Hoe inspireren de modewereld en danswereld elkaar?

0

Van couture-catwalks tot koninklijke hoven tot reguliere merken, dans heeft al eeuwenlang invloed gehad op wat we dragen – en vice versa. Creatieve werelden hebben elkaar altijd al geïnspireerd. Zo zijn er altijd wel linkjes te leggen tussen de mode- en de danswereld. Wie nou wie het eerste inspireert blijft een soort “kip en ei” verhaal. Waarschijnlijk zullen we daar nooit uitkomen en gelukkig heeft dat geen invloed op de creativiteit. In dit artikel nemen wij jou mee in een reis door de tijd om te laten zien dat de danswereld en modewereld dichter bij elkaar liggen dan dat je op het eerste gezicht denkt.

Uiteraard zijn er naast deze voorbeelden nog veel meer momenten te bedenken waar dans en mode samen kwamen. Meer lezen over hoe je danskleding kan combineren met modetrends? Zo draag je jouw danskleding buiten de dansvloer om.

1: Coco Chanel en de balletwereld

Franse modeontwerpster Coco Chanel heeft samen gewerkt met ballet impresario Sergei Diaghilev. Hiervoor ontwierp ze kostuums voor voorstellingen van zijn gezelschap de Ballets Russes. Op deze manier kwam de danswereld al heel vroeg samen met de modewereld.

Ballets Russes in kostuums van Coco Chanel (1928)

Ballets Russes in kostuums van Coco Chanel (1928)

2: Klassieke ballerina schoenen

Audrey Hepburn en ballerina's

Audrey Hepburn (ca. 1951)

Bekende stijliconen als Audrey Hepburn en Grace Kelly droegen ballerina’s en loafers om hun outfits elegantie te geven zonder hoge hakken te dragen. Bovendien deed Audrey Hepburn zelf ook aan ballet, on- en offscreen. Schoenen geïnspireerd op balletschoenen zagen een (controversiële) herleving in de 2000’s toen Amy Winehouse regelmatig werd gespot in satijnen balletschoentjes.

Ballerina schoenen zijn tegenwoordig ieder voorjaar wel weer terug te zien in het straatbeeld. Zo dragen beroemdheden als Alexa Chung en Taylor Swift ook graag ballerina’s als ze niet op de rode loper staan. Op zoek naar ballerina’s met het comfort en de hoge kwaliteit van dansschoenen? Bekijk de nieuwe collectie dames ballerina’s van dansmerk Werner Kern!

beroemdheden met ballerina's en balletschoenen, modewereld en danswereld

3: Dansfilms uit de 80’s

De jaren 80 zagen een echte opleving van dansfilms! Denk aan films als Dirty dancing, Footloose, Flashdance, Staying Alive en Fame. Dit bracht ook een hele nieuwe reeks modetrends met zich mee. Iedereen herkent de de hoog uitgesneden balletpakjes, strakke leggings en losse tops meteen. Wat absoluut niet kan ontbreken zijn de wollige beenwarmers in alle mogelijke kleurtjes. Nog altijd zijn beenwarmers een goed voorbeeld van een trend die van tijd tot tijd weer zijn weg terug weet te vinden, binnen de danswereld én daarbuiten.

staying alive 1983 film met beenwarmers

Staying Alive (1983)

4: Sport- en danskleding buiten de studio

Prinsed Diana in fietsbroek en sweater

Prinses Diana (1995)

De afgelopen paar decennia is activewear, oftewel sportkleding, een echte trend geworden. Denk aan leggings, sport bh’s, korte tops en chunky sneakers. Eerst was dit enkel te zien in de dansstudio of sportschool. Dit begon te veranderen toen prinses Diana regelmatig buiten werd gespot in haar iconische fietsbroekje met sweatshirt combo.

Tegenwoordig dragen beroemdheden en lifestyle influencers, zoals de Kardashians en Jenners, sportkleding ook vaak in het dagelijks leven. Dit heeft zich ontwikkeld tot een sportieve, urban kledingstijl die overal terug te zien is. Onder andere in het straatbeeld en in videoclips van grote artiesten.

Als reactie hierop zijn vele dansmerken lifestyle- en activewear collecties gaan ontwerpen. Bekijk ook onze collectie Urban Classics danskleding voor meer inspiratie!

sportkleding en danskleding voor buiten

Kylie Jenner, Kendall Jenner, Hailey Baldwin, Kim Kardashian

5: Tutu Trend

Een onvergetelijk moment in popcultuur geschiedenis is de opening scene van de serie Sex and the City (1998). Jaren later praten we nog steeds over de iconische tutu die trendsetter Carrie Bradshaw in deze scene droeg. Daarna zijn tule tutu’s meerdere keren verschenen op de catwalk, zoals bij Valentino en Dior.

valentino en carrie bradshaw in tutu

Valentino Haute Couture SS14 Paris Fashion Week & Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) in Sex and the City

Ook daarbuiten hebben beroemdheden de tutu trend gedragen. Zowel een tutu rokje in de normale outfit als een volledige tutu in muziekvideo’s of voor een fotoshoot. Een aantal voorbeelden zijn Taylor Swift, Rihanna en meer recentelijk Harry Styles.

beroemdheden in ballet tutu

Rihanna, Taylor Swift en Harry Styles in tutu’s

6: Samenwerking tussen het Nationale Ballet en Viktor & Rolf

In Januari 2014, werd de nieuwe collectie van Viktor & Rolf gepresenteerd op de catwalk door dansers van het Nationale Ballet. Een aantal maanden later werden de rollen omgedraaid toen in de balletvoorstelling Dutch Doubles ballerina’s dansten in unieke tutu’s. Sommige vierkant, anderen met een hap eruit. Deze moderne visie op de klassieke tutu is ontworpen door Viktor & Rolf. Dit soort samenwerkingen komen wel vaker voor, zoals Valentino en Rodarte die kostuums hebben ontworpen voor New York City Ballet (afbeelding bovenaan het artikel).

het nationale ballet en viktor & rolf, modewereld en danswereld

Samenwerkingen tussen het Nationale Ballet en Viktor & Rolf (2014)

7: Chunky Sneakers

Een belangrijk onderdeel van de sportieve kledingstijl die tegenwoordig zo populair is, zijn natuurlijk de chunky sneakers. Deze sneakers met dikke zolen zijn qua look zeer vergelijkbaar met danssneakers! De trendy chunky sneakers hebben net als een aantal modellen danssneakers een dikke zool met demping, een combinatie van kleurtjes en sommige hebben zelfs een soort splitzool. Iedereen in de danswereld is wel bekend met de splitzool, waarmee sneakers een stuk flexibeler worden. Dit is sinds kort ook terug te zien in chunky sneakers om de dikke zool wat extra beweging te geven.

Chunky sneakers in modewereld en danswereld

Links: Chunky Sneakers o.a. Dsquared2 en Michael Kors. Rechts: Danssneakers Capezio, Rumpf, SoDanca.