Dansers en Voeding: Hoe bewust is een bewuste levensstijl?

0

Als danser zorg je ook buiten de danslessen om goed voor je eigen lichamelijke conditie en flexibiliteit. Dit is heel goed aan te vullen met je voedingspatroon. Het ligt uiteraard aan je eigen behoeften, lichaam en levensstijl wat daar bij hoort. Wat kies je bewust wel of niet te eten en te drinken? In dit artikel komen een aantal huidige trends aan bod op het gebied van voeding die populair zijn onder zowel topsporters als niet-sporters. Vervolgens breiden wij verder uit wat de transitie naar een bewuste levensstijl zegt over de veranderingen in de samenleving.

De twee huidige trends

1. Veganisme

vegan dieet

Eén van de levensstijlen die momenteel flink aan het groeien is is veganisme. Door bekende mensen, zoals Beyoncé en haar man Jay-Z die de afgelopen jaren een vegan challenge hebben gedaan, is de leefstijl bekender geworden. Ook actrices Nathalie Portman en Alicia Silverstone leven al vrij lang gezond en gelukkig een veganistische levensstijl.

Als veganist kies je er bewust voor om niks dierlijks te dragen of te eten. Het aanbod veganistische make-up en verzorgingsproducten breidt zich met de dag verder uit. Voor wol en leer komen er steeds meer alternatieven die kwalitatief niet onder doen aan het origineel. Dit vertaalt zich ook naar de wereld van danskleding met het groeiende aanbod vegan dansschoenen. Er zijn uiteraard ook mensen die wel veganistisch eten, maar niet perse veganistische kleding dragen. Waar je de grens legt is een persoonlijke keus en iets wat zich verder ontwikkelt in de loop van de tijd.

2. Ketogeen dieet

ketogeen dieet

Een andere trend binnen de dans- en sport wereld is het ketogeen dieet. Dit is een ander concept dan veganistisch leven. Het is wel iets wat je kan combineren. Je kunt veganist zijn en een ketogeen protocol volgen. Bij een ketogeen dieet focus je meer op gezonde vetten, eiwitten en groenten met maar weinig tot geen koolhydraten. Suikers, zowel natuurlijk als gewone witte suiker, laat je links liggen. Hierdoor train je je lichaam goed te kunnen functioneren als er zeer weinig tot helemaal geen koolhydraten worden gegeten.

De bulletproof koffie van Dave Asprey is een van bekendste dranken die je als onderdeel van je ketogeen dieet zou kunnen nuttigen. Actrices als Halle Berry en Vanessa Hudgens hebben goede ervaringen met het keto dieet, net als basketbal speler Lebron James.

3. Overeenkomsten tussen beide trends

Zowel veganisten als keto-eters zijn het vaak eens over kant en klaar eten en lang houdbaar eten. Hier zit heel veel in waarvan we twijfelen of het echt gezond voor ons is. Kies liever verse en pure ingrediënten en maak zoveel mogelijk je eigen eten klaar. Zo weet je precies wat er wel en niet in zit.

Een vrucht die veganistisch is en past in een ketogeen dieet is de avocado. Deze vrucht heeft veel gezonde onverzadigde vetten en vezels, mineralen en vitamines. Zo’n twintig jaar geleden kon je met geluk avocado’s bij sommige groenteboeren krijgen. Vandaag de dag is de avocado niet meer weg te denken uit de standaard supermarkt.

ballerina's en voeding gezondheid

Luister naar jouw eigen lichaam

Wat erg interessant is aan dieet trends is dat meningen enorm verschillen en dat er elke dag weer nieuwe informatie zal zijn. Zowel nieuwe onderzoeken op medisch niveau als nieuwe, vaak op social media geposte, ervaringen van de ‘normale burger’. Vooral onder dansers en andere topsporters is het van groot belang dat de eetgewoonten passen bij de drukke, actieve levensstijl. Er is dan ook een gigantische social media community ontstaan waar dansers allerlei soorten tips en verhalen delen over hun levensstijl.

Waar je ook voor kiest, er geen “One Size Fits All” dieet. Wat voor jou werkt hoeft niet hetzelfde effect te hebben voor je buurman. Laat je in ieder geval niet gek maken door alle adviezen van andere mensen en wees je ervan bewust dat die dingen misschien helemaal niet voor jou werken. Er is ook niks mis met het uitproberen van verschillende voedingspatronen totdat je er één vindt waarmee je je de beste versie van jezelf voelt.

Hulp vragen aan een professionele voedingsdeskundige is daarnaast ook zeker aan te raden om op een veilige manier te ontdekken wat wel en niet voor jouw lichaam werkt. Bovendien kan dit ook helpen om jezelf niet te ver te laten meeslepen in de rabbit hole van voeding, gezondheid en topsport.

dansers en voeding levensstijl bewust

Verandering in de samenleving: van voedingsstijl naar levensstijl

Beide trends laten zien dat er een moment van betere bewustwording is als het om voeding en milieu gaat. Velen kiezen één of beide voedingsstijlen om hun leven te verrijken en om een beter mens te worden in alle opzichten. Door documentaires worden mensen geïnspireerd om niet alleen hun dieet, maar ook hun eigen gewoontes onder de loep te nemen. Een verandering van voedingsstijl wordt al snel een verandering van levensstijl.

Het kiezen voor lekker eten staat niet meer op nummer 1, maar zal altijd belangrijk blijven. Je eten kiezen voor een beter milieu en minder dierenleed is steeds normaler. In alle supermarkten zijn vandaag de dag veel meer opties te vinden voor je eigen dieet, of je nu vegetariër, veganist bent, het carnivoor dieet volgt of meer ketogeen wilt eten.

De geliefde avocado waar we het eerder over hadden, is slechts één van de voorbeelden van hoe stijgende vraag het aanbod drastisch kan veranderen in korte tijd. De avocado ging van culinaire rage naar must-have superfood. Dit heeft helaas ook de aandacht getrokken van kartels, wat heeft geleid tot gewelddadige conflicten en de zogeheten avocado oorlog in Mexico.

Zo kan je je toch afvragen hoe ‘bewust’ een bewuste levensstijl eigenlijk is. Of sluiten we (on)bewust één oog om de façade van een bewuste levensstijl hoog te houden?

voeding bewust avocado oorlog

Bron: Netflix ‘Rotten’ (2019)