige dansers kiezen ervoor om zo min mogelijk teenbeschermers te dragen in de spitzen. Onder andere om dit proces te versnellen en meer contact met de spitzen en de dansvloer te voelen. Welke soort teenbeschermers je moet dragen hangt volledig af van je eigen persoonlijke voorkeur, maar heeft wel invloed op de spitzen.

Bekijk alle spitzen teenbeschermers

spitzen accessoires teenbeschermers

3. Loopt de ene kant sneller uit dan de andere?

Naast het goed onderhouden van de spitzen zijn er nog een aantal andere factoren die bijdragen aan hoelang de spitzen mee gaan. Hoe vaak ze worden gedragen, hoe lang ze worden gedragen en de ervaring van de danser spelen een rol.

Als een danser de neiging heeft om naar binnen of buiten te rollen met de voet, of als de ene voet sterker is als de ander, kan omdraaien van de spitzen helpen om ze gelijkmatiger te maken. Je wisselt dan je rechter- en linker spitz om. Als je een gevorderde danser bent is het ook verstandig om af te wisselen tussen verschillende paren spitzen.

4. Hoe zorg je ervoor dat de spitzen goed drogen?

wear moi div95 spitzen draagtas zwart

Wear Moi DIV95 Spitzen Tas

Vocht is de ergste vijand van de spitzen. Wanneer de spitzen niet goed kunnen drogen, bestaat de kans dat de pasvorm van de schoen verandert. Vergeet dus niet na afloop van de les, training of voorstelling je spitzen aan de lucht te laten drogen.

Een goede manier om ze snel mee te kunnen nemen, maar toch te laten drogen is een spitzenzakje (of spitzen tas) met gaas voor ventilatie. Kies er dan ook voor om de spitzen niet in elkaar te vouwen en ze thuis weer uit het zakje te halen.

5. Kan je spitzen kopen op de groei?

De kans is groot, dat als je op jonge leeftijd spitzen koopt, dat je je spitzen moet vervangen omdat je ze ontgroeid bent. Daarom vragen mensen zich wel eens af waarom je de spitzen niet gewoon met wat extra groeiruimte kan kopen.

Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel. Wanneer de spitzen te groot zijn, zullen deze je voet niet genoeg ondersteunen. Dit belemmert niet alleen de ontwikkeling van de danstechniek, maar vergroot ook de kans op blessures. De spitzen moeten zo goed mogelijk aansluiten rond de voet, zodat ze de benodigde ondersteuning en voldoende comfort bieden.

Wat kan je beter niet doen met je spitzen?

  1. Ze handmatig breken. Door je eigen voeten te gebruiken om de spitzen soepeler te maken, bouw je enorm veel kracht en techniek op.
  2. Pleisters gebruiken over het platform heen. Dit zorgt ervoor dat vocht wordt vastgehouden.
  3. Gebruik van lotion om de glans uit het satijn te halen. Ook dit zorgt voor te veel vocht.

spitzen handmatig breken met hamer