Wat is spitzen hars en waarvoor gebruiken balletdansers dit?

0

Je hebt het vast wel eens gezien rondom balletstudio’s; een houten dienblad met daarin plakkerige steentjes in oranje-gouden kleur. Dit noemen ze ook wel spitzen hars. Waar wordt hars eigenlijk voor gebruikt en waar bestaat het uit? Wij vertellen jou alles wat je moet weten over deze op het eerste gezicht aparte, maar vertrouwde traditie.

Wat is spitzen hars?

Ballet accessoires hars kristallen balletRosin is een vaste vorm van hars. Dit wordt verkregen uit dennen en andere sappen van planten. Van deze hars uit planten maken ze blokken, kleine kristallen of heel fijn poeder. Hars voor ballet bestaat vaak uit kleine steentjes die platgedrukt kunnen worden.

Naast ballet wordt rosin ook gebruikt door atleten om oppervlakken beter vast te kunnen pakken en door muzikanten op de strijkstokken van snaarinstrumenten om een helderder geluid te produceren.

Hoe gebruiken dansers hars voor ballet?

Rock Rosin wordt meestal bewaard in een speciale houten hars bak. Hier kunnen dansers gemakkelijk de hars steentjes platdrukken. Zo’n handig hars dienblad zorgt ervoor dat de dansvloer onaangetast blijft. Ook blijft de hars zo netjes op één plek liggen in de studio. De houten rosin bak is onmisbaar voor in de hoek van de dansstudio of achter de coulissen van het toneel.

Wanneer dansers de colofonium kristallen platdrukken, ontstaat er een wit, plakkerig poeder. Vervolgens bedekken ze de zolen van balletschoenen of punten van de spitzen met een dun laagje van dit platgedrukte hars. Soms smeren ze de hars ook op de hiel onder de balletschoenen, zodat de hiel niet uit de schoen slipt.

Waarom gebruiken balletdansers hars?

1. Antislip Functie

balletdansers met spitzen hars

Dansers gebruiken hars op de buitenzolen of punten van hun dansschoenen, met name spitzen. Hierdoor creëren ze wrijving tussen het gladde satijn van spitzen en de dansvloer. Ook mannelijke dansers kunnen hars gebruiken onder de balletschoenen voor meer grip op de dansvloer. Ballet hars heeft dus een antislip functie in de dansstudio of op het podium. Hierdoor kunnen dansers hun combinaties uitvoeren zonder bang te zijn om uit te glijden.

2. Mentale Functie

Het gebruiken van rosin maakt deel uit van de routine van vele dansers. Bijvoorbeeld als voorbereiding op een uitvoering. Het platdrukken van de hars kan een kalmerend effect hebben op de geest van de dansers, voordat ze het podium betreden. Dit geeft dansers toch net even die extra zekerheid dat ze niet zullen uitglijden, zodat ze vol zelfvertrouwen kunnen dansen.

3. Sociale Functie

Daarnaast heeft hars ook een sociale functie. Spitzen hars heeft zich inmiddels zo geworteld in de balletwereld. De Rosin Box kan onder andere fungeren als het “koffiezetapparaat” op de werkvloer. Hier komen dansers samen, voeren ze gesprekken en ontspannen ze tussen het dansen door.

rond de rosin box ballet

Waar kan ik spitzen hars kopen?

Wil jij nu ook een keer hars voor de balletschoenen uitproberen? Schaf je hars voor ballet aan bij Danswinkel.nl! Wij verkopen verschillende soorten hars in diverse hoeveelheden. Zo komt hars voor ballet vaak in een afsluitbare zak of bak. Voor alle benodigde spitzen accessoires kunt u terecht bij Danswinkel.nl, waaronder hars en hars bakken, maar ook spitzen linten, suède neusjes, teenbeschermers en naaisetjes.

Vraag wel altijd even na bij de balletschool of je hars mag gebruiken op de dansvloer. Hars is namelijk niet in iedere dansstudio toegestaan.

Spitzen hars in balletsprong

Foto: Meagan Reidinger/Brooks Institute © 2011