Wat is Kizomba en waar komt deze dansstijl vandaan?

0

Kizomba stijgt al jaren in populariteit in buitenland en heeft ook eindelijk zijn weg gemaakt naar Nederland. Je hebt vast al eens dansers Kizomba zien dansen op Salsa feestjes of een nieuwe dansles voorbij zien komen op de dansschool. De geschiedenis van deze sensuele dansstijl is nog helemaal niet zo lang, maar heeft al vele ontwikkelingen doorgemaakt. Daarom verdiepen wij ons in dit artikel in de dansstijl Kizomba!

1: Waar komt Kizomba vandaan?

angola kizomba dans

Hoewel Kizomba vaak wordt gegroepeerd met Caribische dansstijlen, zoals Salsa en Bachata, heeft het een andere achtergrond. Deze dansstijl heeft zijn oorsprong in Angola waar de dans ontstond eind jaren ‘70, begin jaren ‘80. De muziek gebaseerd op Angolese Semba, Kompa uit Haïti, Coladeira uit Kaapverdië en Zouk van de Franse Antillen kwam samen wat een langzamer en zwoeler ritme voorbracht.

Deze samensmelting van muziekstijlen vroeg om een nieuwe manier van dansen. De dans beweging werden romantischer en sensueler. In de loop van de tijd is deze dansstijl zich verder gaan ontwikkelen met invloeden van andere muziek en dansstijlen zoals Hip Hop en Tango.

2: Wat is de invloed van muziek op de dansstijl?

Kizomba muziek maakte ook een ontwikkeling door. Er ontstond steeds meer muziek met Hiphop en andere Urban muziek invloeden. Verandering in muziek vraagt natuurlijk ook voor verandering in beweging en expressie. Zo’n tien jaar geleden ontstonden verschillende stijlen binnen de Kizomba wereld, waaronder Urban Kizz met Hip Hop invloeden en Kizomba Fusion met invloeden van Semba, Salsa, Bachata, Tango en ook Hip Hop.

kizomba dansen

3: Wat is de dans Kizomba?

Kizomba dans je met een partner, de een leidt en de ander volgt. Meestal leidt de man en volgt de vrouw op elegante dans hakjes, maar er zijn ook vrouwen die leiden en mannen die volgen. Vooral voor de dames zijn er veel body rolls en ligt de nadruk op zeer vrouwelijke en sensuele bewegingen. Tijdens workshops voor volgers kun je als vrouw (of man) meer leren over de techniek en schoonheid van deze sensuele dansbewegingen.

De embrace voor Kizomba is vrij intiem waarbij je je danspartner echt omhelst. Recente ontwikkelingen binnen de dansstijl bieden meer vrijheid om de embrace open en los te laten om daarna weer in een intieme omhelzing verder te dansen met je danspartner.

4: Wat draag je tijdens het dansen?

Meestal dans je een ladies’ styling workshop op dames dansschoenen met hakken, maar danssneakers zijn ook een comfortabele optie. Qua dames dansschoenen met hakken kiezen dansers regelmatig Tango schoenen met stiletto hakken of salsa schoenen met hoge flare hakken. Heren dragen meestal danssneakers of dansschoenen met een meer casual stijl tijdens het dansen.

Bekijk Kizomba Dansschoenen

 

Anna-Kern-zwarte-dansschoenen-haklaarsjes goede dansschoenen voor jou Portdance PD811 pro kizomba dansschoenen met glitter Anna-Kern-930-80-Sparkle-Multi-600x600

 

Kleding voor Kizomba is te zien in allerlei soorten en stijlen, voor zowel de heren als de dames. Wat meer voorkomt is het dragen van strakke kleding om het vrouwelijk silhouet mooi weer te geven tijdens het dansen. Dit zie je vaak in de vorm van aangesloten leggings, strakke jurkjes en korte tops. De heren dragen vaker ruimer vallende kleding gerelateerd aan hun eigen kledingstijl.

temps danse badia danstop paars TB2675 urban classics snake legging TB1742 urban classics kizomba jurk

 

5: Hoe gaat Kizomba zich ontwikkelen in de toekomst?

Meer en meer jonge dansers worden nieuwsgierig naar deze dansstijl waardoor de community blijft groeien. Op dit moment kun je bij vrijwel elke dansschool voor Salsa ook danslessen voor Kizomba volgen. Dansers van vandaag de dag staan open voor andere dansstijlen om hun persoonlijke stijl aan te vullen en verder te ontwikkelen.

Zoals eerder benoemd, zijn er binnen de dansstijl al diverse stromingen ontstaan. Als je recente video’s bekijkt van Kizomba dansers binnen de Urban stijl zijn bijvoorbeeld elementen van Hiphop, Ballroom, Tango en andere Latin dansstijlen terug te vinden. Er worden zelfs dance battles geïncorporeerd in de Urban Kizz stroming!