Rinkelende bellen, Energieke passen, Zwaaiende stokken – Wat is Morrisdansen?

0

Bij dansen denken wij al snel aan ballet, hiphop, modern of jazz. Bijna alle dansscholen bieden deze lessen wel aan en ze blijven favoriet onder amateurs én professionals. Ben je nou op zoek naar een nieuwe dansstijl om uit te proberen? Op Dans is voor iedereen verdiepen wij ons in de minder bekende, maar net zo leuke, dansstijlen. In dit artikel laten wij jou kennis maken met een eeuwenoude volksdans die vroeger kwade geesten diende weg te jagen: Morrisdansen!

wat is morrisdansen dansstijl

Wat is Morrisdansen?

Morris dance is een traditionele Engelse volksdans met invloeden uit diverse Europese landen. Er zijn mogelijke verwijzingen naar Morris dance die teruggaan tot maar liefst 1443. Traditioneel werd Morris dance begeleid door een blaasinstrument, trommel of viool, maar tegenwoordig is de accordeon een veelgebruikt instrument.

Over de betekenis van morrisdansen gaan veel theorieën de rondte. Zo zouden de belletjes rondom de benen kwade geesten moeten wegjagen. Andere bronnen zeggen dat morrisdansen eigenlijk een voorchristelijke vruchtbaarheidsrite is.

Wat de oorsprong ook precies is, het draait tegenwoordig vooral om plezier, gezelligheid en verbinding. De rinkelende bellen, energieke danspassen, het lawaai van de stokslagen en de wapperende zakdoeken maken morrisdansen erg leuk om naar te kijken en uit te voeren.

morrisdansen dansstijlen

Wat draag je tijdens Morris dance?

Morris is dus een zeer energieke en vrolijke dans. Dit betekent dat goede dansschoenen essentieel zijn om veilig en comfortabel te kunnen dansen. Volksdans schoenen met een lager hakje en stevige zool zijn zeker te adviseren. Ook heren ballroom dansschoenen met lederen zolen of nette danssneakers zijn een optie.

Tijdens optredens dragen dansgroepen vaak traditionele kostuums die herkent worden aan de gekruiste rode linten rondom het bovenlichaam. Daarentegen is een comfortabele outfit met goede danssneakers voldoende voor trainingen en workshops.

rumpf 8910 zwart volksdans laarsjes ch95 sodanca dansschoenen character en volksdans capezio jr footlight character schoenen 191-425-380-V diamant variospin danssneakers

Waar kan ik Morrisdansen?

Benieuwd geworden naar deze levendige dansstijl? Wereldwijd bestaan er vele Morris dansgroepen. Zo ook in Nederland. Het Utrechtse Morris Team voor mannen en het verwante vrouwenteam Maids of the Mill treden regelmatig samen en apart van elkaar op.

dames morrisdansen