Wat is Euritmie en welke schoenen moet ik dragen tijdens de les?

0

Yoga, Pilates en Essentrics zijn bekende, bijna mainstream, manieren om lichaam en geest in balans te krijgen via beweging. Maar heb je wel eens van Euritmie gehoord? Deze dansvorm richt zich niet alleen op beweging, maar ook op het uitbeelden van kunst, literatuur, muziek en meer! ‘Euritmie’ betekent niet voor niets ‘gezonde- of harmonische beweging‘. Ook nieuwsgierig geworden? Wij leggen alles uit over wat Euritmie is, hoe mensen het toepassen en uiteraard wat je aan moet doen voor je eerste les.

Wat is Euritmie?

Als dit jouw eerste kennismaking is met Euritmie, zullen wij beginnen met het in grote lijnen uitleggen van deze dansstijl. Euritmie is een expressieve bewegingskunst. De dansers brengen verhalen, gedichten of muziek tot uitdrukking via beweging. In tegenstelling tot klassiek ballet of moderne dans benadrukt deze dansvorm niet de specifieke technische bewegingen, maar juist de ruimte om de danser en de ruimte tussen de dansers. Het is een harmonische bewegingsvorm die samengaat met kennis over literatuur, poëzie, spraakkunst, anatomie, muziektheorie, kleurenleer, geometrie en alternatieve geneeskunde.

Eurythmy bewegingskunst

Waar wordt deze bewegingskunst toegepast?

Euritmie dans pedagogiek

Zowel in de pedagogiek als in de therapie is Euritmie niet meer weg te denken. Vaak is het een standaard onderdeel van het algemene onderwijsprogramma op antroposofische (vrije) scholen. Voor volwassenen bestaan er meerdere opleidingen, bijvoorbeeld een aanvullende beroepsopleiding voor leraren en therapeuten. Minder bekend is de kunstzinnige vorm van Euritmie die vergelijkbaar is met een dansles en te zien is op podia.

Daarnaast wordt deze bewegingsleer in combinatie met geneeskundige kennis ook bij therapeutische processen ingezet. Binnen de zogenoemde heileuritmie is er een focus op het herstellen van de harmonie tussen het lichaam en de geest. Ook erkennen verzekeraars het officieel als bewegingstherapie.

Welke schoenen kan ik dragen tijdens Euritmie?

Wij raden aan om specifieke Euritmieschoenen aan te doen. Deze zijn vergelijkbaar met turnschoenen of gymnastiekschoenen. Bij Danswinkel.nl kan je geschikte Euritmie schoenen aanschaffen van de merken Bleyer, Rumpf, Papillon en meer.

Materialen

Vaak heb je de keuze uit leer, canvas of kunstleer. Daarnaast kan je kiezen uit Euritmie schoenen met rubberen zool of met suède zool. Rubberen zolen hebben een anti-slip textuur wat ideaal is voor gymzalen, buitenvloeren en gladde vloeren. Daarentegen zijn suède zolen bedoeld voor dans- en theaterzalen. Hier geven ze veel grip zonder dat de voeten blijven plakken op de vloer.

Flexibiliteit of steun

De meeste euritmietjes hebben een doorlopende zool. Dit geeft de voeten wat extra ondersteuning. Voor de meer gevorderden dansers zijn ook jazzschoenen of gymnastiekschoenen met splitzool geschikt. Jazzschoenen vormen mooi naar de voeten en zijn zeer flexibel. Voor mensen die meer steun nodig hebben zijn slofjes of turnschoenen vaak te slap. Daarom zijn er ook stevige jazz sneakers en Griekse sandalen verkrijgbaar.

rumpf 1581 flexibele jazzsneaker bleyer 3202 euritmie schoenen 1031 rumpf gymnastiek schoentje rumpf 1030 turnschoenen wit

Waarom zijn er eigenlijk specifieke schoenen nodig voor Euritmie?

Euritmieschoenen geven steun, zijn slipvast en lichtgewicht. Ze zijn zeer comfortabel, zodat je je volledig kan focussen op het uitvoeren van de bewegingen. Dit komt onder andere door:

  • De materialen zijn zeer flexibel en gaan zich naar de voet vormen. Hierdoor voel je bijna niet dat je schoentjes aan hebt;
  • Dit komt ook door het elastische inzetstuk over de wreef of de vetersluiting. De voeten zullen dus genoeg bewegingsvrijheid ervaren en zich niet beklemt voelen;
  • De voering bestaat uit ademende materialen, zoals katoen of leer;
  • De zool is voorzien van zachte demping;
  • De buitenzool zorgt voor grip en de mogelijkheid om soepel over de vloer te bewegen.

Combineer je Euritmie schoenen met je meest comfortabele sport- of danskleding en je bent klaar voor je eerste les!

Euritmie schoenen van bleyer