Hoe gaat een balletvoorstelling er aan toe achter de schermen?

0

Het voorjaar is aangebroken, de meeste audities en examens zijn voorbij en het einde van het dansseizoen is in zicht. Dit betekent dat het tijd is voor: de balletvoorstelling! Bij bijna iedere dansschool krijg je te maken met dansvoorstellingen. Hoe vaak en hoe die voorstellingen eruit zien verschilt per dansschool. Wij vertellen je in ieder geval alvast wat je ongeveer kan verwachten bij de voorbereidingen voor een dansvoorstelling. Pak je ballettas maar alvast in en ga mee backstage!


Voor wie zijn dansvoorstellingen bedoeld?

Amateur dansscholen

Dansvoorstellingen van amateur scholen zijn vaak bedoeld voor de familie, vrienden en kennissen van de leden van het danscentrum. Tijdens de voorstelling kunnen de familieleden en vrienden zien waar door de leerlingen tijdens de lessen aan wordt gewerkt. De balletleerlingen werken in de lessen aan de dansen die ze tijdens het optreden gaan laten zien. Hun dansdocent leert hen een dans aan of maakt samen met de leerlingen een dans.

Voor de groepen met oudere en meer ervaren balletleerlingen zijn er meestal meer voorstellingen. Dit kan zijn ter ere van een bijzondere gelegenheid als kerst, carnaval of een festival. Er zijn bij sommige balletscholen ook speciale showgroepen. Deze groepen werken tijdens de lessen aan speciale choreografieën die ze voor een publiek uitvoeren of waarmee ze meedoen aan danswedstrijden.

amateur balletvoorstelling

Dansopleidingen

Dansvak opleidingen geven vaak meerdere keren per jaar voorstellingen. Leerlingen laten soms eigen werk zien en andere keren weer choreografieën van de docenten of bekende choreografen. Net als bij de amateur dansscholen zijn deze voorstellingen bedoeld voor familie en vrienden, zodat zij kunnen zien waar in de lessen aan wordt gewerkt.

Echter, voorstellingen van dansopleidingen hebben ook nog andere doelen. Ze geven de leerlingen namelijk veel podiumervaring, waardoor ze alvast wennen aan een professionele carrière als danser. Daarnaast is een dansvoorstelling ook een manier om de dansers van de toekomst te laten zien aan andere belangrijke mensen in de danswereld, waaronder directeuren van gezelschappen, sponsors of oprichters van dansbeurzen.

Balletopleiding voorstelling

Dansgezelschappen

Professionele dansgezelschappen treden natuurlijk op voor publiek! Dit kan iedereen zijn, van dansliefhebbers tot familieleden tot vrienden. Daarnaast is een succesvolle balletvoorstelling ook het perfecte moment voor dansers om gepromoot te worden naar een hogere rang in het gezelschap.

Wat moet er gebeuren ter voorbereiding van een balletvoorstelling?

Er komt veel kijken bij de voorbereiding van een balletvoorstelling. Denk onder andere aan het bedenken van choreografieën, licht en geluid voorbereiden, het maken van kostuums, kaartverkoop regelen en het repeteren van de voorstelling. Wij leggen de belangrijkste dingen hier uit:

1. Het maken van kostuums en decor

Wat is een dansvoorstelling zonder een mooi kostuum? Een kostuum zorgt ervoor dat de rol van de danser of danseres duidelijk wordt. Kant en klare kostuums kopen kost een vermogen, daarom maken veel danscentra de kostuums zelf. Dit kost natuurlijk erg veel tijd en geld. Dansopleidingen en gezelschappen hebben vaak een eigen kostuumafdeling. Amateur scholen echter krijgen meestal hulp van de ouders. Zij maken van weinig materiaal de leukste, meest creatieve kostuums.

Daarnaast speelt toneel decor een belangrijke rol in het vertellen van een verhaal. Het decor zet de juiste sfeer neer en maakt de balletvoorstelling extra leuk om naar te kijken! Hoe groter en professioneler de dansschool, hoe extravaganter het decor waarschijnlijk zal zijn. Hier is namelijk veel voorbereidingstijd voor nodig, waar grote gezelschappen en opleidingen ook weer een eigen decorafdeling voor hebben.

notenkraker en muizenkoning het nationale ballet

Het Nationale Ballet

2. Schminken maar!

Toneelmake-up is onmisbaar tijdens dansvoorstellingen! Een laag pancake, eyeliner en lippenstift maken de gelaatsuitdrukking duidelijker voor het publiek. Bij sommige rollen is nog meer nodig. Als de danser bijvoorbeeld de rol van een dier vertolkt, moet het hele gezicht worden geschminkt. Ook pruiken komen hier bij kijken. Dit kost veel bedenk- en uitvoertijd. Grote dansgezelschappen hebben hiervoor hun eigen ‘Kap en Grime‘ afdeling waar de concepten worden bedacht en uitgevoerd. Daarentegen doen leerlingen van dansscholen de make-up zelf of krijgen ze hulp van de ouders en docenten.

het nationale opera en ballet kap en grime

Foto: Ariadni Kalemis

3. Toneelrepetities

Naast de vele repetities in de dansstudio, zijn repetities op het podium een must. Dit is nodig zodat men kan zien hoe het podium optimaal benut kan worden, hoeveel bewegingsruimte de dansers hebben en waar ze op het podium moeten staan. Ook andere zaken als decors en belichting worden dan geregeld. De generale repetitie is de belangrijkste repetitie. Deze repetitie is eigenlijk een voorstelling, maar dan zonder publiek. De kostuums zijn dan al aan en de schmink is gedaan. Alle dansen worden in de goede volgorde uitgevoerd en er wordt gecontroleerd of het geluid en de belichting klopt.

Gelukkig is er tussen deze drukte door ook veel ruimte voor plezier. Het moment op het toneel is tenslotte waar je maandenlang voor hebt geoefend, dus geniet er vooral van. Lees ook nog even onze dansvoorstelling tips door en je bent er helemaal klaar voor!

Toi, Toi, Toi!

podium repetitie vadim muntagirov

Foto: Tristam Kenton