Wat kan ik verwachten van een auditie voor een dansopleiding?

0

Als je aan het trainen bent voor een professionele danscarrière krijg je vast en zeker te maken met audities. Voor een dansgezelschap, dansprojecten of dansopleiding moet je allemaal auditie doen. Vaak zijn er beperkte plekken beschikbaar, moet je aan bepaalde eisen voldoen en genoeg potentieel hebben voor een succesvolle danscarrière. Wat wordt er eigenlijk van jou gevraagd tijdens audities en hoe kan ik mij hierop voorbereiden? In dit artikel duiken wij dieper in de wereld van dansopleiding audities.

Verschil tussen dansopleidingen

De eisen die gesteld worden hangen van de dansacademie en de soort opleiding af. Iedere dansacademie leidt zijn leerlingen volgens een andere, eigen werkwijze op. De ene opleiding is erg op de technische aspecten van de dans gericht, de ander wil improvisatie en creativiteit juist meer de vrije loop laten. Hier zijn een aantal criteria waarmee je dansopleidingen van elkaar kan onderscheiden:

 1. Dansstijl: Dansopleidingen focussen vaak op een bepaalde dansstijl. Op een balletopleiding krijg je bijvoorbeeld  alles wat jou klaarstoomt voor een carrière als balletdanser(es): balletles, caractère, modern ballet, variaties, repertoire, pas de deux en spitzen les voor dames. Daarentegen krijg je bij een hedendaagse dansopleiding meer lessen richting improvisatie of choreografie. Ook zijn er dansopleidingen die zich richten op urban, musical, zang en theater, waarbij ballet minder een prioriteit heeft.
 2. Opleidingsniveau: Dansacademies hebben vaak een vooropleiding voor kinderen vanaf groep 7 of 8. Na deze vooropleiding kan je doorstromen naar een MBO of HBO dansopleiding. Hier moet je meestal nogmaals auditie voor doen. Als je dus niet de verwante vooropleiding hebt gevolgd, kan je alsnog toegelaten worden tot de vervolgopleiding. Hoe hoger het niveau van de opleiding, hoe hoger het niveau van de danser wordt verwacht.
 3. Richting: Je kunt kiezen voor een opleiding tot uitvoerend danser, tot dansmaker (choreograaf) of dansdocent. Af en toe kan je ook de keuze maken om te richten op het commerciële veld of juist op dans in gezelschappen en theaters. Hierdoor krijg je ook te maken met andere soort stages.

Je kan je dus wel voorstellen dat voor deze verschillende opleidingen verschillende eisen aan de danser worden gesteld. Hieronder leggen wij in hoofdlijnen uit waar er naar wordt gekeken tijdens een auditie voor een dansopleiding. Wij richten ons hierop dansacademies met een vooropleiding en vervolgopleiding.

auditie voor balletopleiding klassiek balletdanser worden

1: Eerste deel vooropleiding (vanaf ca. groep 6 basisonderwijs)

Kinderen die al vanaf jonge leeftijd weten dat ze van dansen hun beroep willen maken, in welke vorm dan ook, kunnen auditie doen voor een vooropleiding. Ieder kind kan deelnemen aan een auditie voor de vooropleiding. Hiervoor is het aan te raden om goed passende balletkleding voor kinderen aan te schaffen, zodat het kind comfortabel kan bewegen en de jury beter kan oordelen. Een auditie bestaat uit verschillende rondes en onderdelen:

Opgeven voor auditie

In een bepaalde periode kan je je kind online aanmelden voor de auditie van een dansopleiding. Dit kan bestaan uit persoonlijke gegevens, danservaring en eventueel een dansvideo. Vervolgens kan het kind uitgenodigd worden voor een auditie op de dansacademie. Afhankelijk van de dansopleiding, kan dit het begin zijn van een wekenlange auditie cursus. Andere dansopleidingen werken met rondes of hebben alleen een slotauditie.

De dansauditie

De auditie bestaat vaak uit een aantal workshops in verschillende dansstijlen, zoals klassiek ballet, moderne dans, werelddans of jazzballet. De workshops zien eruit als gewone lessen. Bij de balletles is er het onderdeel barre , over de diagonaal van de zaal en in het midden van de zaal. Bij jazzballet, creatieve dans en hedendaagse dans ligt de nadruk meer op improvisatie, ritmegevoel en korte choreografieën. Deze lessen worden natuurlijk over verschillende dagen verspreid. De dansopleiding sluit de auditie cursus af met een slotauditie waar de kinderen alles wat ze hebben geleerd laten zien en de gehele jury aanwezig is.

Fysieke keuring

Bij balletacademies die richten op een hoog niveau klassiek ballet is een fysieke en medische test ook onderdeel van de auditie. Hier wordt gekeken of het lichaam van het kind in staat zou zijn om het zware beroep van danser aan te kunnen. Is de uitdraai van de heupen goed genoeg? Heeft het kind een hoge wreef? Is het kind gezond en heeft het een goede conditie? Dat zijn een paar dingen waar naar gekeken wordt.

Waar kijkt de dansacademie naar?

De jury kijkt tijdens deze workshops naar de mogelijkheden die het kind heeft om door te kunnen groeien, zowel op fysiek, danstechnisch en creatief gebied. Kinderen op deze leeftijd zijn volop in ontwikkeling. Veel zijn begonnen op een plaatselijke balletschool en zijn dus op danstechnisch gebied beginners. Toch is al goed te zien of het kind het in zich heeft van dans zijn/haar beroep te maken. Waar kijkt de jury naar?

 • Beweegt het kind bijvoorbeeld muzikaal?
 • Is het kind creatief, wisselt het kind af qua danspassen?
 • Legt het kind gevoel in de danspassen?
 • Heeft het kind durf en lef?
 • Begrijpt het kind de opdrachten?
 • Heeft het kind een goed doorzettingsvermogen en goede lesconcentratie?
 • Hoe snel pakt het kind de oefenstof op?
 • Héél belangrijk: heeft het kind plezier in het dansen?
 • Heeft het kind de lichamelijke mogelijkheden om vrij te kunnen bewegen?

Centraal staat dus de vraag of het kind in staat is om op fysiek, creatief en mentaal gebied het zware vak van danser uit kan oefenen.

dansopleiding auditie voor vooropleiding

2: Tweede deel vooropleiding (vanaf ca. 13 jaar)

Opgeven voor auditie

Als het kind het eerste deel van de vooropleiding succesvol heeft afgerond, kan het doorstromen naar de vooropleiding voor jongeren die naar de middelbare school gaan. Ook kinderen die niet bij het eerste deel van de vooropleiding hebben gezeten kunnen nog instromen. Bij vele dansacademies is het minimale lesniveau dat het kind volgt op school vmbo-t.

De dansauditie

De auditie is vergelijkbaar met de auditie voor het eerste deel van een vooropleiding. Je volgt verschillende workshops die je afsluit met een slotauditie. Soms moet je ook zelf een solo voorbereiden. Hiernaast moet het kind voldoende danstechnische kennis hebben. De basis van klassiek ballet is vaak een vereiste, en soms ook kennis van moderne dans of jazzballet.

Strengere medische keuring

Hoe ouder het kind, hoe belangrijker de danstechnische en fysieke aspecten zijn. Het kind is zich volop aan het ontwikkelen nu het in de puberteit is beland en moet zijn/haar lichaam goed in vorm houden. Een medische en fysieke goedkeuring is vaak een verplicht onderdeel van de auditie. Hier wordt onder andere gekeken naar de volgende fysieke aspecten:

 • Is er voldoende mogelijkheid tot uitdraaien van de heupen?
 • Kunnen de voeten zich behoorlijk strekken?
 • Is er voldoende souplesse aanwezig in alle gewrichten?
 • Is er voldoende souplesse aanwezig in alle spieren?

Waar kijkt de dansacademie naar? 

auditie dansopleiding modern ballet

De eisen op deze leeftijd zijn een stuk strenger dan de eisen van het eerste deel van de vooropleiding. De jury kijkt nog altijd veel naar potentieel, maar ook naar een sterke basis en de mogelijkheid om snel dingen aan te leren.

 • Heeft het kind goede fysieke mogelijkheden?
 • Heeft het kind een goede motoriek en een goed gevoel voor coördinatie?
 • Is het kind bovengemiddeld artistiek voor zijn/haar leeftijd?
 • Heeft het kind een goed gevoel voor ritme?
 • Legt het kind gevoel in zijn/haar bewegingen?
 • Voert het kind de bewegingen nauwkeurig uit? Maakt het niet te veel fouten?
 • Begrijpt het kind de opdrachten en pakt het ze snel op?
 • Heeft het kind een goed doorzettingsvermogen en goede lesconcentratie?

3: Dansvakopleiding (vanaf ca. 16-18 jaar)

Als je de vooropleiding met succes hebt afgerond en nog steeds een carrière in de dans ambieert, kan je auditie doen voor een professionele dansvakopleiding. De danser moet een keuze maken in welke richting hij/zij verder wil. Uitvoerend danser, dans docent en dansmaker (choreograaf) zijn een aantal mogelijkheden.

De danser heeft een groot voordeel als het van een professionele vooropleiding afkomt, maar het is niet noodzakelijk. Wel zijn de audities een stuk strenger en wordt een sterke basis verwacht. Vandaar dat dansvakopleidingen om dansvideo’s van verschillende dansstijlen vragen. Vaak moet je ook een eigen solo choreograferen en filmen. Soms zijn zelfs geschreven aanbevelingen van jouw dansdocenten vereist!

De auditie criteria voor iedere dansopleiding loopt nu verder uiteen. Het is aan de danser om een opleiding te kiezen die het beste bij hem/haar past. Op de sites van de dansacademies kun je de precieze toelatingscriteria vinden van de opleiding. Houd vooral onze dansauditie agenda in de gaten en geef niet op na een afwijzing.

Heel veel succes!

balletacademie audities en examens