Heren op Hakken: Hoe is High Heels dans in populariteit gestegen?

0

Dansen op hakken is enorm in populariteit gestegen en is niet meer weg te denken uit tv-programma’s, concerten en videoclips van grote artiesten. Bovendien wordt dit ook steeds vaker op dansscholen gegeven onder de naam high heels dans, urban feminine, street jazz of feminine hiphop. Vrouwelijke bewegingen met een uitdagende attitude en een vleugje hiphop worden uitgevoerd op torenhoge hakken. Vergis je niet: dansen op hakken is niet alleen weggelegd voor vrouwen. Integendeel zelfs. Mannelijke dansers kunnen dit net zo fantastisch uitvoeren.

In dit artikel zullen wij ons verdiepen in drie onderwerpen die een invloed hebben gehad op high heels dansen: maatschappelijke ontwikkelingen, popcultuur en social media. Uiteraard zijn er nog veel meer (f)actoren die invloed hebben gehad op deze dansstijl. Wij lichten hier slechts het tipje van de sluier op vanuit een sociologisch perspectief. Het artikel wordt vervolgens afgesloten af met een aantal aanbevolen dansschoenen met hoge hak voor high heels dans.

1. Maatschappelijke ontwikkelingen

inclusive masculinity anderson

Waar komt deze stijgende populariteit van dansen op hakken onder heren vandaan? Hoe is het gegaan van taboe naar empowering? Om hier een volledig antwoord op te vinden moeten wij kijken naar de maatschappelijke, socio-culturele ontwikkelingen op het gebied van gender en seksualiteit van de afgelopen decennia en de invloed hiervan op danscultuur.

De ontwikkeling van wat Anderson (2009) ‘inclusieve mannelijkheid‘ noemt is een goed voorbeeld van het steeds diverser wordende idee van mannelijkheid in Post-Modernistische Westerse samenlevingen. Hij suggereert dat (jonge) mannen steeds meer in staat zijn om zachtere, humanere en vrouwelijkere vormen van mannelijkheid te laten zien in. Een interessante publicatie over dansen en gender die op deze theorie voortbouwt is Dancing Gender: Exploring Embodied Masculinities (Owen, 2014).

2. Popcultuur en High Heels Dans

Artiesten zoals Beyoncé inspireren dansers om grenzen te overstijgen, maar ook dansers inspireren Beyoncé om haar acts nog spectaculairder te maken. Grensverleggende artiesten helpen het huidige mensbeeld vorm te geven. In de jaren ‘90 had Madonna veel mannelijke dansers die alle ruimte kregen zichzelf te uiten, waardoor “Vogueing” wereldwijd bekend werd. “Express yourself” en “strike a pose” waren quotes van de movement die dansers de ruimte gaf hun vrouwelijkheid te uiten in dans, los van het gender waar ze zich mee identificeerden.

madonna girls gone wild music video dansen high heel dans

Madonna ‘Girls Gone Wild’ (2012)

3. Dansen op High Heels en Social Media

3.1 Beyoncé’s Single Ladies

Popcultuur en social media zijn onafscheidelijk aan elkaar verbonden. Een voorbeeld met betrekking tot heren die op hakken dansen is de hit Single Ladies (2008) van Beyonce. De, inmiddels iconische, videoclip van dit nummer bestaat uit Beyoncé en twee achtergronddanseressen die op hoge hakken en in strakke balletpakjes een krachtige, sensuele choreografie uitvoeren. Je hebt hem vast wel eens gezien.

Hierdoor ontstond al snel een rage, waarbij vele dansvideo’s op social media verschenen waarin dansers deze choreografie nabootsen, zowel grappig als serieus. Opvallend was dat de meest populaire en viral video’s afkomstig waren van heren; inclusief de hoge hakken natuurlijk! Eén van de bekendste parodies is misschien wel die met Justin Timberlake.

beyonce single ladies justin timberlake parody

Beyonce & Justin Timberlake voor SNL

3.2 Gender Performativiteit

Dit brak het stereotype dat het mannelijk lichaam ontworpen en voorbestemd is om anders te bewegen dan vrouwen. Het liet zien dat verleidelijk en vrouwelijk dansen een act of persona kan zijn; wat geleerd en uitgevoerd kan worden door zowel mannen als vrouwen (Owen, 2014). Dit sluit aan bij Butler’s (1990) theorie van gender performativiteit wat aangeeft dat gender geen natuurlijk gegeven is, maar juist geconstrueerd en uitgevoerd kan worden als een soort van optreden.

gender performativiteit marlene dietrich 1930

Marlene Dietrich (1930)

3.3 Viral dansvideo’s

Sindsdien zijn vele spectaculaire dansvideo’s viral gegaan op Social Media met heren die op hakken dansen. Deze dansers hebben bovendien een succesvolle, internationale danscarrière opgebouwd. Sommigen specialiseren zich in het dansen op hakken. Anderen doen dit als passie naast hun carrière als dansdocent of danser in een dansgezelschap. Denk maar aan Franse danser Yanis Marshall, danser Erik Cavanaugh en Amerikaanse balletdanser Harper Watters. Ook Nederland beschikt over zulk danstalent en de scene blijft maar groeien.

yanis marshall pride high heel dans

Yanis Marshall

4. Waarom jij ook een keer op High Heels moet dansen

De vele verschillende invloeden hebben high heels dans tot en geheel eigen dansstijl gemaakt. Een belangrijk, en een onwijs leuk, onderdeel van de stijl is het idee en de ‘scene’ erachter. Om deze redenen moet je echt een keer een high heels lesje volgen, al is het nog zonder de high heels zelf:

  • Stereotypes doorbreken: Dansers willen zichzelf uiten in een dansstijl die als vrouwelijk wordt gezien. De grens die ze willen overstijgen is dat je daar een bepaald geslacht voor zou moeten hebben. Dansen in high heels maakt een statement en enige vooroordelen over mannen die hakken dragen worden doorbroken.
  • Creativiteit uiten: Dansen is creativiteit en emotie. Voor het dansen op hakken hoef je absoluut niet als vrouw ter wereld te zijn gekomen. De bewegingen in de high heels stijl kan je namelijk gewoon aanleren en het lichaam kan je trainen. Het uitvoeren van de sensuele bewegingen zorgen voor een echte confidence boost! Bovendien geeft het uiten van de creativiteit via dans ook enorm veel plezier en erkenning.
  • Voeten versterken: Momenteel zien we ook steeds meer mannen die geïnteresseerd zijn in dansen op spitzen. Niet perse omdat ze de rollen van vrouwelijke dansers willen uitvoeren. Wel om voeten en enkels sterker te maken en hun dansstijl, welke dat ook is, daarmee naar een hoger niveau te kunnen tillen. Hetzelfde geldt ook voor het dansen op hakken.

yanis-marshall high heels dans les

5. Draag de juiste dansschoenen

Dansen op hoge hakken is zeker niet gemakkelijk. Echter, met behulp van de perfecte schoenen met de juiste ondersteuning, stabiliteit en flexibiliteit kom je al een heel eind. Wij raden aan om hoge kwaliteit dansschoenen van een ervaren dansschoenen fabrikant aan te schaffen, zoals Anna Kern, Portdance, Supadance of Nueva Epoca. Ervaar bovendien extra ondersteuning rond de enkels en wreef door dansschoenen laarsjes te dragen.

Portdance pd805 bronze glitter dansschoenen portdance pd804 brown snake leather high heels dansschoenen Portdance pd809 black nubuck and leather zwarte danshakken portdance pd boot 001 black velvet dansschoenen laarsjes

Bronnen:

Anderson, E. (2009). Inclusive Masculinity: The Changing Nature of Masculinities. London: Routledge.

Butler, J. (1990). Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity. New York: Routledge.

Owen, C. (2014). Dancing Gender: Exploring Embodied Masculinities. Ph.D thesis, University of Bath.