DANSWinkel “in gesprek met”: danseres, choreografe en zangeres Sophia Mason!

0

In deze editie van “in gesprek met” deelt bezige bij Sophia Mason hoe zij de huidige periode ervaart en toch productief weet te blijven. Ze vertelt over hoe zij haar muzikale ambities waarmaakt en deze met haar danscarrière combineert. Lees vooral verder voor al haar inspirerende tips en adviezen!

Sophia Mason:

“Als je weet wat je wilt, waar je heen wilt en wie je bent als danser kun je heel ver komen.”

SophiaMason_Maxmorephotos

© Max More Photography

Sophia Mason is danseres, zangeres en choreografe. Ze is geboren in Engeland en opgegroeid in Vianen (Utrecht). In 2017 is ze afgestudeerd aan Fontys Tilburg in de richting contemporary urban. Ze geeft danslessen in contemporary en modern.

Ze heeft gewerkt met diverse artiesten en choreografen, waaronder Ed Wubbe en Isabelle Beernaert. Daarnaast heeft ze gespeeld in de musical SKY in Madrid en getourd door Nederland en België met Tabula Rasa. In 2019 was Sophia te zien in de voorstelling Role Model van DOX.

Sophia is tweede geworden in het SBS6 programma DanceSing. Binnenkort gaat ze eigen nummers uitbrengen. Onlangs heeft ze een single uitgebracht met vriend Rolf Sanchez: ‘Ik geloof in ons’.

Als we naar jouw Instagram kijken, zien we een super knappe, gestylde vrouw. Je ziet er altijd hip en mooi gekleed uit. Wij zijn als Danswinkel erg nieuwsgierig: in welke kleding dans je eigenlijk het liefst?

“Heel vaak koop ik van die mooie fashionable outfits, maar stiekem beweeg ik het liefst in kleding wat aanvoelt als een pyjama. M’n oudste joggingkleding of de T-shirts van m’n vader zijn eigenlijk wel datgene waar ik het liefste in dans. Als artiest draag ik nog wel eens een gouden tand tijdens optredens.”

“Wanneer mensen mij zien en ik me voorstel, kom ik over als een lief klein meisje. Mijn favoriete accessoire zoekt een beetje die edge op.”

SophiaMason_MijntjeLupgens

© Mijntje Lupgens

Jij zet jezelf sterk neer als danseres en performer. Was je er altijd al zeker van dat je danseres van beroep wilde worden?

“Mijn droom als kind was om popster te worden. Op jonge leeftijd ben ik danslessen gaan volgen op de dansschool in het dorp waar ik ben opgegroeid. Al snel merkte ik dat ik het wel een stukje serieuzer nam dan mijn vriendinnetjes. Voor mij was dansen gelijk al iets waar ik heel veel energie in wilde steken. Rond mijn 15e begon ik na te denken over of ik van dans echt mijn werk wilde maken. Ik was al heel jong bewust van het risico wat een danscarrière met zich mee brengt.”

“Dans maakt mij heel gelukkig, maar wil ik zekerheid of neem ik het risico?”

“Toen ben ik een half jaartje naar Engeland gegaan om even helemaal in een andere omgeving te zijn. Daar ontdekte ik dat ik van mijn laatste paar centen liever een dansles volg dan een luxe maaltijd voor mezelf koop. Dan at ik maar noedels. Ik kwam erachter dat ik bereid ben om het risico te nemen, als ik maar iets met dans of kunst kan doen.”

Sophia Mason Beatz Dance Studio

© Michael Graste

Was het al vanaf het begin een bewuste keuze om dansen met zingen te combineren?

“Ik heb altijd al gezongen. Mijn vader is muzikant, mijn zusje is gitarist en zangeres en mijn hele familie in Engeland is ook super muzikaal. Het zit in de familie, dus het is er met de paplepel ingegoten.”

“Op een gegeven moment stond ik voor de keuze: ga ik eerst voor dans of voor zang?“

“Ik heb heel veel liefde voor beide, alleen dans zit wel meer aan leeftijd gebonden. Daarom heb ik ervoor gekozen om mij eerst lekker te focussen op dans. Dans vergt onwijs veel energie, zowel fysiek als mentaal, dus ik wist dat ik hier voor de volle 100% voor moest gaan, wilde ik het halen in de danswereld.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sophia Mason (@sophiamason._)

Het programma DanceSing is het perfecte voorbeeld van waar dansen en zingen samenkomt. Was dat ook de reden dat je hebt meegedaan aan de TV show?

“Ik zeg altijd dat ik op magische wijze toch dans met zang ben gaan combineren. Het idee achter DanceSing was eigenlijk om mezelf als danseres te laten zien en een naam voor mezelf op te bouwen. Aangezien het een dans en zang programma is, ben ik uiteindelijk heel erg gegroeid in beide. Toen het tv-programma afgelopen was, besefte ik pas hoe zonde het is om mij altijd maar op één ding te focussen.”

“Ik voel mij zo compleet tijdens het zingen en dansen. Voor deze combinatie wil ik vechten.”

“Sindsdien is de knop eigenlijk helemaal omgedraaid. Dans is een groot onderdeel van wie ik ben en ik zal altijd danseres blijven, maar nu ligt mijn focus meer op muziek maken.”

Wat is het effect van de COVID-pandemie op jouw werk en hoe heb je dit ervaren? 

“Door de pandemie heb ik wat meer tijd gehad om mij op muziek te richten. Afgelopen jaar heb ik heel dubbel ervaren. Ergens was de stilstand wel nodig voor mij, omdat ik heel lastig ‘nee’ kan zeggen tegen werk. Ik ben zo dankbaar dat ik altijd heb kunnen leven van werken in het dansveld, ik weet dat dit best bijzonder is voor mijn vakgebied. Daarom pakte ik iedere kans, waardoor ik op een gegeven moment verdwaalde in 60 uur werk per week.

Ik kan niet zo goed stilzitten en houd heel erg van productief zijn. Door de pandemie viel in feite alles weg. Gelukkig had ik direct een ander doel: muziek. Nu had ik eindelijk de tijd om mezelf te ontwikkelen als zangeres. Dus ik ben keihard aan de slag gegaan en hoop de komende periode mijn eerste eigen muziek te lanceren.”

“Het plan is om dit jaar drie eigen nummers uit te brengen, super spannend!”

Sophia Mason zangeres

© Mijntje Lupgens

Dus muziek staat nu centraal in jouw leven. Hoe gaat het dan nu met danslessen geven?

“Ik geef zeker nog les, want ik haal veel plezier en voldoening uit het trainen van andere dansers. Wel is het minder mijn focus geworden. Heel eerlijk gezegd vind ik lessen geven via Zoom best wel lastig. Tijdens contemporary en modern doe ik namelijk veel vloerwerk en dat gaat niet echt achter een computerschermpje.”

Wat is jouw geheim om de motivatie er bij jezelf en in je lessen erin te houden?

“Ik probeer de druk een beetje weg te nemen, want ik merk dat heel veel jonge dansers ineens heel erg in de stress schieten in deze tijd. Wat ik heel goed begrijp hoor! Dan was je net zo lekker bezig en ineens valt alles stil. Weetje, niemand kan hier iets aan doen of iets mee, het is voor iedereen hetzelfde. Dus ik probeer het plezier weer terug te halen in dans en het gewoon leuk te houden.

Tijdens de lessen probeer ik een uurtje te creëren waar mijn leerlingen heel erg naar uit kunnen kijken. Zeker met goede thuis oefeningen en trainingen om fysiek sterk te blijven, want juist nu kun je aan dat soort technische dingen werken. Het is ook best spannend en leuk om de ruimte te krijgen om op zoek te gaan naar mogelijkheden die er normaal niet zijn.”

“In het drukke leven verdwalen we allemaal in onze dagelijkse routines. Nu is er heel veel ruimte om daarmee te spelen en creatief mee te zijn.”

Wat is jouw boodschap aan dansend Nederland?

“Niet teveel willen forceren! Creativiteit moet uit een natuurlijk proces komen, zo voelt het voor mij. Neem de tijd om eens lekker tot jezelf te komen en ga weer op zoek naar waar jouw liefde voor dans vandaan komt. Kijk wat er gebeurt als je uit jezelf beweegt, zonder de invloeden van mensen om je heen en de structuur van de lessen. Sta vooral open voor jouw ‘ware ik’ binnen dans, zodat jouw unieke kanten naar boven kunnen komen. Als we dan straks weer de dansstudio in gaan, kan je veel sneller stappen vooruit maken.”

“Als je weet wat je wilt, waar je heen wilt en wie je bent als danser kun je heel ver komen.”

Sophia mason © jordy brada

© Jordy Brada


Over “In gesprek met”

De COVID-pandemie heeft laten zien hoe belangrijk de kunst- en cultuursector en de entertainmentbranche eigenlijk zijn voor het mentale welzijn van- en de verbondenheid tussen mensen. Tegelijkertijd hebben juist deze sectoren vele tegenslagen ervaren. Om jullie lezers een hart onder de riem te steken, gaan wij in gesprek met inspirerende professionals.

In deze interviews wordt aandacht gegeven aan hoe zij omgaan met de huidige situatie, maar ook aan relevante onderwerpen waar zij voor pleiten, variërend van dans en cultuur tot muziek, kunst, diversiteit en gezondheid. Hiermee hoopt DANSWinkel iedereen te motiveren om niet alleen fysiek, maar ook als gehele sector in beweging te blijven.

Meer lezen? Bekijk hier alle kunst, cultuur en dans interviews.

dansisvooriedereen in gesprek met rood