Welke dansschoenen draag je bij de verschillende Sociale Dansstijlen?

0

Sociale dans heeft zich uitgebreid in zoveel verschillende richtingen, dat er voor ieder wel wat wils is! Zo zijn er dansen met of zonder partner en dansstijlen met meer sprongen, glijden of juist stampen. Hoewel sociale dansvormen voornamelijk voor het vermaak zijn, hebben een aantal dansstijlen ook een competitieve kant ontwikkeld. Wat alle sociale dansstijlen in ieder geval gemeen hebben is dat ze gedanst worden op speciale dansschoenen voor social dance!

Aangezien social dance momenteel lastig mogelijk is, dromen wij graag weg bij de gedachte van dansfeestjes. Daarom duiken wij in dit artikel in de ontwikkeling van dansschoenen voor verschillende sociale dansstijlen. Hiervoor vertellen wij over hoe een aantal dansstijlen zijn ontstaan en wat voor overeenkomsten ze hebben. Vervolgens leren wij jou alles over de verschillen en overeenkomsten tussen al deze dansschoenen.

Tapdans: een Samensmelting van Culturen

Het ontstaan van Tapdans

Tapdans is een goed voorbeeld van culturele samensmelting en wat praktisch haalbaar was. Begin 19e eeuw zorgden Ierse immigranten en Afrikaanse slaven in Amerika voor een nieuw soort dans. Zij combineerden de Ierse klompendans met Afrikaanse ritmes.

Dansers maakten deze ritmes door te dansen op houten klompen of schoenen met houten zolen waar muntjes onder waren vastgezet. Dit was een praktische oplossing voor het gebrek aan percussie instrumenten die waren afgenomen door slaven eigenaars. Zo bleef percussie deel van de muziek en werd het tegelijkertijd onderdeel van de dans. In de loop van de jaren is Tapdans verder ontwikkeld net als de samenleving waar het in is ontstaan.

Tapschoenen met alles erop en eraan

In de 20e eeuw werden lederen schoenen de norm, omdat ze lang meegaan als je ze goed verzorgt en ook omdat ze het gehele jaar door gedragen kunnen worden. In de eerste helft van de 20e eeuw waren er voor zowel dames als heren vooral veter modellen verkrijgbaar die tot aan de enkel kwamen.

De basis Tapdans schoenen van tegenwoordig lijken hier erg op, maar hebben nog meer praktische aspecten. Denk aan een rubberen antislip zolen en tapijzers onder de voorvoet en hakken. Ook hebben Tapdans schoenen een veelal zachte, gewatteerde voering voor een nog comfortabelere pasvorm. Voor dames zijn er veel modellen met bandjes of een striksluiting met verschillende hakhoogtes te vinden. Mocht de dansstijl zich zo ontwikkelen dat er meer eisen aan de dansschoenen zal worden gesteld, dan zullen daardoor nieuwe modellen worden ontworpen.

bloch tapschoenen nog niet gepost

Hoe verschillen Flamenco schoenen van Tapschoenen?

Flamenco dansschoenen hebben juist weer kleine spijkertjes in de hak en het neusje van de zool in plaats van de grote tapijzers. Dansen op flamenco dansschoenen maakt een ander geluid dan Tapdans schoenen, maar is net zo goed onderdeel van de muziek. Toch is de basis van de schoenen hetzelfde, namelijk lederen schoenen met een lederen zool. In het geval van flamenco zijn professionele dansschoenen gemaakt met behulp van de kennis van Spaanse leerbewerkers.

Hedendaagse Flamenco dansschoenen hebben vaak een gedeeltelijk rubberen zool of een opgeruwde lederen zool om niet uit te glijden tijdens het dansen. Voor heren en dames is zwart leer nog steeds het meest populair. Echter, Flamenco dansers kunnen alle kleuren van de regenboog dragen!

rumpf solea 2331 rode flamenco schoenen rumpf 2331 flamenco schoenen solea

Welke dansschoenen kan je dragen voor Rock ’n Roll?

Swing dans, Lindy Hop en Rock ‘n Roll zijn dansstijlen waarbij meer sprongen mogelijk zijn. Daardoor buigen dansers veel hun knieën, waardoor goede grip op de dansvloer zeer gewenst is. Deze manier van bewegen in combinatie met mogelijke sprongen vraagt om Swing dansschoenen met een lage hak of helemaal geen hak. Zo kom je altijd recht op je benen terecht en is de kans dat je een enkel verzwikt vrijwel nihil.

werner kern rock n roll schoenen

Ballroom: van Sociale Dans naar Wedstrijd Dans

De invloed van danssport op de dansschoenen

Naarmate Ballroom dancing in de 20e eeuw meer populariteit kreeg ontwikkelde het zich in een sport, beter bekend als danssport. Er kwamen aparte dansstijlen binnen het genre en door wedstrijden ontstonden er niveaus die technisch meer wilden laten zien dan dat de dansschoenen aankonden.

Dit zorgde voor de ontwikkeling van dansschoenen met extra flexibiliteit, verschillende hakvormen en hakhoogtes. Ook werden dansschoenen meer versierd om de aandacht te geven aan mooi gestrekte benen en voeten tijdens danswedstrijden. Lederen zolen werden vervangen door suède zolen die voor extra grip, draaigemak en flexibiliteit zorgen.

Met steeds meer ontwikkeling binnen de Latin dansstijlen kwam er vraag naar elegante sandaal modellen. Een dames dansschoen stijl die hierdoor zeer populair is geworden zijn dansschoenen voor dames in sandaal model gemaakt van bronskleurig satijn met suède zolen. Bronskleurig satijn glanst subtiel en past bij elke dans outfit voor training of danswedstrijden.

Bekijk hier Ballroom Dansschoenen

danssport foxtrot ballroom dansen

Overeenkomsten tussen dansschoenen voor sociale dansstijlen

Iedere dansstijl heeft zo zijn eigen soort dansschoenen ontwikkeld. Hebben deze dansschoenen dan nog wel iets gemeen met elkaar? Jazeker: De cultuur eromheen! Dansers trekken al sinds het begin van de hofdans en volksdans hun beste en mooiste schoenen aan om te gaan dansen. Sociaal dansen was een speciale gelegenheid om jezelf te presenteren en om anderen te leren kennen. Nog altijd is het uitkiezen en het dragen van nieuwe dansschoenen een feestje voor dansers. Denk aan een soort van Cinderella gevoel!

sociale dansstijlen Amerika

Schoenen hadden indertijd lederen zolen voor op straat. Met lederen zolen gaat draaien heel soepel, of je nu Salsa, Ballroom, Tap, Flamenco, Swing of Tango danst en of dat nu binnen of buiten is. Er zijn Tango en Salsa dansers die vandaag de dag nog dansschoenen met lederen zolen dragen, omdat je er ook op straat of in het park mee kan dansen. Binnen de Tango gemeenschap zijn er zelfs dansers die alleen maar dansschoenen met lederen zolen willen dragen om hun persoonlijke techniek verder te kunnen ontwikkelen. Mis nooit meer een dansfeestje in een park!

social dancing geschiedenis