De dansstijl die iedereen een keer moet proberen – Wat is Balfolk?

0

Bij dansen denken wij al snel aan ballet, hiphop, modern of jazz. Bijna alle dansscholen bieden deze lessen wel aan en ze blijven favoriet onder amateurs én professionals. Ben je nou op zoek naar een nieuwe dansstijl om uit te proberen? Op Dans is voor iedereen verdiepen wij ons in de minder bekende, maar net zo leuke, dansstijlen. Laat dit artikel nou net één van de gezelligste dansstijlen uitlichten: Balfolk!

Oorsprong

Balfolk is een dansstijl die bestaat uit verschillende dansen uit West-Europese landen. Deze dansstijl kent zijn oorsprong in volksdansen. Deze volksdansen werden vroeger op dorpsfeesten in verschillende plaatsen in Europa gedanst. De wortels liggen in Frankrijk, waar deze volksdansen nog steeds een belangrijk onderdeel van de cultuur zijn.

Tegenwoordig wordt deze dansstijl vaak gedanst op folkbals of festivals. Hier wordt dan ook voornamelijk West-Europese live folkmuziek gedraaid. Deze live muziek is een belangrijk onderdeel van de bals. Tijdens de bals is er sprake van veel interactie tussen dansers en muzikanten.

Pieter Brueghel the Younger (1616). The Wedding Dance in a Barn

Wat is Balfolk?

Gezelligheid, plezier en het gevoel van samenzijn: dat is waar het om draait tijdens de sfeervolle bals. Dit is terug te zien in het repertoire, wat onder andere bestaat uit reidansen en koppeldansen. Er zijn hierbij geen vaste danspartners en iedereen kan met iedereen dansen. Voorafgaand aan het folkbal is er vaak een korte dansinstructie waar je de basispassen uitgelegd krijgt. Hierdoor kunnen ook nieuwe dansers de hele avond dansplezier hebben!

Balfolk blijft zich continue ontwikkelen. Dit komt doordat pasjes niet getrouw gevolgd hoeven te worden. In Nederland heeft Balfolk zich sinds de jaren 2000 enorm ontwikkeld. De dansstijl blijft hier dan ook jaarlijks in populariteit stijgen.

balfolk dansen in nederland

Balfolk Danssneakers zijn een must

Er zijn geen specifieke kledingvoorschriften voor Balfolk. Al raden wij wel aan om geschikte dansschoenen aan te schaffen om de voeten te ondersteunen tijdens het dansen. Balfolk danssneakers verminderen druk op de knieën en gewrichten. Dit voorkomt blessures en pijn aan de voeten. De juiste dansschoenen maken een groot verschil!

De danssneakers die dansers dragen tijdens Balfolk zijn vaak lage modellen die net onder de enkel vallen. Zo ervaar je meer dan genoeg bewegingsvrijheid. Onze danssneakers zijn voorzien van een kunststof zool, waarmee je zowel binnen als buiten kan dansen. Ook laten deze zolen geen sporen achter op de dansvloer. Dit maakt onze danssneakers zeer geschikt voor Balfolk, omdat de folkbals op veel verschillende soorten vloeren plaatsvinden. De zool heeft bovendien speciale ‘spinpoints‘, zodat draaien extra gemakkelijk gaat.

Zwarte-flexibele-danssneakers-Suny-Bold120 splitzool Anna-Kern-Suny-110-Pureflex-Danssneaker-Kunststof-Zool

Waar kan ik Balfolk dansen?

Wil je deze vrolijke dansvorm nu ook zelf een keer uitproberen? Uiteraard kan je je direct inschrijven voor wekelijkse danslessen, maar je kan het ook eerst uitproberen in een korte cursus. Balfolk is meer een dansstijl die wordt beoefend in workshops of dansavonden die door heel Nederland worden georganiseerd. Ook bij Fantasy- of Middeleeuwse festivals is deze dansstijl vaak terug te vinden. Houd vooral de online Balfolk agenda in de gaten.

balfolk op middeleeuws festival