60 jaar het Nationale Ballet: Hoogtepunten jubilieumseizoen 2021/2022!

0

Het Nationale Ballet bestond op 31 augustus exact 60 jaar! Begonnen als een pioniersgezelschap met een eigen, rebelse identiteit, maar inmiddels uitgegroeid tot één van de top balletgezelschappen in de wereld. Wat dit dansseizoen bovendien extra bijzonder maakt, is dat er eindelijk weer avondvullende producties gedanst zullen worden in het theater. Zowel de klassieke sprookjesballetten als nieuwe grootschalige producties. Bekijk hier de hoogtepunten van dit feestelijke jubileumseizoen!

Kaartverkoop

De kaartverkoop voor het najaarsprogramma is al van start gegaan. Je kan dus nu kaarten bestellen voor alle voorstellingen van sep t/m dec. De producties van januari t/m juni gaan op 2 november vanaf 12.00 uur in verkoop. Kaartjes schaf je onder andere online aan via de website van Nationale Opera en Ballet.

Najaarsprogramma

Mata Hari: 14 oktober – 7 november 2021

Een van de recente hitproducties van Het Nationale Ballet. Imponerende en meeslepende avondvullende creatie van artistiek directeur en choreograaf Ted Brandsen over het leven van een van de meest besproken vrouwen in de Nederlandse geschiedenis: danseres én spionne Mata Hari.

het nationale ballet mata hari

Anansi: 13-21 november 2021

Spannende nieuwe familievoorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar! Het ballet gaat over de belevenissen van de mythische spin Anansi die zijn tegenstanders steeds te snel af is. Gemaakt door een verrassend en veelzijdig artistiek team. Onder wie regisseur Kenza Koutchoukali, choreograaf Shailesh Bahoran, componist Neo Muyanga en librettist Maarten van Hinte.

Notenkraker & Muizenkoning: 11 december 2021 – 2 januari 2022

Dé Kerstproductie van Het Nationale Ballet. Een feestelijk sprookje in Hollandse sferen dat onlosmakelijk is verbonden met de decembermaand. Met onder meer schaatsscènes op de Amsterdamse grachten en een huiskamer die verandert in een besneeuwd bos heeft het ballet inmiddels al meer dan 325.000 kinderen en volwassen betoverd.

het nationale ballet Notenkraker en muizenkoning

Voorproefje Voorjaarsprogramma

Hierbij een aantal verrassende projecten en voorstellingen in 2022 waar wij alvast naar uitkijken! Het volledige programma is te vinden op de website van Het Nationale Ballet.

Raymonda (Wereldpremière): 11 februari – 17 april 2022

Raymonda wereldpremiere het nationale ballet

Grootse nieuwe productie van beroemde balletklassieker. Voor het eerst te zien in Nederland: Marius Petipa’s legendarische ballet Raymonda, in een geheel nieuwe versie van adjunct-artistiek directeur Rachel Beaujean, in samenwerking met Grigori Tchitcherine. De grootschalige productie toont de klassieke ballettechniek in haar meest zuivere en veeleisende vorm, en krijgt in de versie van Beaujean een verrassend nieuw verloop van het verhaal. Jérôme Kaplan, bekend van zijn prachtige aankleding van Don Quichot, ontwerpt de decors en kostuums.

In the Future: 14 mei 2022

Ter gelegenheid van zijn 60-jarige bestaan organiseert Het Nationale Ballet in het komende seizoen een feestelijk en grootschalig participatieproject: In the Future. Met Hans van Manens gelijknamige ballet als uitgangspunt werken amateurgroepen van uiteenlopende dansstijlen, leeftijden en culturele achtergronden samen maandenlang naar één bruisende dansvoorstelling in Nationale Opera & Ballet toe.

Hans van Manen Festival: 8-29 juni 2022

Een festival ter viering van de 90ste verjaardag van meesterchoreograaf Hans van Manen met een dwarsdoorsnede van zijn omvangrijke oeuvre . Uitgevoerd door Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater 1 en 2, Introdans en enkele toonaangevende buitenlandse balletgezelschappen, waaronder het Marijinski Ballet uit Sint-Petersburg, het Wiener Staatsballett en het Ballet am Rhein Düsseldorf Duisburg.

Gala 60 jaar Het Nationale Ballet: 30 juni 2022

Het jubileumseizoen eindigt met een ‘spectacle coupé’, een feestelijke galavoorstelling waaraan behalve het voltallige Nationale Ballet en de Junior Company ook de leerlingen en studenten van de Nationale Balletacademie meewerken. Het verrassingsprogramma bestaat uit een selectie van hoogtepunten uit het veelzijdige repertoire van het gezelschap.

het nationale ballet 60 jaar gala